Reklama
Komentarze
- Odpowie za uszkodzenie Pałacu Potockich
Brawa dla I LO na Partyzantów! W najnowszym rankingu Perspektyw są na 504. pozycji (623. w 2023 r.) ...
- emenemsik - Odpowie za uszkodzenie Pałacu Potockich
Idiota niech płaci za szkody i miesiąc ulice zamiata
- lukas1 - Wesołych Świąt!
Wydawało mi się że znikł artykuł o kolejnej tragicznej śmierci nastolatka, ale widocznie było to na ...
- niepokorny - Wesołych Świąt!
Nie wiem o co chodzi, ale gdyby była, to komentarza powyżej raczej by nie było...
- Admin iledzisiaj.pl - Wesołych Świąt!
Myślałem naiwnie że na tym portalu nie ma cenzury pitiful!
- niepokorny
W Polsce zwycięża PO, na Lubelszczyźnie PiS |
Mariusz Szczygieł | |||
niedziela, 09 października 2011 22:55 | |||
W całym kraju zwyciężyła Platforma Obywatelska, na Lubelszczyźnie Prawo i Sprawiedliwość - według pierwszych telewizyjnych sondaży TNS OBOP i Homo Homini. Wyniki w kraju: PO – 39,6 (34,9), PIS 30,1 (29,8), PSL – 8,2 (9,9), SLD – 7,2 (12,8), RPP – 10, 1 (8,6)- wyniki wg TNS OBOP (w nawiasach wyniki wg Homo Homini). Wyniki na Lubelszczyźnie: PiS - 37,9, PO - 22,2, PSL - 15,5, RPP - 12,4, SLD - 7,2, PJN - 2,6 (wg TNS OBOP). Krótko po przedstawieniu wyników w telewizji o wypowiedź poprosiliśmy dwóch radnych powiatowych - Zbigniewa Smółko i Adama Świcia oraz dwóch posłów ubiegłej kadencji, ubiegających się o reelekcję - Tadeusza Sławeckiego i Jerzego Rębka. Zbigniew Smółko - Wielu narzekało na funkcjonowanie koalicji PO – PSL. Jeżeli nie da się jej utrzymać, sądzę, że szybko zatęsknimy za takim prostym i funkcjonalnym układem. W momencie udzielania tego komentarza wyniki procentowe są następujące: PO – 39,6 (34, 9), PIS 30,1 (29, 8), . PSL – 8,2 (9,9) SLD – 7,2 (12,8), RPP – 10, 1 (8,6)-wyniki wg OBOP, w nawiasach wyniki wg Homo Homini. Jeżeli potwierdzi się prognoza OBOPu, sądzę, że szybko odnowiona zostanie stara koalicja PO – PSL z Donaldem Tuskiem na czele. Jeżeli bliżej będzie do prognoz Homo Homini a podział głosów w okręgach przebiegnie w sposób statystyczny, PO i PSL być może będą musiały szukać trzeciego koalicjanta. Jeżeli okaże się nim umiarkowanie stabilny polityk z Biłgoraja wraz ze swoim gabinetem osobliwości, nie będzie to dobra informacja ani dla Polski, ani dla Platformy. Być może okaże się, że Platformie wystarczy koalicja z SLD, ale to też nie będzie komfortowy układ. Rozbrykany opozycyjny Palikot będzie próbował licytować się na radykalizm ze spragnionym posadek dla działaczy Napieralskim. Podejrzewam, że wobec tego negocjacje koalicyjne okażą się ciekawsze niż same wybory i bardzo szczęśliwy jestem, że Platformę reprezentować w nich będzie Donald Tusk. Co ten wynik oznacza dla Radzynia? Dopiero jutro rano okaże się, czy tradycyjnie będziemy mieli kilku parlamentarzystów czy też ich liczba zmaleje. Na pewno zaś wynik poszczególnych ugrupowań w skali powiatu pozwoli ocenić talenty przywódcze liderów i zdolność mobilizowania ludzi do wspólnego działania dla dobra Rzeczypospolitej. Na pewno będzie to wstępna weryfikacja kandydatów do ubiegania się o władzę w wyborach samorządowych. Adam Świć - Wyniki sondażowe różnią się od siebie dość istotnie, jakie będą prawdziwe rezultaty - zobaczymy jutro. Nie zmienia to faktu, że Polską prawdopodobnie nadal będzie rządzić PO. Czy aż do 2015 roku? Zobaczymy. Co to oznacza? Ano, niestety dalszy wzrost długu publicznego i brak pluralizmu w mediach (nie tylko publicznych). I to, że wrak Tupolewa nadal będzie leżał pod brezentem w Smoleńsku, a czarne skrzynki jeszcze długo nie wrócą do Polski. Widocznie większości Polaków to nie przeszkadza... Ciekawe będą rozmowy na temat koalicji. Nikt nie wie jaką rolę w tym wszystkim odegra Ruch Poparcia Palikota i jakie będą konsekwencje jego wejścia do parlamentu dla naszej narodowej, społecznej i religijnej rzeczywistości. Nie wygląda to wszystko zbyt różowo. Tadeusz Sławecki - Sondaże są bardzo zbieżne i