
Komentarze
- Rusza przebudowa ul. Chmielowskiego
Do Iranu demokracja wkracza a raczej płynie. Zanim przypłynie to jest możliwa opcja jednej salwy. Do...
- pioter - Rusza przebudowa ul. Chmielowskiego
obecnej ekipy. Bo poza tym to tylko tzw. "bicie piany". Czy mi się wydaje, czy jakieś święto szykowa...
- zimny - Wesprzyj zbiórkę na sztandar szkoły!
Zbiórka na sztandar szkoły ale ukraińskie flagi na szkołach i urzędach wieszali za publiczne pieniąd...
- Kamx - Rusza przebudowa ul. Chmielowskiego
Dziękuję
- niepokorny - W radzyńskim parku będzie fontanna
A Eurokołchoz da kasę na to wszystko? Czy tylko z naszych podatków?
- kinga75
Stawiamy na jakość, doświadczenie i tradycję – 110 lat Spomleku |
Jakub Płecha | |||
wtorek, 18 czerwca 2019 07:00 | |||
Idea spółdzielczości miała duży wpływ na społeczności lokalne i pielęgnowana jest do dnia dzisiejszego. Prezes Zarządu podkreśla istotną rolę, którą odgrywają dostawcy i pracownicy podczas budowania coraz bardziej rozpoznawalnej, ogólnopolskiej marki serów ze Spomleku. Czym Spomlek może poszczycić się dziś? Jako jedna z pierwszych spółdzielni kupiła nowoczesną linię do ciągłej produkcji sera. Lata 90. Były czasem odważnych decyzji biznesowych i pierwszych sukcesów na wolnym rynku. W 1991 – radzyński ser Gouda zdobył pierwszą nagrodę na Krajowej Ocenie Serów w Olsztynie. Kolejny sukces to powstanie, pierwszego w Polsce, sera „z dziurami” – Radamera. Istotną rolę, którą na poniedziałkowej konferencji podkreślali pracownicy Spółdzielni (Edward Bajko, Paweł Gaca - Wiceprezes, Aneta Mostowiec – rzecznik prasowy, Emilia Pożarowszczyk – kierownik ds. Marketingu i PR) odegrał skok technologiczny. Obecnie Spomlek przetwarza 70 ton sera dziennie, nad którego produkcją czuwa 750 pracowników zatrudnionych w Spomleku. Dzisiaj Mleczarnia otwiera się na nowe możliwości, które niesie ze sobą serowarstwo. W celu udoskonalenia produkcji, wdrożyła badania biometryczne, które sprawdzają reakcję układu nerwowego na wygląd, zapach i smak serów. Spomlek dba również o kulturę jedzenia. Uczy konsumentów łączenia ich produktów z winem, daniami ciepłymi czy deserami. Radzyńska Spółdzielnia może pochwalić się ręcznie robionymi pralinami, nad których wytwarzaniem czuwa Mistrz Świata w Cukiernictwie – Mieczysław Chojnowski. Podczas poniedziałkowego wydarzenia przedstawiciele mediów mogli poznać zakład od środka. O przebiegu produkcji sera opowiedział: Wojciech Styś – główny technolog. Uwagę skupił przede wszystkim na największej chlubie radzyńskiej Spółdzielni, czyli serach długodojrzewających, które stanowią „arystokrację wśród serów”. Ich specyfikacja, jak sama nazwa wskazuje, opiera się na długości dojrzewania. Sery codziennej konsumpcji – np. marki Serenada, leżakują od 4 do 6 tygodni. Bursztyn potrzebuje do tego min. 6 miesięcy, ale dojrzewanie może trwać nawet do 15 miesięcy. Produkowany od 2009 r. Rubin min. 3 miesiące, natomiast najmłodszy Szafir min. 4. Dziennikarze zasmakowali potraw przygotowanych przez Jarosława Walczyka – szefa kuchni i ambasadora marki „Skarby Serowara”. Już dziś zapraszamy, wszystkich czytelników portalu, na Festyn z okazji jubileuszu Spomleku, który odbędzie się 29 czerwca br. Wystąpią: Stefano Terrazino, Don Vasyl Junior oraz zespół Boys. Podczas wydarzenia czeka wiele atrakcji: Serenadowy Plac Zabaw, Naukowy namiot dla dzieci, konkursy, quizy i loteria punktualności. Tego dnia odbędą się również imprezy towarzyszące: Biegaj ze Spomlekiem, Zawody wędkarskie oraz Warsztaty „Ser i wino” w Kofi&Ti.
|
Komentarze