Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 19 lipca 2024 imieniny: Alfred, Wincenty, Włodzisław

OPINIE 11/2010

Monika Dudzik   
poniedziałek, 15 listopada 2010 00:19

OPINIE 11/2010Drodzy Czytelnicy!

Najnowszy numer OPINII zdominował temat debaty, którą w piątek (12 listopada) zorganizowaliśmy z Radzyńskim Stowarzyszeniem dla Kultury „Stuk-Puk” i portalem iledzisiaj.pl. Zamieszczamy zapis tego spotkania, a także komentarze do niego. Zdania są podzielone, ale najlepiej niech każdy wyrobi je sobie sam.

Oczywiście, debata to nie wszystko. Jeśli chodzi o sprawy związane z wyborami, to w tym wydaniu naszego tygodnika mamy jak nigdy dotąd istny wysyp listów do redakcji, których lekturę gorąco polecamy.

Przypominamy również o naszym konkursie, w którym można wygrać pod choinkę telewizor. Uwaga! Ze względu na wiadomość z ostatniej chwili zapowiadany tutaj numer naszego tygodnika dostępny będzie w sprzedaży w poniedziałek (15 listopada) od godz. 12.00. Natomiast w związku z niedzielnymi wyborami kolejne wydanie OPINII ukaże się 23 listopada (wtorek).

 

Redaktor Naczelna

Monika Dudzik

 

Komentarze  

 
#1 PSL jak POznajomy 2010-11-15 01:55
Po dzisiejszej debacie kandydatów do Rady Powiatu jestem zszokowany wypowiedziami przedstawicieli z PSL i z NASZEGO POWIATU. Panowie z PSL-u, chcą prywatyzacji szpitala i naszego pałacu. Ludzie co się z wami stało? Nie dziwię się PO ale wam. Jaki wybór mamy? Co na to Pan Poseł RP Tadeusz Sławecki i Sławomir Sosnowski?
 
 
#2 RE: OPINIE 11/2010hellsing 2010-11-15 04:32
Nie ma co się szokować Znajomy, skoro pan Rębek mimo składanych 4 lata temu obietnic nie podniósł z ziemi naszego schorowanego szpitala to jedynym dobrym rozwiązaniem jest prywatyzacja. Przypomnę słowa Naszego posła(wytłuszczone na jego ulotce)
"AKTYWNIE WESPRĘ SZPITAL - WSZYSCY OCZEKUJEMY DOBREJ OPIEKI MEDYCZNEJ". Cóż dodać? W dobie kryzysu gospodarczego, stale inwestować w szpital(przecież to nie kwestia jednorazowego zastrzyku gotówki), było by na prawdę wielkim problemem i działania tego typu mijały by się ze zdrowym rozsądkiem. Nie ma lepszej formuły organizacyjno prawnej niż prywatyzacja. Nie bójmy się tego, bo to napędza rozwój szpitala tym bardziej, że sytuacja w naszym szpitalu jest na razie w miarę stabilna, dlatego mamy czas by to rozważyć. Mamy dwa silnie rozwinięte odziały neurologia oraz odział chorób wewnetrznych
i kardiologii. To sprowadza charakter naszej placówki medycznej na właściwy tor i bliżej nam do szpitala wojewódzkiego niż powiatowego. Jednak mimo wszystko wielu uskarża się na urągające warunki. Skoro tak to czas podjąć decyzję. Walimy na prywatyzację. Wtedy to prywaciarz będzie zabiegał o względy pacjenta(szpital stanie się przyjazny ludziom i zaopatrzony w odpowiednią innowacyjną aparaturę, przeprowadzi szkolenia pracowników, oraz być może zatrudni nowych specjalistów),a my będziemy mieli pewność, że nasze pieniądze nie zostaną wyrzucone w błoto. Choroba to nie ciocia czekająca na klatce schodowej, aż przyjdziesz
 
