Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 18 czerwca 2025 imieniny: Elżbiety, Marka | 1456 - powstaje parafia św. Trójcy, w wyniku wystawienia dokumentu fundacyjnego parafii w Białce Niżnej, czyli Kozmimrynku przez biskupa krakowskiego Tomasza Strzempińskiego

Przed II turą wyborów. Zwyciężymy!

Adam Świć, Jacek Woźniak, Maciej Tracz   
wtorek, 30 listopada 2010 10:55

Maciej TraczAdam ŚwićJacek Woźniak

Jerzy Rębek powinien zostać burmistrzem Radzynia. To po prostu dużo lepszy kandydat od Witolda Kowalczyka.

Jerzy Rębek wygrał nie tylko I turę wyborów i (zdecydowanie!) publiczną debatę z obecnym burmistrzem, wygrał też sympatię większości mieszkańców miasta. Próbuje ją się teraz zdusić plotkami, kłamstwem i straszeniem. Wbija się np. wyborcom do głowy (telefony do osób indywidualnych i firm, wizyty w domach), że Rębek nie uzyska dotacji unijnych dla miasta, bo w powiecie i województwie będzie rządzić PSL i PO. Pytamy publicznie Panów Sławeckiego, Sosnowskiego, Kotwicę i Skoczylasa: czy to prawda?! I wiemy, że nie. Przecież nie chodzi o to, kto rządzi - tylko o umiejętność współpracy na szczeblu lokalnym, skuteczne i dobre wnioski o dofinansowanie, wspólna troska o naszą "małą ojczyznę". Pan burmistrz Kowalczyk miał "polityczną" koniunkturę przez 8 lat. Czy ją wykorzystał?

Pracowników Urzędu Miasta i miejskich instytucji straszy się masowymi zwolnieniami z pracy. Nic takiego się nie stanie. To niegodziwa gra na emocjach i strachu. Środowisko Orląt Radzyń straszy się brakiem dotacji z miasta i tym, że na stadion miejski wejdą grać w piłkę wszyscy chętni. Bzdura! Ale klub Młodzieżówka raz na dwa tygodnie powinien mieć prawo rozegrać mecz ligowy, przynajmniej na bocznym boisku MIEJSKIEGO stadionu i uzyskać choćby niewielkie wsparcie finansowe od miasta. Nawet pracowników szpitala "straszy się Rębkiem", choć to powiat a nie miasto jest jego organem prowadzącym. Podobnych plotek rozsiewa się całe mnóstwo - ale jesteśmy przekonani, że zwycięży zdrowy rozsądek, odwaga i uczciwość wyborców. Nikt też nie ma prawa wymagać od Państwa telefonicznych deklaracji głosowania na kogokolwiek, składania podpisów etc. Pamiętajcie Państwo: wybory są wolne i tajne! Zagłosujcie zgodnie z własnym sumieniem!

Takimi i podobnymi metodami mądrych ludzi się nie przekona. Te wybory muszą być uczciwe, bo inaczej nie mają sensu. A tych, którzy będą próbowali manipulować i wpływać na wyborców w sposób nieuczciwy, np. kupowaniem głosów, wspólnym wysiłkiem odsuńmy od życia publicznego naszego miasta.

Jerzy Rębek powinien zostać burmistrzem Radzynia. O słuszności takiego wyboru wkrótce przekonają się też ci z Państwa, którzy teraz są przeciwko jego kandydaturze.

Adam Świć, Jacek Woźniak, Maciej Tracz

{xtypo_info}Artykuł pochodzi z pisma "RADZYŃ" nr 12/2010{/xtypo_info}

Komentarze  

#221 do wzruszonego!kolo 2010-12-02 16:52
Od kiedy to burmistrz rozdaje opłatki?!?!?!? to jest nie wybaczalne!!!Kosciuł wplątywac w grę polityczną!!!

#222 DO KAZIKTosiek 2010-12-02 17:13
KAZIK!!! A TOŚ ZAPODAŁ!!! KOŚCIÓŁ W POLSCE SAM SIĘ PCHA DO WŁADZY I NIE MA POTRZEBY GO WPLĄTYWAĆ. NAPISZ COŚ RZECZOWEGO I NIE ZAPOMINAJ O SŁOWNICZKU ORTOGRAFICZNYM!!!

