Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 25 kwietnia 2025 imieniny: Marka, Jarosława

Już niedługo

"Dworskie Opowieści" - Aukcja w Pałacu Potockich w Radzyniu Podlaskim, 10.05.2025, 18:00, PAŁAC POTOCKICH
Dodaj wydarzenie
Zobacz wszystkie

Reklama

Dzień drugi. Będzie się działo

Wspólnemy siłamy: Smółko, Szczygielski, Szczygieł   
piątek, 15 czerwca 2018 00:00

Twardzi RosjanieNo i się zaczęło.

Rusowie rozjechali Saudyjczyków, ale moim zdaniem, bardziej daje to pojęcie o sile (słabości...) tych drugich niż gospodarzy imprezy. Prawdę rzekłszy, po pierwszej połówce poszedłem sam pograć w piłkę z jeszcze lepszymi ananasami niż umiłowane dzieci Allaha z Rijadu, ale to temat na inną opowieść...

Prawdziwe granie zaczyna się od dzisiaj. Urugwaj, uzbrojony po zęby Suareza przeciw tajemniczemu Egiptowi... Faworytem Urusi, ale najważniejsze, że będzie meczycho...

Typowanie wyniku meczu Maroko - Iran to zadanie dla ekspertów, nawet nie zamierzam udawać, że mam pojęcie o potencjale jednych i drugich, los jak wicher, stawiam na Persów. Podobno ten kraj się fajnie rozwija, zobaczymy jak z piłeczką sobie radzą. No i wieczorem, cytując klasyka "truskawka na torcie" czyli Portugalia - Hiszpania. Byłaby fajna historia, gdyby Hiszpanie, po wszystkich perypetiach z trenerem (wywalili dwa dni przed pierwszym meczem Lopetegui, zatrudnili Hierro) odegrali jakąś istotną rolę. Ciekaw jestem, kto tam tak naprawdę rządzi, jeśli ktokolwiek... Choć jak drużyna w formie, to i trener nie powinien przeszkodzić. A wczoraj na treningu Sergio Ramos chciał natrzaskać prezesowi federacji, ale go Pique za ręce złapał. Podoba mi się taki tryb przygotowań.

Damian Panek

Sporo czasu na oglądanie Mundialu będzie miał nasz gość - przegość, Damian Panek. W poniedziałek, po pięciu latach na chybotliwym i kanciastym stołku trenera Orląt , poprowadzi ostatnie zajęcia i przekaże pałeczkę następcy (wszystkie znaki na niebie, ziemi i prezesie Grochowskim wskazują, że będzie to Rafał Borysiuk).

Panek:

Urugwaj - Egipt 2:1. Teoretycznie faworytem jest Urugwaj, ale Salah... Urugwaj siłę z przodu ma ogromną, ale Salah...

Maroko - Iran 1:1. Nikt chyba nie wie za dużo, stawiam w ciemno 1:1

Hiszpania - Portugalia 2:1. Mimo całego bałaganu, jednak minimalnie na Hiszpanię...

To kto mistrzem? Ja bym postawił na Brazylię. Mówi się o Niemcach, ale skoro trener nie zabrał Leroy Sane, moim zdaniem jednego z najlepszych piłkarzy na świecie, to jednak faworytem jest Brazylia.

Kibicował Pan(poza Polską) będzie...

Argentynie i Messiemu. Nie chcę powiedzieć, że mu się te mistrzostwo należy, ale to jednak jest wybitny piłkarz, któremu tego brakuje. Zawsze kibicowałem Włochom, ale tym razem nie będę miał okazji. No i Islandia, to jednak jest fajne samo w sobie, że kraj mający tylu mieszkańców co Bydgoszcz może namieszać. W pierwszym meczu zagrają właśnie z Argentyną, na dodatek sędziował będzie Szymon Marciniak. Wcale faworytowi nie będzie łatwo.

Smółko

Urugwaj - Egipt 4:2

Maroko - Iran 0:1

Hiszpania - Portugalia 0:0.

Szczygielski

Urugwaj - Egipt 2:1, po ciężkiej walce. Egitp postawi trudne warunki. Nawet nie wiem, czy to nie będą dwa zespoły, które wyjdą z tej grupy. Co ciekawe, bramkarz Egiptu Essam El-Hadary ma 45 lat i będzie najstarszym zawodnikiem mistrzostw w historii, jeżeli jutro wyjdzie na boisko, a raczej tak.

Maroko - Iran 1:0. Dla polskich kibiców raczej mało ciekawy mecz, ale mało kto stawiał, że Maroko w ogóle awansuje na mistrzostwa. Grali z Wybrzeżem Kości Słoniowej – faworytem, tymczasem awansowało Maroko.

Hiszpania - Portugalia 2:2. O zwolnieniu trenera opowiedział Wam już dzisiaj Zbyszek. No ja jeszcze nie słyszałem o czymś takim. Zobaczymy jak Hiszpania podejdzie do tego spotkania, ale prasa już lamentuje, że nie mają szans.

