Komentarze
- Po pijanemu ukradł rower spod sklepu
Ten przebywający na terenie Radzynia to z jakiego kraju pochodzi?
- Kamx - We wtorek koncert Jana Kondraka i Piotra Bogutyna
A czy taki snob może rządzić krajem? Wpiszcie w wujka słowa ,,Mołdawia wino Tusk ,,Wnioski należą do...
- waluś - Miasto skontroluje szamba
"Przepisy wymagają, by zbiornik był opróżniany adekwatnie do zużycia wody, jednak nie rzadziej niż r...
- Radzio - We wtorek koncert Jana Kondraka i Piotra Bogutyna
23 września już był i nie we wtorek ,lecz w sobotę, więc jak to jest?
- empa - Miasto skontroluje szamba
Do znaczy boli ich tylna część ciała da literę d.
- Kraków
Liga typerów – dzień trzeci |
Mariusz Szczygieł | |||
niedziela, 10 czerwca 2012 11:10 | |||
Durny sport ta piłka, bo od kilku godzin zachwycamy się Skandynawami, ale przecież gdyby „pomarańczowi” strzelali odrobinę celniej, to przy takiej samej postawie Danii wygraliby 3-1 i nikt by się nie roztkliwiał. Niemcy wygrali z Portugalią i są w siódmym niebie, choć gdyby piłka po strzale Pepe spadła 10 cm dalej… Niby goli mało, ale emocji i dobrej piłki pod dostatkiem. Dzisiaj mecz gigantów Hiszpania – Włochy i kandydatów do odegrania roli czarnego konia Irlandii z Chorwacją. Po cichu będę ściskał kciuki za reprezentantów Zielonej Wyspy, bo jak tu nie czuć sympatii do kraju, który ma wieczne kłopoty z większym sąsiadem, słynie z produkcji bimbru, dań z kartofli i dużej roli katolików? I na dodatek mówi się tam po polsku? Naszym gościem jest dzisiaj Marek Topyła, naczelny specjalista od sportów i rekreacji wszelakich, animator rozlicznych radzyńskich turniejów w piłki wszelakie oraz dziennikarz sportowy. Słuchajcie Marka, bo warto. Fachura. Tako rzecze Topyła: Hiszpania to jeden z faworytów, natomiast włoska piłka rozbita przez aferę z ustawianiem meczów, a ostatnio też przez Rosjan, więc..... A guzik z tego, taka dedukcja sprawdzała się tylko w dowcipie „czy lubisz rybki”. To są Mistrzostwa Europy. Smutną wiadomość mam dla Adama Świcia, bo w Gdańsku bramek nie zobaczy. Będzie 0:0, a azzurri przypomną całej Europie, co to jest catenaccio. A historia pokazała, ze Włosi na wielkich imprezach najlepiej wychodzą w blasku skandali (1982 - afera „toto nero” i zdobyty tytuł, 2008 – wykluczenie i degradacja Juve i kolejny tytuł ). Irlandia – Chorwacja Chorwaci wygrają 2:1, a będzie to dzień Luki Modricia, który zagra jak profesor. Irlandia będzie walczyła ambitnie i do końca, ale nawet polskie barwy sprzyjać będą Chorwatom. Sorry Trapattoni, ale rywali poprowadzi gość, który w Manchesterze United ma ponoć zarabiać 155 tys. tygodniówki, więc musi pokazać, że jest tego wart. Trzy szybkie do Marka. Jeżeli masz do wyboru Chelsea - Manchester United a Żabików - Kąkolewnica to co idziesz oglądać? Bo? Odpowiedź musi być godna pytania, ale logiczna. Na mecze zawsze jeżdżę rowerem, więc Londyn odpada od razu. A w Żabikowie jest „zawaliście” i zawsze coś ciekawego się znajdzie. Najbardziej utkwiło mi zdarzenie, gdy lekko „zmęczony” już kibic w pewnym momencie wyrwał się w stronę sędziego bocznego, by ...., no wiadomo, po co, a tam dziewczyna. I wielka konsternacja, bo słowo ty ch.. nijak nie pasowało do płci pięknej. Ostateczni krewki kibic tylko pokiwał palcem jak dziecku i spokojnie usiadł na miejscu. A wyniki w meczach Unii zawsze są loterią, tu każdy wynik jest możliwy. Pamiętam zresztą czasy, gdy Unia grała w Radzyniu w IV lidze (bialskopodlasko – siedleckiej), a przyjechał niepokonany wówczas lider z Rokitna (kupę studenciaków z Białej Podl.). Chłopaki z Żabikowa jeszcze bardzo :wczorajsi”, czerwone oczy po jakimś weselu w drużynie albo popularnych imieninach, po niektórych trzeba było jechać 15 minut przed meczem, bo jeszcze spali. No, ale jak zaczęli, to niech się chowa obecna IV liga. Unia wygrała 9:1. Ponoć lubisz zakłady sportowe i masz pewne osiągnięcia. Czy w starciu z bukmacherem zwykły kibic jest bez szans? Powiem szczerze, że jeszcze kilka lat temu zakłady bukmacherskie zajmowały sporo miejsca w moim życiu, a prawdę mówiąc to sukcesów było dużo mniej, niż porażek. Bo prawda jest taka, że z bukmacherami nie da się wygrać. Matematyki nie da się oszukać, i od czasu do czasu ktoś musi coś wygrać, ale gdy słyszę, że ktoś gra parę lat i jest tyle i tyle do przodu, to kiwam głową z politowaniem. Zakłady szybko manipulują kursami, i krzywdy sobie nie zrobią, w ogólnym bilansie zawsze są do przodu. Przełomowym momentem, że przestałem grać „nałogowo” był widok ogromnych reklam zakładów bukmacherskich na stadionie – taka i taka firma sponsorem rozgrywek piłkarskich. O mało mnie krew nie zalała, to wystarczyło, by otworzyć oczy. Teraz jestem tam od czasu do czasu, ale głównie na bajerze z pracującymi tam dziewczynami, które przy okazji gorąco pozdrawiam. A na inaugurację Euro 2012 zagrałem, postawiłem na Polskę. Wszyscy "jadą" po Smudzie za złe decyzje w meczu z Grecja, mamy 38 milionów trenerów przecież. A co w meczu z Grekami zrobiłby trener Topyła? I jaki skład na Rosję? Jeśli chodzi o Smudę i jego taktykę, to już nawet powstały dowcipy. Co tam u pana, panie trenerze? – a dziękuję, u mnie bez zmian. Co ja bym zrobił? Jako jeden z 38 milionów trenerów po przerwie zmieniłbym Boenischa, Obraniaka i Rybusa. Ale mogłoby być tak, że po zmianie np. Boenischa spojrzałbym na naszą ławkę i....... chciałbym, żeby Boenisch wrócił. Myślę, że coś jest w słowach jednego z trenerów (nie pamiętam, której reprezentacji), że polska drużyna to tylko 11 zawodników. I dlatego na mecz z Rosja wyjdzie ta sama ekipa (oczywiście z Tytoniem). I zobaczycie, że będzie lepiej, niż z Grecją. Kot Regina: Chorwacja – Irlandia wygrana Chorwatów, Włochy – Hiszpania remis. Zbyszek Smółko: Włochy – Hiszpania 1 – 2, Irlandia – Chorwacja 2 – 0.
|
Komentarze