Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 17 marca 2025 imieniny: Patryka, Zbigniewa | 1921 - Uchwalenie "Konstytucji Marcowej"

Football, bloody hell...

Zbigniew Smółko   
wtorek, 29 czerwca 2021 05:00

Luka Modrić?Przypuszczam, że jutro wyjdą Morawiecki, Boniek i Sousa i powiedzą coś w stylu, że cała Europa pozazdrościła nam jakości gry w obronie...

XXX

Takie mecze jak Hiszpania – Chorwacja wymykają się normalnemu komentowaniu. Mecz prawie kompletny. Były gole piękne, był jeden kabaretowy, był schemat, że czarny charakter odkupuje grzechy i ratuje drużynę (tu nawet dwóch takich gagatków: bramkarz Unai i Morata!). Chorwaci z nieba do piekła, z piekła do nieba i z powrotem... Kiedyś do kompletu można było jeszcze dodać jakiś błąd sędziego, ale teraz VAR i trudno o jakieś poważniejsze świry. Cudo.

XXX

A potem wjeżdża Francja – Szwajcaria.

Szwajcarzy grali dobrze, trójkolorowi słabo i już przy 1:0 powoli mogli zacząć się pakować. Potem sędzia obejrzał VAR, podyktował karnego i część Francuzów zamawiała już Ubera na lotnisko. Lloris raz na dekadę broni jedenastkę, wyszło akurat dzisiaj, więc taksówki odwołali. Potem Benzema walnął dwie naraz i pakowali się Szwajcarzy. W końcówce karta się znowu odwróciła i w zasadzie było pewne, że jeśli jest sprawiedliwość na świecie, to jednak na lotnisko pojadą Francuzi. Ale świetną zmianę dał Coman, Szwajcarzy słabli, pewnie Francuzi myśleli, że jednak zostaną. A potem do piłki podszedł Mbappe...

Międzylądowanie mieli chyba we Frankfurcie.

XXX

Ale tak, szczerze mówiąc, to Francja – RFN 3:3 w 1982, Hiszpania – Jugosławia 4:3 w 2000 czy Czechy – Holandia 3:2 w 2004 (Holendrzy dla Czechów to chyba ulubieni klienci...) były kawał lepsze...

A najlepszy był Orzeł Czemierniki – Tornado Wohyń 6:3 w 2013. Dwa razy prowadzili goście, "Norek" robił cuda w bramce: bronił nie do obrony i puszczał farfocle, potem dostał niepotrzebnie czerwoną i się posypało... Orlęta – Stal Stalowa Wola 4:3 sprzed kilku tygodni tylko nieco gorszy: biało – zieloni grając w 10 pozwolili gościom wyciągnąć na 2:2, strzelili, znowu stracili i w doliczonym czasie Szymek Kamiński!

Ech, te wczorajsze to w zasadzie nuda była, żonie spaghetti w czasie dogrywki gotowałem. Z oliwą, czosnkiem, chilli i płatkami migdałowymi. Też ciekawe...

XXX

W ogóle ktoś umie jakoś uzasadnić, dlaczego w tym turnieju karne to jak krew w piach, ponad połowa zmarnowana?

XXX

Anglia – Niemcy potrwa dłużej niż półtora godziny. Trochę mnie to martwi, bo o 19.30 z chłopakami się umówiłem na poważniejsze granie na Orliku. Sami ligowcy, do okręgówki awansowali, trzeba uważać. Ale co do Anglia – Niemcy: chyba jednak Wyspiarze, niech mają...

Ukraina – Szwecja to chyba najtrudniejszy do typowania mecz w całej rundzie. Niby wiadomo, że awansują żółto – niebiescy, gotów jestem się założyć... 3:2 dla Ukrainy.

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.

dom parterowy
dom parterowy
wtorek, 04 marca 2025
noimage
Remonty
niedziela, 16 marca 2025
noimage
Remonty
niedziela, 16 marca 2025