Już niedługo

"Dworskie Opowieści" - Aukcja w Pałacu Potockich w Radzyniu Podlaskim, 10.05.2025, 18:00, PAŁAC POTOCKICH
Zobacz wszystkie
Reklama

Komentarze
- Spacer po Radzyniu, jakiego nie znasz!
Swego czasu coś mówiono o podziemnych korytarzach wychodzących z pałacu. To jakaś bajka czy tajemnic...
- niepokorny - Fundusz szwajcarski: #6 Zielona Transformacja Radz...
Czas na modernizację stadionu miejskiego w Radzyniu Podlaskim!!! Zadaszoną główną trybunę wraz z szt...
- sportek - Świąteczne życzenia Burmistrza Jakuba Jakubowskieg...
Otrzeźwienie na szczęście przyszło po 9 latach rządów dawnego zespołu. Wesołych Świąt Radzyniacy!
- paznokieć - Świąteczne życzenia Burmistrza Jakuba Jakubowskieg...
Masz taki świąteczny odlot? To są prawdziwe życzenia uśmiechniętych. Ciesz się szybko swoim idolem d...
- zimny - Świąteczne życzenia Burmistrza Jakuba Jakubowskieg...
Nareszcie staje sie w mieście normalnie, brawo. bur=MISTRZ i tak trzymać. bardzo podoba mi się ten k...
- Bycy
Mundial 2018. Adidas Telstar |
Wspólnemy siłamy: Smółko, Szczygielski, Szczygieł | |||
sobota, 07 lipca 2018 07:00 | |||
Kiedy w telewizji zaczynał się mecz Brazylii z Belgią to na scenę w Komarówce miała wchodzić Armia, a kiedy Brazylijczycy strzelali swojego drugiego (!) gola na 2:1 dla Belgii, swój występ zaczynało Acid Drinkers. Trochę mu nawet zazdrościłem, ale kiedy Wy czytacie ten tekst, Zbycho jeszcze śpi, a ja jestem już w drodze. No taka sobota… Zbycho będzie jeszcze trochę spał, bo po Acidach grał zespół Lej mi pół, a Zbycho woli po całym jednak… *** Najmniejszy kraj na Mundialu gra w półfinale i wcale nie znalazł tam się przypadkowo. Mieli swój plan, swój pomysł i go zrealizowali. I chyba nie znam nikogo, kto by się z tego nie cieszył. A połowa pytanych mówi tak szczerze, po polsku: Dobrze tak Neymarowi! I do tego chóru się przyłączam. *** Wszyscy mówią, że piłka nożna to gra zespołowa. A tu nagle Muslera! Albo inny Karius czy Szczęsny. Oczywiście, bramkarz Urugwaju to trochę inna półka niż gagatek z Liverpoolu, ale co zrobisz, jak ci się trafi. Akurat tobie i w takim meczu... Francja nie zagrała wielkiego meczu, chyba nawet poszło jej zaskakująco łatwo. W tej chwili traktuję ich jako pewniaka do trzeciego miejsca. *** Każde inne rozwiązanie niż końcowy sukces tej szalonej belgijskiej ferajny będzie dla mnie niespodzianką. Cudem urwali się ze stryczka z Japonią, ostukali Brazylię – nie ma w tej chwili na świecie drużyny bardziej pewnej siebie. A w takich kluczowym momentach właśnie głowa zadecyduje. ***