 
#3 RE: OPINIE 11/2010hellsing 2010-11-15 04:50
i ugościsz ją gorącą herbatką. Ona(choroba) wprasza się sama, poukłada Ci meble według własnego "widzi mi się", a potem powie Ci, że to jej mieszkanie i będzie tak długo się w nim panoszyła, aż się poddasz i prześpisz się na klatce. Wtedy przyjdzie władza i potraktuje Cię jak włóczęgę,a Ty nie zrobisz nic bo już się poddałeś i nie ma odwrotu. Czas zamknąć oczy. Na zdrowiu się nie oszczędza, a Ci co są przeciw prywatyzacji zwykle mają tyle pieniędzy, że swoich bliskich wysyłają do większych miast, mogą wykupić czas pielęgniarki, a także wszystkie lekarstwa. Nie urągam nad moim losem, bo mogę sobie pozwolić na lepszą służbę medyczną przy moich zarobkach, ale są Nas tysiące, jesteśmy jedną grupą ludzi. Wielu z nas nie ma na podstawowe potrzeby, a Ci co krzyczą przeciw prywatyzacji dbają tylko o własny interes, plotą farmazony, że jak przyjdzie prywaciarz to zrobi swoje i będzie tłukł na nas ogromne pieniądze. To nie prawda. On przeprowadzi odpowiednie działania by naprawić system funkcjonowania szpitala. Postawi go na nogi. A potem(przystosuje się do zamożności ludzi naszego miasta)ustali odpowiednie ceny, będzie korzystał z kapitałów zewnętrznych. Poprowadzi to tak, aby wszyscy chcieli korzystać z usług szpitala i w takiej cenie by nie było takich co na opiekę nie mogliby sobie pozwolić. Czas otworzyć oczy i słuchać mądrych ludzi, bo wielu chce nam zamydlić oczy. Ja tylko chciałbym, aby moje dzieci nie musiały się wstydzić miasta w jakim się urodziły oraz żył ich ojciec.
 
 
#4 RE: OPINIE 11/2010hellsing 2010-11-15 05:10
Dlatego cieszę się, że jeszcze za mojego życia postawiono dwie piękne hale, niedawno burmistrz wmurował kamień węgielny pod budowę basenu(czyli basen jednak stanie), wybudowano wiele ładnych dróg, a ta na przeciwko grobli paradnej wygląda zdumiewająco(jasne, stylowe latarnie),powstał plac zabaw na bulwarach. Jeszcze mam głęboką nadzieję, że szpital zacznie poprawnie funkcjonować, bo to ważna wizytówka dla miasta, dlatego jestem za jego prywatyzacją. Jestem na prawdę dumny z dwóch kadencji samorządu. Pracy radnych oraz burmistrza(w końcu jedna kadencja bez szczególnego wtykania nosa opozycji). Wy nie możecie pewnych rzeczy ludziom powiedzieć, musicie zatajać fakty, podburzać atmosferę, siać panikę, latać za matkami w przedszkolach, ale ja to rozumiem. To jest polityka, to też sposób na wygraną. Gdybyście byli szczerzy, opowiadali wyłącznie o własnych sukcesach, to byście mieli dużo mniejsze poparcie. Prosta kalkulacja. Fumum vendere(sprzedajecie dym), przed samymi wyborami. Ci co kupią potem źli będą gdy wrócą do domu i okaże się, że w pudełku jest wyłącznie garść kartofli. Waga ta sama, ale produkt inny. Bo obietnice i dokonania ważą tyle samo. Jednak dzieli je przepaść i warto dokonać jednego porównania. Zbliżają się święta. Stoi zielony, pachnący świerk. Pod spodem dwa prezenty. Wszyscy podchodzą do choinki jeden zapakowany(dla córki), drugi rozpakowany(dla syna):
 
 
#5 RE: OPINIE 11/2010hellsing 2010-11-15 05:27
"Ojcze jestem rad, że dostałem nowy rower, ale czemu mój prezent nie jest zapakowany?". Dziewczynka rozpakowuje prezent i z łzami w oczach wybiega z pokoju. Jak się domyślacie była tam rózga. Ojciec na zakończenie dodał "Liczy się to co możemy zobaczyć, dotknąć. Uczyłeś się cały rok, widzieliśmy wyniki Twojej pracy zaś twoja siostra wolała się bawić ,dostałeś prezent i nie musiałem trzymać Cię w niepewności". Oczywiście dziewczynka potem również dostała prezent od rodziców, ale płynie z tej wymyślonej przeze mnie na poczekaniu bajeczki jedno przesłanie. Jeżeli weźmiemy wagę i na jednej szalce położymy dokonania obecnego burmistrza, a na drugiej pana Rębka to jeżeli ktoś pięknie potrafi manipulować ludźmi to dzióbki się spotkają. Ale jeżeli użyjemy przejdziemy się miastem. Zobaczymy wszystko to co powstało w Radzyniu na przestrzeni ubiegłych dwóch kadencji to zanim pojawi się na Waszych twarzach uśmiech poleciłbym najpierw wmasować sobie kremik Nivea w usta, aby od szerokiego uśmiechu nie popękały. Nie dajmy się nabierać na piękne słówka, usiądźmy w domu z rodziną i razem pooglądajmy telewizję, zjedzmy wspólnie obiad. Mam do siebie żal, że w dzieciństwie unikałem wspólnego spędzania czasu z rodziną, niedzielnych spacerów. Teraz staram się jak najwięcej czasu spędzać z żoną i moimi dziećmi bo to mój skarb i chcę, aby dorastał w dobrych warunkach, ładnym mieście, bez kamer na każdym kroku(nie chcę aby jakiś bufon patrzył jak moje dzieci zbierają sobie jesienią żołędzie w parku
 
