Komentarze
- Spotkajmy się nad Białką 2025!
Może niech przy okazji zarządzający wykonawcami robót na ul. Partyzantów weźmie udział w tej akcji. ...
- epemil190 - Mamy 160 tysięcy na program Senior+
gdzie powołano spółkę która podobne pieniążki przytuliła dla grupy 15 seniorów,a pozostałe stowarzys...
- FOX58 - Oszust zatrzymany przez kryminalnych, gdy przejech...
pokłosie burdelu na wschodzie -dzwonią ukraińcy z kraju który nie funkcjonuje. Inaczej by to czyścil...
- winiek - Pozytywna ocena formalna „Szwajcara”
Myślę że to odpowiedni moment, aby uzyskać środki na budowę takiego centrum. Środki zarówno krajowe ...
- eSPe - Pozytywna ocena formalna „Szwajcara”
Czy tu chodzi o to że Szwajcarzy chcą nam dać duże pieniądze za darmo? Na jakich warunkach i ile ? B...
- kinga75
Dzień trzynasty |
Zbigniew Smółko | |||
poniedziałek, 23 czerwca 2014 23:59 | |||
Żadna z drużyn nie zdołała wywołać we mnie specjalnych emocji. Za to z największą ciekawością będę patrzył na mecz Włochów z Urugwajem. Przegrywający odpada! Bardzo ciekaw jestem również, czy z tonu spuści Kostaryka. Anglicy, mimo że już wyeliminowani, na pewno będą chcieli wrócić do domu z nie całkiem zszarganą opinią… Dzisiaj w loży ekspertów dwóch przedstawicieli Radzyńskiego Stowarzyszenia Inicjatyw Lokalnych. Prezes Józef Korulczyk, prywatnie człek najłagodniejszy, w życiu publicznym ma opinię najbardziej zaciekłego wojownika prawicy. Niektórzy rachowali, że być może po wyborze na wiceprzewodniczącego Rady Powiatu spokornieje, ale chyba nic z tego… Często rad wspomina własne przewagi piłkarskie, ale w tenisa stołowego ciągle gładko ogrywa czterdziestoletnich smarkaczy. Doktor habilitowany Dariusz Magier, szef radzyńskiego archiwum, wykładowca akademicki, twórca, autor, redaktor i wydawca licznych periodyków i ksiąg uczonych oraz udatny – choć na mój gust zbyt rzadko praktykujący - felietonista. Wprawdzie nie zasłynął nigdy jako sportowiec, ale z wydarzeniami piłkarskimi zawsze jest na bieżąco. Dzisiaj dodatkowo Dariusz postanowił pobić rekord zwięzłości wypowiedzi. Wielka to zaleta u humanisty. Typujemy Japonia - Kolumbia 1:3 Grecja - Wybrzeże Kości Słoniowej 0:1 Włochy - Urugwaj 1:2 Kostaryka - Anglia 1:1
Japonia - Kolumbia 0:2 Kolumbia mimo braku najlepszego napastnika jest na fali i gra bardzo skutecznie. Powinna podtrzymać swoją dobrą passę. Japonia zawodzi. Ma problem ze zdobywaniem bramek. Grecja - Wybrzeże Kości Słoniowej 1:2 Mam słabość do tej drużyny z Afryki. Gra widowiskowo, ale pechowo. Czas na jej awans i wyjście z grupy. Grecja zawodzi nawet w defensywie, co było dotychczas jej silną stroną. Włochy - Urugwaj 1:1 Ciężki bój obu drużyn o awans. Urugwaj ma zaawansowany wiekowo zespół i może mieć problemy z przygotowaniem fizycznym. Włochom do awansu wystarczy remis i go osiągną. Kostaryka - Anglia 1:2 Anglicy zrobią wszystko, by zatrzeć złe wrażenie z Mundialu i postarają się wygrać. W drużynie Kostaryki po największym sukcesie w dziejach nastąpi rozprężenie, tym bardziej, że porażka wobec zapewnionego awansu nie ma znaczenia. Pogadajmy o piłce Czy zdarza Ci się Ci mieszać poglądy polityczne z sympatiami piłkarskimi? Dariusz: Zawsze Józef: W meczach kibicuję drużynom słabszym. Czy jakąś drużynę lubię czy nie, decyduje styl gry, a nie sympatie polityczne. Nie lubię futbolu siłowego. Poza reprezentacją Polski jakiej innej reprezentacji narodowej kibicujecie na Mundialach i Euro? Dariusz: Reprezentacjom z krajów chrześcijańskich Józef: Kiedyś kibicowałem Argentynie. Jak grałem w grę komputerową "FIFA", to Argentyna była moją drużyną. Obecnie bardziej podoba mi się gra Chile czy Kolumbii. Z Afryki podoba mi się gra Wybrzeża Kości Słoniowej, a z drużyn europejskich - Holandii. Wszyscy już zagrali po dwa razy, coś już więc wiemy. Spróbujecie wytypować pierwszą czwórkę? Dariusz: 1/Francja 2/Niemcy 3/Chile 4/Holandia Józef: Czwórka mundialu: Brazylia, Francja, Argentyna, Holandia.
|
Komentarze