Jurek Struk Chorwacja – Rosja 0:1. Ostatni mecz Chorwaci zagrali kiepsko i tak już będzie. Wymęczony, ale awans Rosji Szwecja – Anglia 0:2. Anglia podoba mi się coraz bardziej. I to wcale nie musi być ostatnie zwycięstwo, zagrają w finale. Zbyszek: Chorwacja – Rosja 2:0. To już jednak ćwierćfinał, to już trzeba coś grać też do przodu. Na hiszpański bałagan jeszcze Czerczesow znalazł pomysł, ale Chorwaci naprawdę grają w poważną piłkę. Szwecja – Anglia 0:0. Jeśli nie będzie jakiegoś błysku geniuszu, to obie drużyny skoncentrują się na pilnowaniu tyłów. Karnymi Anglia! Michał Szczygielski. Anglia - Szwecja 1:1, w karnych Anglia. "Trzy Lwy" kontra "Trzy Korony". Młoda angielska drużyna, głodna sukcesów i przełamania złej passy na wielkich turniejach naprzeciw zdyscyplinowanej taktycznie Szwecji. Przypominam, bo warto - Szwedzi mają już na rozkładzie Holendrów, Włochów, pośrednio Niemców i Szwajcarów. Spróbują dopisać do tej listy Anglików, ale po długim boju Wyspiarze okażą się lepsi w karnych.` Chorwacja - Rosja 1:0. Rosja oszalała na punkcie futbolu. Za gospodarzami będą nie tylko ściany, ale też cały kraj, wliczając mieszkańców najbardziej odległych syberyjskich wiosek zgromadzonych wokół telewizora gdzieś w drewnianej chatce. Wielkie oczekiwania, ale też ogromna presja. Tyle że Chorwaci mają zwyczajnie dużo lepszą drużynę i powinni to udowodnić. Po trudnej walce, ale jednak "Vatreni". *** Wczoraj wieczorem rozpakowałem w końcu nagrodę główną – piłkę Adidas Telstar. Pięknie pachnie, pięknie wygląda i ma chip NFC! Jaja jak berety. Po połączeniu z telefonem na ekranie komórki wyświetla się specjalna strona piłki. Zwycięzca naszego typera sobie kliknie, poogląda, poczyta. Niesamowite… Dla osób, które zajmą drugie i trzecie miejsce mamy repliki Telstara, a ci którzy zajmą 4 i 5 miejsce dostaną repliki Adidas Krasava Ekstraklasa. Bo dzięki naszemu sponsorowi – firmie INTERTRANSPORT zwiększyła nam się pula wygranych :) No i książki jeszcze mamy. Dla zwycięzców dnia w ćwierćfinale, półfinale i finale. „Krótka piłka” Mateusza Borka i Cezarego Kowalskiego, i „KUBA” Błaszczykowskiego i Małgorzaty Domagalik. A co?! *** Wspominaliśmy tak nieśmiało do tej pory o naszym sponsorze i wielu z Was może ich w zasadzie nie znać, chociaż INTERTRANSPORT jest doskonale znany od 24 lat wśród radzyńskich transportowców. Bo właśnie transport międzynarodowy to ich specjalność, ale też naprawy ciężarówek, serwis naczep FEBER i SCHWARZMULLER oraz samochodów ISUZU. Ale to nie wszystko. Na Budowlanych 5a znajdziecie wyposażoną w najwyższej jakości sprzęt diagnostyczny stację kontroli pojazdów, otwartą 6 dni w tygodniu! A jeżeli obawiacie się o bezpieczeństwo swojego samochodu, możecie tutaj zamontować system lokalizacji pojazdów oparty o GPS. Kupicie też części do samochodów osobowych, a jeśli będzie potrzeba, to naprawią Wam też waszą osobówkę. To wszystko w Radzyniu! W INTERTRANSPORCIE. I to jeszcze nie wszystko. Ale mamy jeszcze parę dni... *** Część dalsza podróży po Rosji. Samara. Dzisiaj odkrywamy zamknięte miasto.
Bardzo ważnym miejscem Samara stała się podczas II wojny światowej. Ewakuowano tam mnóstwo zakładów przemysłowych i placówki dyplomatyczne (m.in. Polski). Planowano też ewakuować władze na czele ze Stalinem, stąd jedną za atrakcji miasta jest dziś bunkier szykowany dla wodza.
No i na koniec zajefajny kawałek z dedykacją dla naszego Zbyszka :)
|
Komentarze