#223 Do delwinki123 i na temat opłatkaDomin221 2010-12-02 17:15
Mam nadzieję że Panią spotkam i naprawdę bardzo chętnie bym na takie tematy podyskutował. A odnośnie tematu o opłatku.
Czy jest coś złego w tym kto roznosi ten opłatek, jeśli Pan Burmistrz zadeklarował że pomoże, to chyba dobrze. Chyba dobrze to o nim świadczy. Tutaj przykład że Pan Rębek takiego czegoś nie zrobił. Zaznaczam też że to jest moja opinia i nie ma ona na celu dyskredytować Pana Rębka

#224 do delwinki123 i dominaradzyniak.onet 2010-12-02 17:33
Rozdawanie opłatków przez ateistę jest czynem wg. mojej oceny niegodnym. Kowalczyk będąc komunistą należał do grona osób, które zwalczały kościół. A w tym momencie afiszuje się symbolem religijnym.

#225 Do TośkaGeorge 2010-12-02 20:05
Prawda jest jedna i historia Polski jest jedna.Nikt i nic nie może tu zmienić bo to o czym piszę było,zdarzyło się w tym kraju i to są fakty.Myślisz Tosiek,że jak pani Joanna Szczepkowska w telewizyjnym spocie oznajmiła cyt.“Proszę państwa,4 czerwca 1989 roku skończył się w Polsce komunizm”-to on się skończył? Nikt za niego społeczeństwo polskie nie przeprosił,nikt się nie czuje winny.Zrównano kata z ofiarą przez 40 lat pracowali nad tym, aby wyprać polskie umysły z patriotyzmu i oderwać go od kościoła.Nie ma się więc co dziwić ile on szkody wyrządził w naszym kraju.Wracając na domowe podwórko-mi nie o to chodzi,żeby to wyglądało jak na ostatniej debacie.Nie widzę żadnej potrzeby,żeby tego "trupa",który był zniewoleniem narodu na nowo reanimować i umywać ręce,że nic się nie stało i że to nie było nic złego.Jeżeli przez 40 lat trwania totalitaryzmu nikt z "partyjnych" nie poczuwał się do winy -trudno,żeby w ostatnich 20 latach nowego ustroju taka skrucha nastąpiła.Jest jedna różnica-w tym zarzucie co mi postawiłeś.Pan Witold kandyduje i zabrał głos w debacie publicznej na ten temat,a pan Józef nie.Nie jestem osobą,która w sprawach prywatnych jest upoważniona do zabierania głosu za nią i nie zamierzam tego czynić.Myślę,że każdy za swoją przeszłość powinien rozliczać się sam.Swoje zdanie mam w tej kwestii nie zmienne.Każdy człowiek powinien mówić o swoich aktywach i pasywach otwarcie-bez żadnych uników-zwłaszcza,gdy jest to osoba publiczna-to powinien być standard.

#226 Mili Państwo...Pan 2010-12-03 02:26
Mam nadzieję,że towarzysze p.K. już się wystrzelali ze swoich komentarzy broniących czy też przekonujących o tym,że Kowalczyk powinien robić wiochę (bo inaczej nie można nazwać jego osiągnięć) jeszcze 3 kadencję. Piszę o tym już kolejny raz - wszystkie okoliczne miasta są już przejezdne, a Radzyń oczywiście nie. Ma odśnieżoną ul. Wisznicką(wiadomo dlaczego-droga krajowa), a reszta...? I tak jest co roku, od 8 lat gdy spadnie śnieg, szanowny Pan i władca nic z tym nie robi. Do roboty ma blisko, to po co? Panie i Panowie nie mamy lepszego wyboru jak pan Rębek. Pozbądźmy się w końcu człowieka, który dla Radzynia przez tyle lat zrobił tak niewiele, a puszy się jak paw, jakby przeniósł do Radzynia stolicę. A zresztą po polsku nie umie mówić jak należy i chociażby z tego powodu, wybierzmy człowieka z KLASĄ.

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.