trudno jest cokolwiek komentować. Jest raczej rzeczą pewną, że zwycięży Platforma Obywatelska, dla naszego stronnictwa jest to raczej dobra wiadomość, bo jednak mamy w tym swój udział. Przez 4 lata udało nam się stworzyć dobrą koalicję, spokojną i bez fajerwerków, która raczej była koalicją z rozsądku, ale nam potrzebną. Uważam, że jak na razie nasz wynik jest wynikiem dobrym, bo przecież każda partia rządząca jest w jakiś sposób obciążona. Przez te 4 lata wszyscy do nas „strzelali” z PiS-em włącznie, w prawdzie PiS najbardziej walczył z Platformą, ale i my tzw. rykoszetem żeśmy dostawali. Co do przyszłej koalicji… arytmetyka pokazuje, że jest ona możliwa i nie zastrzegamy się do niej. Teoretycznie Platforma ma ruch w stronę Ruchu Palikota, ale podejrzewam, że z tak radykalnym Ruchem raczej nie zechce wejść w koalicję po szumnych wypowiedziach od narkotyków zaczynając, a kończąc na opodatkowaniu księży. PSL jest dla PO takim stabilizatorem i na pewno gwarantuje stabilną koalicję. Warto zwrócić uwagę, że w całym kraju, w samorządach czy powiatach jest koalicja PO i PSL, gdyby Tusk wybrał innego koalicjanta miałoby to ogromne przełożenie w sejmikach i samorządach. W koalicji nie liczy się tylko szyld, ale ważna jest również osobowość poszczególnych ludzi. Jerzy Rębek - Tak naprawdę, oprócz tego co zobaczyłem w telewizji to niewiele wiem. Wolałbym się w tym momencie jeszcze nie wypowiadać. Największym zaskoczeniem jest znaczące poparcie dla Janusza Palikota, natomiast co do innych partii, wolałbym się wstrzymać do oficjalnych wyników, które poda Państwowa Komisja Wyborcza. To są wybory. Każdy ma prawo dokonywać wyborów i powinniśmy wzajemnie siebie uszanować. To jest podstawą naszego istnienia i naszej państwowości. Nie ma tutaj negacji dla tych, którzy zwyciężyli. Bardzo cieszę się z tego, co usłyszałem dzisiaj z ust prezesa Kaczyńskiego i się z tym identyfikuję- żeby ewentualna nowa kolacja PO z PSL-em walczyła z kryzysem, a nie z PiS-em. Myślę, że ta dewiza powinna przyświecać nam w przyszłej kadencji- mówię "nam" jako narodowi i jego przestawicielom w parlamencie. Walczmy z kryzysem, a nie z konkretnymi ugrupowaniami i wtedy dopiero można osiągnąć sukces. Taka jest moja ocena. Żyjemy w państwie demokratycznym. Trzeba uszanować wolę wyborców. Poczekajmy jeszcze kilka, kilkanaście godzin i będziemy wiedzieli więcej.
|
Komentarze
Państwo na kolejne 4 lata POgrążone.
Zaćpani, antyklerykalni homoseksualiści prosto z gorzelni w sejmie.
Proszę! Niech to będzie tylko zły sen!!!
Jeżeli natomiast olałaś wybory to przestań poszczekiwać. Pamiętaj: "Psy szczekają a karawana idzie dalej"
I pewne jet też, że Prezes Kaczyński bez względu co by nie robił, nie dojdzie już do władzy w Polsce. I z tego powinniśmy się bardzo cieszyć
Może radzyńscy księża którzy tak bardzo popierają PiS Wam pomogą - tacy są mądrzy niech się wykażą może zamiast bronić zakazu in vitro powinni bronic ludzi którzy już żyją ale nie mają za co się leczyć ?? Jarek przegrał 6ste wybory a jak powiedział poseł Cymański "ciemny lud to kupi ciemny lud zagłosuje" :-( byle tak dalej młodzi wyjadą na Zachód a Wy chwalcie Pana i chwalcie Jarka
Propozycję łagodniejszego wyrażania się nazywasz brakiem kultury? Nie każdemu musi odpowiadać Twój sposób na odreagowanie powyborczej frustracji.Bo chyba o to chodziło a nie o celowe obrażanie kogoś.
Owszem ja się nieco zagalopowałem i za "poszczekiwanie" przepraszam ale...
Czytaj proszę z większym zrozumieniem a mniejszym zacietrzewieniem.
A jeśli chodzi o Pani pytanie: cytuję Pani słowa"...porównywanie (czyt. nazywanie) obywateli o innych poglądach..." i kolejny cytat:"...Zaćpani, antyklerykalni homoseksualiści prosto z gorzelni w sejmie.
Proszę! Niech to będzie tylko zły sen!!!"...
To tyle jeśli chodzi o wspaniałą postawę, patriotyzm i kulturę.Zaprzecza Pani sama sobie.Chyba wiem na jaką partię Pani głosowała.
Mimo wszystko pozdrawiam.