Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 16 stycznia 2025 imieniny: Marceli, Włodzimierz, Bernard

Co będę robił? - tego dziś jeszcze nie wiem - rozmowa z Tadeuszem Sławeckim

Mariusz Szczygieł   
środa, 26 października 2011 12:30

Tadeusz SławeckiZdobył więcej głosów od swojego konkurenta Jerzego Rębka. Głosowało na niego więcej wyborców niż 4 lata temu- mimo to nie dostał się do sejmu. Tadeusz Sławecki.

Co dziś mówi o wyborach parlamentarnych i o swoich planach na przyszłość?

- Przede wszystkim chciałem podziękować wyborcom za ogromne zaufanie. Prawie 8 tysięcy głosów- to ogromny kapitał, który nie może zostać zmarnowany. Odbieram to jako sygnał tego, że jestem tutaj potrzebny i podziękowanie za moją dotychczasową pracę. Nie mam dzisiaj powodu nosić spuszczonej głowy, bo uzyskany  przeze mnie wynik może dać satysfakcję, mimo tego że nie mam mandatu. Nie mam do nikogo żalu, mogę czuć jedynie niedosyt, że mandat był w zasięgu ręki. Prawidła ordynacji wyborczej są jednak takie, że często osoby z mniejszą liczbą głosów wchodzą do parlamentu. Stało się tak również w moim przypadku.

Mimo tego, że uzyskałem 16 wynik w PSL w całym kraju, to kilkunastu moich kolegów weszło do parlamentu z niższym wynikiem. Uważam, że jest to szkoda nie tylko dla mnie, ale dla całej społeczności. Dzisiaj osoby, którym pomagałem na co dzień- te setki interesantów z całego powiatu, będą musiały zwracać się o pomoc do senatora z Gdańska i posła Rębka. Natomiast mam tę satysfakcję, że w powiecie radzyńskim PSL utrzymało swoją pozycję i w naszym powiecie ma najwyższe poparcie w całym województwie lubelskim. 31,32% - to bardzo dużo. Mam też satysfakcję z tego, ze wyborcy pozwolili na utrzymanie dotychczasowej koalicji, która uważam, będzie prowadziła do dalszego rozwoju Polski i Radzynia. Życzę temu miastu i powiatowi wszystkiego najlepszego. Mam także świadomość zobowiązań wobec wyborców.  Nie obrażam się na wyborców, w tej kampanii poznałem wiele wspaniałych i bezinteresownych osób, które pomagały mi i starały się docenić to co robiłem. Nie mogę ich zawieść i mimo tego, że swoje predyspozycje i doświadczenie będę musiał wykorzystać w inny sposób, to zamierzam pozostać w tych organizacjach, które przez wiele lat w jakiś sposób wspierałem, czy prowadziłem- mam tu na myśli chociażby Radzyńskie Towarzystwo Muzyczne, czy Ochotnicze Straże Pożarne. Niestety będę miał na to coraz mniej czasu. Pozostaję również prezesem zarządu powiatowego PSL, członkiem władz krajowych i wojewódzkich. Na pewno w tej całej "politycznej układance"  mój głos będzie głosem znaczącym. Co będę robił? - tego dziś jeszcze nie wiem. Na pewno poinformuję o tym czytelników i wyborców.

Uważam, że cała kampania była prowadzona nie fair. Ja starałem się jednak prowadzić swoją kampanię w sposób uczciwy- tak jak zawsze powtarzałem, że ja mogę walczyć szpadą, a nie kłonicą. Tutaj chciałem też podziękować za dżentelmeńską kampanię posłowi Rębkowi, któremu gratuluję. W trakcie kampanii bardzo mocno oddziaływała opinia kościoła, łamano zasady fair play - w czasie wyborów rozrzucano przecież różnego rodzaju materiały wyborcze, chociażby gazetę w czasie ciszy. Nie mnie jednak oceniać, czy było to łamanie ciszy wyborczej. Wiele było tzw. cichej propagandy, szeptanej, niszczono plakaty, promowano na siłę kandydatów... W swojej pracy parlamentarnej kierowałem się zawsze społeczną nauką kościoła, nie obnosiłem się z tym jednak. Mimo tego, że robiłem wiele imprez patriotycznych nie robiłem z siebie "prawdziwego patrioty"- tutaj trochę niesmak pozostał.

Jeden z moich kolegów powiedział tak: - Tadeusz, ty nie masz czasu dla siebie, bo walczysz z problemami, które sam sobie stwarzasz. Ja lubię stwarzać sobie problemy - w dobrym tego słowa znaczeniu - i dalej je będę sobie stwarzał. Mimo tego, że czasem wyborcy tego nie dostrzegają, ale tak to już chyba jest...

Komentarze  

#1 Panie Pośleqwertyu 2011-10-26 13:01
ale to nieprawda , że nie będzie mógł się Pan zająć OSP, czy RTM... właśnie teraz będzie Pan miał na to dużo czasu ... wyborcy na Pana liczą, doceniając Pańskie dotychczasowe działania w tych strukturach...

#2 gratulacjebiedronka 2011-10-26 15:31
najszczersze gratulacje Panie Pośle przepiękny wynik i w pełni Pan na niego zasłużył bo tyle co Pan dobrego dla Radzynia zrobił i okolic to mało kto tyle zrobił. Pana wkład w rozwój naszego regionu, szerzenie kultury jest nieoceniony.

#3 RE: Co będę robił? - tego dziś jeszcze nie wiem - rozmowa z Tadeuszem Sławeckimanonim 2011-10-26 16:40
Jeszcze nie wie co będzie robił, ale wie ze będzie miał mniej czasu - kpiny z dziennikarza. Panie pośle, życze panu jak najlepiej w "cywilnym" świecie w którym nie kłamie się w imię polityki, tylko prywatnie.

#4 RE: Co będę robił? - tego dziś jeszcze nie wiem - rozmowa z Tadeuszem Sławeckimanonim 2011-10-26 16:41
Przepraszam, że nadal nazywam pana posłem - może być to uznane za niestosowne, wi,ec jeszcze raz przepraszam

#5 prawdahans 2011-10-26 17:24
Szkoda takich ludzi, którzy działają dla naszego powiatu,a mając poparcie dużej części społeczeństwa nie mogą dalej sprawować mandatu. Ja Pana posła odbieram bardzo pozytywnie. Działacz, społecznik-naprawdę widzę i wiem ile Pan zrobił dla naszego miasta i powiatu. Jestem dumny,że mieszkam w Radzyniu, który z dnia na dzień się zmienia. Zobaczymy ilu spraw załatwi teraz Senator z Gdańska i nasz poseł Jerzy R.:)Może rzeczywiście zaczną działać bardzo prężnie? Zobaczymy.

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.