Reklama
Komentarze
- Odpowie za uszkodzenie Pałacu Potockich
Brawa dla I LO na Partyzantów! W najnowszym rankingu Perspektyw są na 504. pozycji (623. w 2023 r.) ...
- emenemsik - Odpowie za uszkodzenie Pałacu Potockich
Idiota niech płaci za szkody i miesiąc ulice zamiata
- lukas1 - Wesołych Świąt!
Wydawało mi się że znikł artykuł o kolejnej tragicznej śmierci nastolatka, ale widocznie było to na ...
- niepokorny - Wesołych Świąt!
Nie wiem o co chodzi, ale gdyby była, to komentarza powyżej raczej by nie było...
- Admin iledzisiaj.pl - Wesołych Świąt!
Myślałem naiwnie że na tym portalu nie ma cenzury pitiful!
- niepokorny
PKW podało wyniki. Jerzy Rębek w sejmie |
Mariusz Szczygieł | |||
poniedziałek, 10 października 2011 22:58 | |||
Po ponad dobie liczenia głosów Państwowa Komisja Wyborcza podała wyniki wyborów w okręgu nr 7. Już wiadomo - posłem reprezentującym Radzyń Podlaski w sejmie RP został Jerzy Rębek, zdobywając 7503 głosy. Poseł Rębek największe poparcie uzyskał w powiecie radzyńskim - 6428 głosów, powiecie parczewskim - 439 głosów i powiecie bialskim - 258 głosów. Tadeusz Sławecki, poseł ubiegłej kadencji, uplasował się na 3 miejscu na listach PSL, zdobywając 7916 głosów. Żeby znaleźć się w sejmie musiałby zdobyć 991 głosów więcej, aby pokonać Genowefę Tokarską, która już dzisiaj zapowiedziała, że zrzeka się stanowiska wojewody i rozpoczyna karierę poselską. Do senatu w okręgu 7 został wybrany Grzegorz Bierecki. Startujący z list PiS kandydat z Gdańska uzyskał poparcie 31 716 wyborców, pokonując o ponad 9 tysięcy głosów Józefa Bergiera (PO).
Oto pełna dwunastka posłów z okręgu 7. PiS (5 mandatów)- Sławomir Zawiślak (24 478), Beata Mazurek (22 249), Adam Krzysztof Abramowicz (12 708), Piotr Szeliga (8222), Jerzy Rębek (7503) SLD (1 mandat) - Zbigniew Matuszczak (8017) Ruch Palikota (1 mandat) - Marek Poznański (16640) PSL (2 mandaty) - Franciszek Stefaniuk (10 527), Genowefa Tokarska (8906) PO (3 mandaty) - Stanisław Żmijan (14 202), Mariusz Grad (9962), Grzegorz Raniewicz (7907)
|
Komentarze
Jak baba do dziada, tak dziad do baby. ..... Ja mówię o niebie, ona o chlebie".Podobnie i ja poruszam jeden temat wy wyjeżdżacie z drugim.Na senatora ,czy na posła mógł każdy startować i spróbować swych sił.Nie jest to wcale tak łatwo uzyskać mandat poselski,lub senatorski.Kandydaci startujący z takich małych miast jak nasze muszą tych głosów szukać w terenie,a z tym mogą być problemy bo ludzie wolą głosować na "swoich". W polityce i w wyborach liczy się skuteczność.Moim zdaniem komentarze typu spadochroniarz,wsadził kupę kasy w kampanię wyborczą,ile to go kosztowało są krzywdzące dla człowieka ,zwłaszcza jeżeli się ocenia wybiórczo i jednostronnie.Twoim zdaniem qwertyu inni kandydaci nie mieli plakatów,reklam,ogłoszeń,nie prowadzili spotkań przedwyborczych i nic ich to nie kosztowało.Jeżeli oceniasz oceniaj wszystkich,albo daj sobie spokój z taka obiektywnością jaką prezentujesz.