
Komentarze
- Spotkajmy się nad Białką 2025!
Może niech przy okazji zarządzający wykonawcami robót na ul. Partyzantów weźmie udział w tej akcji. ...
- epemil190 - Mamy 160 tysięcy na program Senior+
gdzie powołano spółkę która podobne pieniążki przytuliła dla grupy 15 seniorów,a pozostałe stowarzys...
- FOX58 - Oszust zatrzymany przez kryminalnych, gdy przejech...
pokłosie burdelu na wschodzie -dzwonią ukraińcy z kraju który nie funkcjonuje. Inaczej by to czyścil...
- winiek - Pozytywna ocena formalna „Szwajcara”
Myślę że to odpowiedni moment, aby uzyskać środki na budowę takiego centrum. Środki zarówno krajowe ...
- eSPe - Pozytywna ocena formalna „Szwajcara”
Czy tu chodzi o to że Szwajcarzy chcą nam dać duże pieniądze za darmo? Na jakich warunkach i ile ? B...
- kinga75
Dr Gerard obchodzi 30-lecie |
Joanna Brewińska | |||
czwartek, 02 listopada 2023 06:00 | |||
Od małego zakładu produkcyjnego w 1993 roku do jednej z wiodących firm na rynku ciastek i wafli w Europie Środkowo-Wschodniej. W Polsce dr Gerard (pod względem sprzedaży) jest 2. graczem w kategorii krakersów i 4. w kategorii ciastek. Przedsiębiorstwo od 30 lat rozwija swoje cukiernicze imperium i nie spoczywa na laurach. Z nowym inwestorem – Adam Foods – zapowiada rozwój, innowacje i dalszą ekspansję międzynarodową. Dr Gerard zatrudnia obecnie ponad 1 100 osób, z których większość pracuje w dwóch zakładach produkcyjnych w Międzyrzecu i Radzyniu Podlaskim. Tym samym firma jest jednym z największych pracodawców w tym regionie. W sumie firma oferuje aż 200 produktów, które codziennie zjeżdżają z 22 linii produkcyjnych. W ofercie znajduje się wiele marek znanych i lubianych przez klientów w Polsce i na świecie. Należą do nich m.in. kultowe Pryncypałki, Pasja, Mafijne, Pryncytorcik czy rurki Rolls Rolls. Specjalnie z okazji 30. rocznicy powstania firmy, produkty dr Gerard można kupić w jubileuszowych opakowaniach. Wysoka jakość i nowoczesność Dr Gerard świętuje swoje 30-lecie w dobrej kondycji finansowej. W 2022 roku przychody firmy wyniosły 531 mln zł (+29% r/r), a zysk operacyjny 20,3 mln zł (+300% r/r). Mimo niełatwej sytuacji gospodarczej i rosnących kosztów, po trzecim kwartale 2023 r. firma zrealizowała plan sprzedaży powyżej zakładanych celów, uzyskując tym samym rekordowe wyniki.
Wyroby firmy są eksportowane do prawie 50 krajów. Najwięcej do krajów Europy Środkowo-Wschodniej i Bliskiego Wschodu, ale również do Hiszpanii, Francji, czy nawet na Filipiny. Dr Gerard posiada też swoje spółki zależne w Rumunii i na Węgrzech. Nowy inwestor, nowe możliwości Nowym właścicielem firmy, po funduszu inwestycyjnym Bridgepoint, została grupa Adam Foods. To jeden z największych producentów ciastek na rynku iberyjskim, którego produkty obecne są w ponad 75 krajach. - Nowy inwestor oznacza dla nas nowe możliwości wzrostu poprzez rozwój parku maszynowego, innowacji i zwiększenie obecności na rynkach półwyspu iberyjskiego. Kolejne działania firmy przewidują dalszą ekspansję na rynku. Planujemy zwiększyć nacisk na sprzedaż produktów brandowych oraz wzmocnić działania marketingowe – zapewnia Jarosław Zawadzki. Urodziny z zielonym akcentem Firma dr Gerard jest od lat mocno zaangażowana w życie społeczności lokalnej. Wspiera finansowo i produktowo organizacje pozarządowe oraz lokalne instytucje, które organizują wydarzenia kulturalne i sportowe. Wspomaga m.in. Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji w Radzyniu Podlaskim, Miejski Ośrodek Kultury w Międzyrzecu Podlaskim, Bialskopodlaskie Stowarzyszenie Jazzowe, Radzyński Ośrodek Kultury i wiele innych. Naturalnym sposobem świętowania 30-lecia było więc dla firmy zaangażowanie się w kolejną społeczną akcję. Dr Gerard zdecydował się na sfinansowanie rewitalizacji zieleni przy pl. Jana Pawła II w Międzyrzecu Podlaskim, a pracownicy firmy, w ramach wolontariatu, wzięli udział w sadzeniu drzew i innych roślin w tym reprezentacyjnym punkcie miasta. Od pięciu produktów do ciastkowego imperium Historia firmy dr Gerard zaczęła się od małego zakładu produkcyjnego w Lipinach Starych. Powstające w nim kruche ciastka cieszyły się tak dużą popularnością, że już po roku działalności oferta firmy zwiększyła się z pięciu do kilkudziesięciu produktów. W 1997 r. powstał duży zakład dr Gerard w Radzyniu Podlaskim, a oferta rozszerzyła się o krakersy. Kolejnym przełomowym momentem było otwarcie drugiej fabryki w 2002 r. w Międzyrzecu Podlaskim. Od 2015 r. dr Gerard wzmocnił ofertę produktów słonych, przejmując od Grupy Mieszko firmę Artur, producenta ciastek kruchych oraz krakersów. W swojej historii firma przeszła też kilka zmian właścicielskich. W 2010 r. została przejęta przez francuską grupę piekarniczą Poult. W 2013 r. dra Gerarda odkupił fundusz Bridgepoint. Hiszpański Adam Foods przejął producenta ciastek 10 lat później.
|
Komentarze