 
#6 RE: OPINIE 11/2010hellsing 2010-11-15 05:57
), bez patrzenia na fałszywe uśmiechy, na kłótnie polityków. Ubiegłe 8 lat spędziłem spokojnie, a teraz znowu pojawia się znak zapytania. KTO WYGRA WYBORY? Nie odzywałem się długi czas(jakieś 4 lata temu ostatni raz odwiedziłem Radzyńskie forum) i patrząc na wywody wielu ludzi teraz, dostrzegam setki nieścisłości, prób manipulacji, spotykam się z dziesiątkami demagogów, spamerów, trolli internetowych podsycających atmosferę głupimi pytaniami czyli wszystko to czym skażony jest obecnie internet. Pamiętam jak przyszedł do nas na Uniwersytecie Jagielońskim obecny dyrektor Miłowit Kuniński(również filozof polityczny) i zaczął opowiadać nam o działaniu systemów politycznych i przytoczył słowa Owidiusza, które pozwoliły mi zrozumieć jak politycy potrafią pozyskiwać tak wielu ludzi oferując im tak mało, albo to co już mają.Powiedział: "Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo" po czym dodał "kropla drąży skałę nie siłą, lecz ciągłym padaniem." i wyjaśnił:" Często zdolni politycy, potrafią opracować naprawdę bogaty plan wyborczy i pewnym jest, że będą dążyć do jego realizacji, a przegrają bo przedstawili go tylko raz. Pojawi się socjo-polityk i powie "Ludzie dam Ci co tylko zapragniesz" i powtórzy to setki razy na mównicy to ludzie w to uwierzą. I tu przechodzimy do sedna: Oglądaliście za pewne przemówienie pana Jerzego ze strony Radzyń2010.pl ?
 
 
#7 RE: OPINIE 11/2010hellsing 2010-11-15 06:17
Widać nam nim dokładnie, w kółko wałkowany ten sam temat. Setki razy powtarza o tworzeniu wspaniałego miasta, przyjaznego ludziom. Ale co zrobi w tym kierunku? Pojedna nas dobrym słowem? Wyjdzie na ulicę krzycząc "Ludzie miłujcie się"?
Między większością Radzynian, a przynajmniej tych żyjących w moim otoczeniu zawsze były zdrowe relacje.
Moi sąsiedzi, którzy również mają dzieci, własne problemy, tą samą służbę zdrowia, nie narzekają na to. To normalna kolej rzeczy, widzą progres i są w stanie o tym otwarcie mówić, a nie narzekać na niepowodzenia. Jeden z Księży mawiał kiedyś "Patrzmy na to co dobre, a porażki zostawmy w diabli, Nasze życie będzie sukcesem, a nie pasmem niepowodzeń". Jeżeli żyjemy blisko Boga mamy lepszą intuicję. Podejmowanie decyzji staje się proste i nawet jeśli nie pójdzie po naszej myśli to będziemy w stanie przetrwać najgorsze. Żyjąc blisko Boga widzimy ludzi i ich serca. Kto jest naszym przyjacielem, a kto tylko stara się namieszać w naszym życiu. Zanim pójdziecie do urny pamiętajcie, że to nie jest tylko krzyżyk na kartce. To decyzja, która wpłynie na Nasze życie. Często przywiązujemy się do jednej marki samochodu.Zawsze wybieramy pp. Hondę, Audi, Fiata, bo mamy do nich zaufanie. Ja głosuję na Witolda Kowalczyka, bo nie stawiam w ciemno, wiem że zależy mu na tym aby dotrzymać swoich obietnic i postawię przy nim krzyżyk, żeby miał szansę dokończyć swego życiowego dzieła. Zawsze był otwarty na ludzi.
 