Szczygieł

Urugwaj - Egipt 2:3. No skoro Salah taki dobry...

Maroko – Iran. Abstrakcja zupełna. Wygra Iran. 1:2

Hiszpania - Portugalia 2:4. Tak czuję.

A co tam w Rosji słychać?

Kolejne miasto, kolejny stadion. Jekaterynburg ma aspiracje do bycia jednym z kilku wiodących punktów na mapie Rosji, tuż po Moskwie i Petersburgu. Średnio im się to udaje, bo zamiast kojarzenia z wielką turystyką, to wszyscy kojarzą go z zamordowaniem carskiej rodziny w 1918 roku i z granicą Europy, i Azji. To najbardziej wysunięte na wschód miasto tych mistrzostw.

Można? Można! A wy tyko trybuny i trybuny na radzyńskim stadionie...Rosjanie tak bardzo chcieli wkomponować starą fasadę stadionu w nowy kształt obecnego obiektu, że 2 boczne trybuny wyszły im poza stadionem :) A w Radzyniu ciągle chcecie tego zadaszenia na trybunach… Kiedy zapytano ministra sportu Leonida Rapoporta, co mają zrobić ludzie na stadionie, kiedy będzie padał deszcz, bo FIFA zabrania wnoszenia parasoli na stadion, ten odpowiedział, że jesteśmy przecież uralskimi (twardymi) ludźmi. Damy radę. Deszcz nam niestraszny.

Jekaterynburg i Ural to generalnie region cieszący się sławą najbardziej "twardego", takiego zamieszkanego przez surowych, ruskich ludzi, pełnego zakładów zbrojeniowych i przemysłu. Mnóstwo dowcipów z tego jest, ale bardziej z sąsiednich miast. Najwięcej z Czelabińska i Niżnego Tagiłu, bo Rosjanie traktują te miasta trochę jak nasz Wąchock. 40 na minusie to w Czelabińsku nie zima, sok z ogórków to czelabińskie mojito, w Czelabińsku nawet jeże są bojowe, itp. Żeby było śmieszniej, to jeszcze ten surowy Czelabińsk ma w herbie wielbłąda... A Niżnyj Tagił rozsławił serial telewizyjny z cyklu "Nasza Rasza (Russia)" - o dwóch takich durniach z prowincji, co wypoczywają w Turcji i ciągle coś odwalają. Teraz też pewnie dowcipy są w ten deseń, że na Uralu nawet stadion jest surowy, bo bez dachu...

No i wbrew pozorom, piłka nożna nie jest wcale tak popularna w Rosji, jakby się mogło wydawać… Rosjanie mają kilka popularniejszych dyscyplin, a najpopularniejszą jest hokej. W przeciętnym dużym mieście zdecydowanie więcej kibiców chodzi na hokej niż na piłkę nożną. Piłką Rosjanie interesują się tak naprawdę od święta. Bywa tak, że np. syberyjskie drużyny piłkarskie sponsorowane przez oligarchów potrafią zniknąć z dnia na dzień, kiedy wycofa się sponsor.

Czy ty na pewno wiesz co czynisz?

Ramzan Kadyrow z prawej i szczęśliwy Salah...Dzisiaj pierwszy mecz, właśnie w Jekaterynburgu, gra drużyna Egiptu. Jako jedyna, wybrała sobie na bazę Grozny w Czeczenii! No i tak wielki Salah znalazł się nagle na stadionie w Groznym, gdzie robił sobie z nim zdjęcia Ramzan Kadyrow, przywódca Czeczenii. Bo tak. Bo co miał sobie „selfi” nie zrobić z Salahem? Tylko wiecie… Salah nie bardzo chciał, to go siłą tam zawieźli. Może pierwszy raz jechał w bagażniku czarnego BMW? (ale to już moja wyobraźnia). 

A wiecie jakich kibiców jest najwięcej na mistrzostwach? Z USA i Chin – krajów, które nie grają na Mundialu :)

A tu macie godzinę, jaka obecnie jest w Jekaterynburgu.

No i typujemy! Typujemy! Już można aż do 13:55. Dane dzisiejszego zwycięzcy wpiszemy w komentarzu pod tym artykułem.

Komentarze  

#1 WynikiAdmin iledzisiaj.pl 2018-06-15 23:06
Sylwia123 zostaje zwycięzcą dzisiejszego dnia. Gratulacje! Za chwilę ustawimy nowe mecze i już dzisiaj będziecie mogli typować jutrzejsze wyniki :)

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.

noimage
Kupię grunty orne w Radzyniu Podl
czwartek, 17 kwietnia 2025
Brony 5 oraz pÅugi sprzedam
Brony 5 oraz pługi sprzedam
czwartek, 17 kwietnia 2025