Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 18 czerwca 2025 imieniny: Elżbiety, Marka | 1456 - powstaje parafia św. Trójcy, w wyniku wystawienia dokumentu fundacyjnego parafii w Białce Niżnej, czyli Kozmimrynku przez biskupa krakowskiego Tomasza Strzempińskiego

MUZEUM MUZYKI POLSKIEJ

Adam Świć   
czwartek, 02 grudnia 2010 20:20

Adam ŚwićNa niedzielnej debacie kandydatów na burmistrza poseł Jerzy Rębek wspomniał o idei zagospodarowania pałacu Potockich po opuszczeniu go przez sąd. Formuła debaty nie pozwoliła na rozwinięcie szczegółów tego pomysłu. Dlatego piszę ten tekst.

Radzyń nie miał, nie ma i nie będzie miał większego skarbu niż pałac Potockich. To potencjał wręcz niewyobrażalny. I koncepcję rozwoju naszego miasteczka trzeba oprzeć na tym pałacu. Nic nie osiągniemy w większej skali jeśli będzie tam po prostu muzeum regionalne czy izba pamięci (lub nawet muzeum) Karola Lipińskiego. To nie zainteresuje prawie nikogo spoza Radzynia. Ale idea wielka i odważna - Muzeum Muzyki Polskiej - z pewnością.

Po pierwsze: Takiego muzeum (o dziwo!) nie ma jeszcze w kraju. Jest w Opolu Muzeum Polskiej Piosenki, są muzea Chopinowskie, ale instytucji, która upamiętniałaby całość naszych narodowych dokonań w tej dziedzinie - od Mikołaja Gomółki, poprzez Lipińskiego, Chopina, Karłowicza, Szymanowskiego aż do Lutosławskiego, Pendereckiego, Góreckiego - nie ma. Oczywiście myślę nie tylko o tzw. muzyce poważnej. Polski jazz na pewno zasługuje na miejsce w takim muzeum, polski rock także - to zapobiegnie skostnieniu, rozszerzy możliwości i zainteresowanie (już widzę tę salę z graffiti poświęconą polskiemu punkowi i te piwnice z niskimi sklepieniami dla jazzu). Po drugie: Nie sądzę, żeby był w Polsce drugi tej klasy i o takiej kubaturze obiekt, który za kilkanaście miesięcy będzie prawie pusty, prawie, bo Szkoła Muzyczna obok muzeum to nie tylko symbol. I musi tam pozostać. Ten pałac miasto może wnieść jako wiano.

Co więcej: wnętrza pałacu można prawie dowolnie adaptować, bo i tak zostały przebudowane. A że leży na prowincji, na wschodzie? Nie szkodzi. W imię ożywienia regionu, a to hasło mają na ustach wszyscy politycy od czasów lotniska w Niedźwiadzie, ta lokalizacja to plus. Lublin jest na krótkiej liście kandydatów do tytułu Europejskiej Stolicy Kultury 2016. To zwiększa szanse (mało kto wie, że w aplikacji Lublina do ESK jej autorzy Dragan Klaic, Rose Fenton i Krzysztof Czyżewski umieścili Dom Kultury w Kocku gdzie jest 3 i 1/2 etatu, Radzyń ma przecież o wiele większe możliwości). Po trzecie: Musi to być instytucja narodowa, prowadzona i finansowana przez Państwo Polskie. Z najwybitniejszymi w kraju specjalistami w zespole i kierownictwie. Pałac jest własnością Skarbu Państwa. Samorząd miejski i powiatowy i tak nie udźwigną kosztów jego remontu i utrzymania. Muzeum powinno być jak najbardziej nowoczesne, multimedialne, z kilkoma salami koncertowymi różnej wielkości, obejmować park (gdzie przy pomocy bezprzewodowych słuchawek można będzie słuchać wybranej muzyki) i oranżerię; powinno być miejscem setek koncertów, warsztatów muzycznych, konkursów, sympozjów.

A co z tego będzie miał przeciętny Radzyniak? Nie tylko prestiż i możliwość uczestniczenia w wielu wydarzeniach kulturalnych, ale także pracę i pieniądze (sklepy, restauracje, kluby muzyczne, hotele, agroturystyka, usługi, promocja lokalnych wyrobów - ekskluzywne sery!), bo takie miejsce będzie tłumnie odwiedzane przez gości z kraju i zagranicy.

Tygodnik "Opinie" pisząc o tym wątku debaty skoncentrował się tylko na przejęzyczeniu posła Rębka (które ten zresztą zaraz poprawił) i z błyskotliwą ironią stwierdził, że ministra Zdrojkowskiego nie ma w rządzie. To prawda, ale jest minister Zdrojewski, którego uważam za rozumnego człowieka. I na pewno nie wzruszy ramionami na ten pomysł. Polska POWINNA mieć takie muzeum, Radzyń MOŻE być jego miejscem. A zresztą to idea na lata i nie wiadomo jaki rząd będzie ją ewentualnie realizował. A jeśli nie wyjdzie z muzyką to dlaczego nie Muzeum Polskiego Baroku albo Muzeum Polskiego Oświecenia...

