Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 21 grudnia 2024 imieniny: Jan, Honorata, Tomasz

Reklama

Roladki drobiowe z serem, ziemniakami puree i surówką z czerwonej kapusty

Anna Matysiak   
poniedziałek, 10 lutego 2014 22:28

Roladki drobiowe z serem

Mięso mielone drobiowe – 600g

Jajo – 1szt

Czerstwa bułka – 1szt

Ser topiony – 100g

Tymianek, sól, pieprz

Olej

Namoczyć i odcisnąć bułkę, połączyć z mięsem, jajem i przyprawami. Podzielić masę na 5 części, rozpłaszczyć i nadać kształt kwadratów. Na każdym kwadracie położyć kawałek sera i zwinąć roladkę. Każdą roladkę osobno zawinąć w folię aluminiową posmarowaną olejem. Ułożyć na blasze piec w temp 200st C przez 30 min.

Ziemniaki puree

Ziemniaki – 1800g

Masło – 100g

Mleko -180ml

Natka pietruszki, sól

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać i ugotować. Gorące ubić tłuczkiem na gładką masę, dodać gorące mleko i surowe masło. Utrzeć dokładnie łyżką w garnku. Porcjować, podawać posypane natką pietruszki.

Surówka z czerwonej kapusty

Czerwona kapusta- 400g

Marchew – 100g

Jabłko- 50g

Por – 50g

Majonez, sól, pieprz

Kapustę drobno posiekać, marchew i jabłko obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, por pokroić w kostkę. Składniki połączyć z majonezem i doprawić do smaku. 

 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.