Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 13 września 2025 imieniny: Eugenii, Aureliusza

Sycylia od kuchni

Michał Maliszewski   
poniedziałek, 01 sierpnia 2016 07:00

Praca w kuchniWrażenia ze stażu zawodowego w ramach programu ERASMUS + „Praktyki dla przyszłości” opowie uczennica Technikum Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim - Katarzyna Adamowicz.  

Przyszły technik żywienia i usług gastronomicznych już osiąga sukcesy kulinarne - I miejsce w konkursie czasopisma „Mistrz Branży” za recepturę ciasta wielkanocnego 2016 r. Staż zawodowy we Włoszech realizuję na stanowisku kucharza w restauracji hotelu George Hotel. Szybko pokonałam barierę językową, a teraz szlifuję zarówno język włoski, jak i angielski.

Mój dzień praktyk zaczynam od przygotowania stanowiska pracy i składników do produkcji potraw, wykorzystując umiejętności, które zdobywam w szkole. Czasami oprócz pracy w kuchni, pomagam na sali konsumenckiej przy nakrywaniu stołów do posiłków i szykowaniu sztućców.

Wyjątkowo pracowitym dla mnie dniem był ubiegły czwartek – tego dnia przygotowaliśmy polskie dania. Zaczęło się od tego, że w czasie pobytu pierwszej grupy stażystów ZSP prezes EProjectConsult (organizator naszego pobytu) przyznał się do słabości do polskich pierogów. W związku z tym, przyjechaliśmy do Włoch zaopatrzeni w polski twaróg i zaprosiliśmy pracowników biura i hotelu na pierogową ucztę. Z tym, że uznaliśmy, że same pierogi to za mało i przygotowaliśmy również placki ziemniaczane, a z rozpędu usmażyliśmy jeszcze górę naleśników. Ponieważ jest nas tylko dwie osoby z klasy gastronomicznej o pomoc poprosiłyśmy koleżanki fryzjerki i pana Jacka Dębskiego, który miał nieoceniony wkład w przygotowaniu placków ziemniaczanych. Nasze wysiłki zostały docenione, dania zniknęły w błyskawicznym tempie, a zachwytów aż miło było słuchać.

Podczas praktyk poznaję nowe smaki, produkty, poszerzam swoje umiejętności gastronomiczne zdobyte w szkole oraz uczę się ciekawych technik i metod kulinarnych. Na przykład dzisiaj przygotowywałam prawdziwe tiramisu, które składa się z warstwy kremu z mascarpone i żółtek z rumem, biszkoptów nasączonych espresso, na które nakłada się kolejną warstwę kremu, śmietany, a całość posypuje się kakao. Deserem tym objadamy się od pierwszego dnia pobytu i codziennie chcemy więcej. I właśnie dlatego wyprosiliśmy u szefa kuchni jego przepis i czteroosobową grupą uczestniczyliśmy w przygotowaniu deseru – nie umknął nam żaden szczegół.


W czasie wolnym zwiedzam miasto Barcellona Pozzo di Goto, odpoczywam nad morzem, korzystając ze stale słonecznej pogody oraz jeżdżę na wycieczki w ciekawe miejsca np. na wulkan Etna. Na stażu bardzo mi się podoba, ponieważ poznaję interesujących ludzi, zdobywam cenne doświadczenie zawodowe a przy okazji zwiedzam świat.

160731-erasmus-01160731-erasmus-02160731-erasmus-03160731-erasmus-04160731-erasmus-05160731-erasmus-06160731-erasmus-07160731-erasmus-08160731-erasmus-09160731-erasmus-10160731-erasmus-11160731-erasmus-12160731-erasmus-13160731-erasmus-14160731-erasmus-15160731-erasmus-16

 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.

noimage
Sprzedam pługi
niedziela, 07 września 2025
Sprzedam  BMW F11. Diesel. AUTOMAT
Sprzedam BMW F11. Diesel. AUTOMAT
czwartek, 11 września 2025
noimage
Fotel rozkładany
środa, 10 września 2025