Komentarze
- W niedziele po kościele. Lekcja wdzięczności i pok...
Jest powiedzenie: "człowiek wart jest nie tyle ile ma dóbr materialnych czy tyle jak jest mocny lub ...
- niepokorny - Organika – wernisaż
Gdzie ta wystawa i do kiedy ?
- niepokorny - Przemówienie Burmistrza Jakuba Jakubowskiego z oka...
więc wracaj, gdzie twoje korzenie.
- zimny - Przemówienie Burmistrza Jakuba Jakubowskiego z oka...
Naprawdę?. Ulica Między Bogiem a Prawdą. Na tej ulicy jest siedziba Proboszcza i Prokuratora można w...
- pioter - Przemówienie Burmistrza Jakuba Jakubowskiego z oka...
Bywało. Dawno temu. Obecny burmistrz nie potrzebuje pomocy w napisaniu przemówienia. Dementuję stano...
- akotyla
Drugą noc spędzają w Żyrzynie |
Mariusz Szczygieł | |||
piątek, 04 sierpnia 2017 01:41 | |||
Żyrzyn to drugi przystanek na trasie radzyńskiej grupy. Lubię to miejsce. Już od 20 na placu przed kościółkiem słychać śpiewy, pielgrzymi tańczą - jest głośno i radośnie. Jednak wystarczy ich tylko minąć, pokonać kilka schodków, aby zatopić się w spokoju i ciszy. A to tylko kilka metrów. Tam tańce i śpiewy, tu cisza i spokój. I Chrystus, który spogląda od tak wielu już lat z góry, ze swego krzyża. I tak co roku, niezmienny, wita mnie w Żyrzynie. Wczoraj uklęknąłem przed nim 9 raz. To już 9 lat... Apel już tradycyjnie prowadzi nasza grupa. Przepięknie brzmią śpiewane przez nich pieśni otoczone półmrokiem tej małej świątyni. Warto tutaj przyjechać właśnie wtedy, kiedy przychodzi tu nasza "Piętnastka". A jak minął im dzień? O trudach pielgrzymowania opowie tym razem Piotr Skowron. Mamy też film z Apelu Jasnogórskiego, który tym razem poprowadził ojciec Ireneusz Wierzchowski. Dlaczego? Widzieliście na poprzednim filmie prawą nogę naszego księdza Michała? Niestety odnowił się ubiegłoroczny uraz...
|
Komentarze
"Pamiętaj o szabacie! Niech to będzie dla ciebie dzień święty. Przez sześć dni wolno ci pracować i wykonywać wszystkie twoje prace." itd, itd...
Dziękuję, dobranoc.
A wiesz jak mówił Piłsudski: Religia jest dla idiotów.
Bóg dał przez Mojżesza ludziom 10 przykazań. Albert tzw św zmienił te przykazania. Gdzie tu szacunek do słów Boga. Albercik poprawił Boga. Dla mnie to szatan. Odpowiedz na pytanie , czy zrobił dobrze , że zmienił przykazania dane ludziom przez Boga.
Przykazanie 2 Boże:
2.Nie będziesz czynił żadnego obrazu i żadnego wyobrażenia ani tego , co na niebie, ani tego , co na ziemi, ani tego , co w wodzie, ani tego , co pod ziemią. Nie będziesz się im kłaniał ani nie będziesz im służył , gdyż Ja, Jahwe, Bóg twój , jestem Bogiem zazdrosnym i za występki ojców zsyłam kary na ich dzieci, aż do trzeciego i czwartego pokolenia; tak będzie z tymi , którzy Mnie nienawidzą; natomiast aż po tysiączne pokolenie będę okazywał miłosierdzie tym, którzy Mnie miłują i zachowują moje przykazania.
Bóg w tym przykazaniu zabrania malowania obrazów, wykonywania figurek, itp. Trzeba było to przykazanie usunąć bo dla czarnych od wieków liczy się kasa. Pozbyli się , ale dalej wmawiają , że to są przykazania Boże. Nigdy nasza religia nie zachęca do czytania Pisma Świętego. A prawda z Pisma Świętego i rzeczywistość to dwa różne światy.