 
#8 RE: OPINIE 11/2010hellsing 2010-11-15 06:26
Przyjął do pracy ojca mojej dziewczyny, mężczyznę po ciężkim wypadku, kalekę. Przyjmował różnych ludzi. Nie patrzył na nich z obrzydzeniem, podejrzewam, że pan Jerzy nie wytrzymał by tego psychicznie. Opiekuje się teraz schorowaną matką, patrzył wraz z synem na umierającą żonę, a teraz dalej potrafi zachować swoje człowieczeństwo.
Nie wielu jest ludzi tak silnych duchem i choćby przez wzgląd na jego wieloletnie dokonania, wieczne dążenie do celu i siłę, którą ma w sobie(oraz czas, który poświęca swojej pracy) nie powinniście plugawić jego dobrego imienia. Nim pójdziemy do urny panie Witku mamy nadzieję, że wraz z rodziną przyprowadzimy wielu Naszych przyjaciół i ludzi, którzy panu zaufali patrząc na pańskie oddanie pracy. Apeluję do Was przyjaciele, abyście w tym całym szumie medialnym nie zgubili własnych serc, bo to one tak na prawdę wskażą nam drogę na lepsze jutro.
Pozdrawiam,
HELLSING
 
 
#9 Debatawyborca 2010-11-15 09:03
Na stronie www.forumpowiat.pl jest skrót z pierwszej części debaty.
 
 
#10 do wyborcyles 2010-11-15 10:47
Dlaczego pominięto wypowiedzi Panów Jacka Woźniaka i Józefa Korulczyka.
 
 
#11 Prywatyzacja??Kod21 2010-11-15 13:17
Witam,czy jakoś z osób będących na debacie może mi odpowiedzieć czy osoby z PSL-u i Naszego Powiatu chcą prywatyzować szpital czy też go komunalizować??
 
 
#12 dedatales 2010-11-15 13:27
Dzierżawa to forma prywatyzacji
 
 
#13 A jednak prywatyzacja.znajomy 2010-11-15 14:21
Z transkrypcji wczorajszej debaty „Prowadząca: Proponuję, abyśmy trzymali się zasady pierwszeństwa prawej strony, dlatego też proszę teraz o zadanie pytania przez Pana Józefa Korulczyka.
J.K. Ja ma pytanie do Pana Lucjana Kotwicy: w 2009 roku koalicja PSL – PO za wszelką cenę dążyła do sprywatyzowania szpitala i chciałbym poznać, jakie argumenty za tym przemawiały.
L.K. Co się nie stało wtedy, stanie się za rok. Gdyby była ta decyzja podjęta właściwie, gdyby była opinia prawna na korzyść tej decyzji i zostałaby ona podjęta, dziś mielibyśmy problem rozwiązany. Natomiast w tej chwili chcę Państwu zacytować wypowiedź Pana Michała Kulesze, który w ostatnim numerze Eurobiznesu napisał artykuł na temat prywatyzacji szpitala i napisał tak: „nie jest dopuszczalne, żeby na terenie Polski, przy jednej drodze powiatowej, co 10 km był szpital.
 
 
#14 A jednak prywatyzacja cd.znajomy 2010-11-15 14:22
transkrypcję wczorajszej debaty cd: Wniosek? Wniosek jest taki, że tej chwili będziemy walczyć o utrzymanie radzyńskiego szpitala, ale to będzie prawdziwa walka, to nie będzie zabawa. Kalendarium jest bardzo proste: w przyszłym roku jest rok obserwacji, rok 2011 to jest rok obserwacji, kiedy będzie obserwowane zadłużenie szpitala. W roku 2012 do końca marca, jeśli Starostwo Powiatowe nie pokryje długów szpitala, a nie pokryje, bo to jest połowa budżetu, w związku z tym rozpocznie się proces komercjalizacji. Proces komercjalizacji to przejęcie akcji przez Starostwo Powiatowe i krok następny to jest proces prywatyzacji, bo my, żeby utrzymać się, będziemy musieli najprawdopodobniej sprzedawać akcje szpitala. Komu? Prywatnym właścicielom.
 
 
#15 RE: OPINIE 11/2010Maciek_ 2010-11-15 15:37
Dlaczego pominęli wypowiedź pana Jacka Woźniaka, który dostał pytanie o sumę Radzyńskich gruntów? Niestety nie potrafił na to pytanie odpowiedzieć i jak pamiętam prosił, któregoś kolegę o pomoc. Niestety to było pytanie do niego więc wielki FAIL.
Dobrze pamiętam? tak było?
 
 
#16 niespodziankaRedaktor.K 2010-11-15 19:11
W dzisiejszym numerze Opini znalazłem zapis całej debaty kandydatów na burmistrza, która odbyła się w piątek - rzetelna robota. Brawo! Czegoś takiego w Radzyniu nie pamiętam.
 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.