Fakt, pomysł nie ma - wg niektórych - najlepszego pochodzenia, bo jest mój i popiera go Jerzy Rębek. To pomysł nie pobłogosławiony przez miejscowy kulturalny establishment. A mimo to uważam, że nie jest zły. Czekałem z nim do wyborów, wiedząc, że w Jerzym Rębku znajdzie on orędownika. Wcześniej konsultowałem go z kilkoma osobami, które znają się na rzeczy. Był entuzjazm. Nie interesują mnie ludzie, którzy na starcie mówią, że czegoś nie da się zrobić. Interesują mnie tacy, którzy myślą JAK to zrobić, żeby się udało. Czy takiej idei nie wesprą związani z Radzyniem Włodzimierz Nahorny czy Wojtek Konikiewicz? Na pewno.

{xtypo_alert}Zamieszczenie artykułu zostało sfinansowane przez Adama Świcia{/xtypo_alert}

Komentarze  

#1 Pomysł jest genialnyjanek 2010-12-02 20:44
Osobiście bardzo mi się podoba.A to, że ktoś podchwycił, że Zdrojkowskiego czy Rembeka nie ma w ministerstwie czy w sejmie wcale mnie nie dziwi. Wszak ci, którzy są tym zdziwieni mieli swego czasu ubaw z markietów. Mam nadzieję, że jeżeli Kowalczyk zostanie burmistrzem wykorzysta ten wspaniały pomysł i przy wsparciu pana panie Adamie oraz obu posłów- a być może również ministra Zdrojewskiego - zrealizuje go. :-)

#2 RE: MUZEUM MUZYKI POLSKIEJbob 2010-12-02 20:51
Pomysł dobry, w czasie wyborczej batalii. A dyrektorem oczywiście pan Pani Ś... :lol:

#3 To nie pomysł...wodzunio 2010-12-02 20:58
... to wizjonerstwo. Wizja muzeum, dzięki któremu Radzyń przywdzieje szaty kulturowej stolicy regionu (nawet jeśli niekoniecznie w skali makro). Dlaczego mamy spalać się w blokach tylko dlatego, że pomysł wydaje się nieprzystający do realiów peryferyjnego miasteczka. Niegdyś Eustachy Potocki zbudował tu rezydencję, która wśród bagien jawiła się perłą rzuconą między kamienie - z tego pomysłu wyrosło wielka indywidualność w muzyce jaką z pewnością był Karol Lipiński, bowiem bez wizji polskiego magnata nie powstałaby tu orkiestra pałacowa z ojcem Lipińskiego, jako kapelmistrzem. Jeśli ktoś nie jest w stanie uznać wartości tej idei, to przynajmniej niech nie krytykuje jej tylko dlatego, że pomysł ten zrodził się w głowach politycznej opozycji.

#4 MUZEUM MUZYKI POLSKIEJdagmara 2010-12-02 21:34
Brawo Panie Świć takich ludzi w naszym miasteczku potrzeba ludzi z pasją, pomysłem i chęcią zmienienia czegoś. wyjdźmy z tego marazmu, zacznijmy sami chcieć udzielać się i popierać dobre pomysły a nie wyśmiewać bo to pomysł opozycji. już czas abyśmy się obudzili.
na początek moglibyśmy uporządkować fosy przy bramie pałacu. przecież można byłoby z kwiatów i zieleni zrobić piękne kobierce to nie dużo kosztuje.chyba nikomu nie podobają się te zasadzone długoletnie miotły ale tak jest łatwiej nie trzeba pielić.

#5 RE: MUZEUM MUZYKI POLSKIEJpawel 2010-12-02 22:04
Popieram Dagmarę w całej rozciągłości.

#6 do dagmaradelenwika123 2010-12-02 23:19
Wszystko jest pięknie , na zagospodarowanie Pałacu rodziły się różne pomysły.Pan Świć jako twórca,pewnego rodzaju literackiego "limeryków" ma inną wrażliwość , i inaczej patrzy.ja go rozumiem bo lubię literaturę i poezje i prozę i jego limeryki też znam może nie wszystkie ale? Nie mniej jednak na to wszystko potrzebne są ogromne fundusze.Pałac nasz jest duży i z pewnością można pogodzić te dwa pomysły sponsor ,który zajmie się bardziej przyziemnymi sprawami i my bo ja również tymi sprawami dla ducha.Możemy a nawet powinniśmy się zjednoczyć , a Pan Poseł nam się przyda jeżeli ma już jakieś możliwości to pomoże załatwić fundusze dla ratowania naszej PEREŁKI. Będziemy na niego głosować za rok w wyborach Parlamentarnych bo dla nas jest zaszczytem , iż z naszej gminy mamy dwu posłów.Swego czasy Pan Hapka pisał cykl ciekawych felietonów o naszym Pałacu , jego świetności i innych tego typu zabytkach , miałam nadzieję , że wtedy coś się ruszy i znajdziemy wspólny cel i drogę , bo dyskusja na forum toczyła się ciekawa.Dlatego wybierzmy w niedzielę Pana Kowalczyka a za rok na Posła Pana Rębka , i działajmy wspólnie to jest dobre wyjście .Jeden skończy to co zaczął a drugi wykorzysta swoje możliwości w szczytnym celu dla nas , dziwię się , że do tej pory tego nie robił .

#7 RE: MUZEUM MUZYKI POLSKIEJPacko 2010-12-02 23:20
Panie Adamie, suuuuper pomysł, suuuuper marzenie,,,suuuper promocja Pana posła Rębka....a może spróbujmy w radzynu zrobić 1 ligową drużynę piłki nożnej????groclin, amica...tam się udało, czemu nie w radzyniu???pewnie ciężko znależć byłoby bogatego sponsora, który wyłóżyłby na to prywatne środki? ale jak Pan pisze...muzeum byłoby finansoowane przez Państwo...rozumiem nasze Polskie bogate Państwo. Państwo Polskie nie bawi się w sponsoring, bo samo cienko przędzie...Lublin ESK 2016????Prezydnet Wysocki, który przewodniczy tej inicjatywie sam nie wierzy w ten sukces, Lublinowi troszkę brakuje....a co pisać o Radzyniu???? szafuje Pan fajnym pomysłem, marzeniem, które działa na wyobrażnię, ale w mało prawdopodobym przypadku wygranej Pana kandydata zapytam Pana o ten temat za 4 lata, czy jest on nadal pomysłem, czy istniejącym już procesem?ok?

#8 Brawo!Jesz 2010-12-03 00:11
Brawo Panie Adamie! Świetny z pana gość:) Z pałacem i muzeum na pewno się uda, gorąco w to wierzę:) To będzie muzeum na miarę XXI wieku, jak Muzeum Chopina w Warszawie. Nowoczesna, interaktywna, arcyciekawa ekspozycja, coś wielkiego!

Pałacu zazdroszczą nam już teraz, to ścisła europejska czołówka pereł architektury (Wersal, pałac Branickich w Białymstoku czy pałace Admiralicji w Petersburgu). Niestety wojna zrobiła swoje. Jednak z takimi wspaniałymi pomysłami i wiarą w to, że damy radę, nasz pałac zyska należny mu rozgłos:) Będzie świetnie:)

#9 Do Packoadwersarz 2010-12-03 00:25
Będzie łatwiej rozliczać p. Rębka za ewentualnie niezrealizowane plany, jeśli uwierzy mu Pan i zagłosuje na niego. Wiara przenosi góry, a jej brak powoduje stagnację. Niestety taką, jaką widać póki co za oknami. M. Tracz

#10 no tak???gustawxxx 2010-12-03 10:03
zostań chłopie lepiej w tym kinie...

#11 wizjonerstwo...qwertyu 2010-12-03 10:33
właśnie tego mi w Radzyniu brakuje... wizji na 10-20 lat do przodu. na dzień dzisiejszy jeśli ktoś takiej wizji przede mną nie roztoczy to nie wiem co dalej, ale może lepiej wyjechać tam gdzie wiedzą w jakim kierunku idą. wizja- to coś do czego mamy wspólnie dążyć, cel , który mógłby nas zjednoczyć. oczywiście możemy żyć z dnia na dzień, i nie odbieram racji pozytywistycznej, codziennej , fachowej roboty, ale chciałbym uwierzyć że w Radzyniu 2020 będzie lepiej, że moje dzieci będą zastanawiały się czy warto zostać w Radzyniu, a nie kiedy stąd wyjechać...

#12 i znów pięknietekla 2010-12-03 13:52
A fundusze na to wszystko to skąd? Naszego państwa nie stać na taki sponsoring.Dla tak małego miasta jak Radzyń ? Większe miasta nie mają szans,więc niech Pana nie buja w obłokach.Ale tu chodzi przecież dalej o reklamę pańskiego kandydata na burmistrza.Głosuję na P.KOWALCZYKA!

#13 Panie Adamiedelenwika123 2010-12-03 22:28
A Pan tak stoi pod ścianą , za co i dlaczego .Nikt się tutaj Panem nie zajmuje,a chciał Pan Tak dobrze do miłego przy urnach na Pana Witolda Kowalczyka.

#14 fundusze skąd???qwertyu 2010-12-04 00:43
większe miasta nie mają szans? a znacie Pacanów? połowę mniejszy od Radzynia. z mechanizmu norweskiego pozyskał ma europejską stolicę bajki - takie muzeum - kilkanaście mln .... czyli można, wystarczy mocno chcieć, a nie od razu skreślać pomysł ...

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.