Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 18 czerwca 2025 imieniny: Elżbiety, Marka | 1456 - powstaje parafia św. Trójcy, w wyniku wystawienia dokumentu fundacyjnego parafii w Białce Niżnej, czyli Kozmimrynku przez biskupa krakowskiego Tomasza Strzempińskiego

Adam Świć - „ORLĘTA GRAJĄ NA KOWALCZYKA” A RĘBEK BĘDZIE GRAŁ DLA ORLĄT

Adam Świć   
sobota, 13 listopada 2010 13:36

Adam Świć

W świąteczny czwartek przy stadionie natknąłem się na hasło „ORLĘTA GRAJĄ NA KOWALCZYKA”.

Rozumiem: wybory, slogany, socjotechnika. Nikt i tak pewnie nie pytał ani zawodników, ani członków klubu, ani zwykłych kibiców - bo to właśnie są ORLĘTA - czy chcą takiego hasła. Ale mniejsza z tym. Jako członek sztabu wyborczego kandydata na burmistrza Jerzego Rębka i długoletni piłkarz ORLĄT w minionych latach chcę przy tej okazji powiedzieć: potrzebna jest tu całkowita zmiana optyki. Trzeba i można inaczej. To nie miasto (w tym Orlęta!) ma grać dla burmistrza, ale burmistrz powinien grać dla miasta. To władza ma być dla ludzi, nie oni dla uciechy burmistrza. To kwestia filozofii rządzenia: burmistrz ma grać dla ludzi i nie wymagać, by oni grali dla niego. Władza to nie prawo, które się komukolwiek z urzędu należy – władza to rzadki przywilej, który przysługuje tak długo, jak długo wiadomo, że przyznany jest dla dobra ogółu. Szef miasta ma służyć klubowi, działać dla jego dobra, a nie lansować się przy okazji zgromadzeń jakimi są mecze - tylko dlatego, że przeznaczył na klub społeczne pieniądze.

Klub z Warszawskiej to duma i wizytówka całego radzyńskiego sportu i tak właśnie musi być traktowany. Szczególnym powodem do satysfakcji jest duża ilość młodzieży ćwiczącej po okiem świetnych trenerów. Mieszanie wszystkich tych ludzi do politycznej gierki jest nieuczciwe wobec wielu piłkarzy, trenerów i działaczy. Także tych z minionych lat. 

Jerzy Rębek jako burmistrz to gwarancja takiej pozytywnej zmiany. Na jednym z pierwszych posiedzeń Rady Miasta nowej kadencji współpracujący z nim radni złożą projekt regulaminu określającego zasady przeprowadzania konkursów o dofinansowanie rozmaitych przedsięwzięć sportowych i kulturalnych, aby nigdy więcej nikt nie komentował, że jedni dostają pieniądze bo „grają na burmistrza” a drudzy, widzący świat inaczej, muszą obejść się smakiem.

Z wyrazami szacunku dla całego środowiska "Orląt" Radzyń

Adam Świć

{xtypo_alert}Zamieszczenie artykułu zostało sfinansowane przez Adama Świcia{/xtypo_alert}

Komentarze  

#41 RE: Adam Świć - „ORLĘTA GRAJĄ NA KOWALCZYKA” A RĘBEK BĘDZIE GRAŁ DLA ORLĄTvillandra10@wp.pl 2010-11-14 02:26
Aha, że tak dopytam, bom ignorant - w obronie (haha) czy w ataku? A może liniowy?

#42 RE: Adam Świć - „ORLĘTA GRAJĄ NA KOWALCZYKA” A RĘBEK BĘDZIE GRAŁ DLA ORLĄTMaciek_ 2010-11-14 02:31
Sądzę, że jako bramkarz. Sądząc po zdjęciu na pierwszej stronie Opinii(podobno chce ich Rębek za to podać do sądu) będzie wyłapywał piłki szyją ;PPP

#43 komentarzeWaldek 2010-11-14 09:42
do zgm-twój komentarz jest najobiektywniejszy,schował głowę w piasek i wypiął (...) na swoich wyborców.Ja tylko dodam że tak postępują tchórze.A więc nazywajmy rzeczy po imieniu.JERZY RĘBEK TO TCHÓRZ!!!!!

#44 dosyc !!! czas zmian!!kolo 2010-11-14 12:06
Witam jestem jak najbardziej za kandydatura pana Rębka !! Ile mozna patrzeć co sie wyrabia w tym naszym (prywatnym) miescie!!Te same gęby od lat!!! rządzą jak chcą ręka reke myje!!! ludzie zróbcie coś z tym!!! dosyc tego!!!Po wyborze panan Rębka będą jakies zmiany!!A panu Kowalczykowi już wystarczy przyda mu sie odpoczynek!! A jeszcze jedna rzecz dlaczego w miejscach gdzie niw powinno byc plakatów są !! ale tylko obecnego burmistrza!?? a co na to straż miejska>>??? śmiech !!!

#45 Dla kogo grają piłkarzeGeorge 2010-11-14 12:53
Nie mogę się nie wypowiedzieć na temat ,który szczegółowo poruszałem na łamach Kibica Powiatowego podczas ostatnich wyborów.Powtórzę to dobitnie jeszcze raz.Brama stadionowa powinna i musi być tamą dla wprowadzania na stadion polityki.Sport nie ma kolorów partyjnych i takim niech pozostanie.Kibice mają różne zapatrywania polityczne - i mają do tego suwerenne prawo ,a Zarząd Klubu powinien to uszanować i nie rozbijać jedności klubowej przez swoje nieprzemyślane decyzje.Nikt nikomu nie broni i nigdy nie bronił być kibicem naszej radzyńskiej drużyny.Chcę to kibicuje - nie chcę wolny wybór.Dla kogo w tym przypadku zagrał prezes klubu wraz z zarządem? Czy mieliście panowie zgodę wszystkich członków klubu,oraz przyzwolenie na to kibiców.Wstyd i nie pierwsza to wpadka tej ekipy.Dla kogo gra drużyna - to każdy kibic to doskonale wie.Wypowiadają się tu różni ludzie,nawet tacy którzy przepisów piłkarskich nie znają.Zostawcie klub i naszą drużynę w spokoju i nie mieszajcie jej do prywatnych gierek wyborczych - stawiając piłkarzy,działaczy i kibiców w niezręcznej sytuacji.

#46 kazikWaldek 2010-11-14 13:25
Do Kazika,jeśli chodzi o te same gęby to rozumiem że chodzi też p. Adamskiego,Wosia,Sikorę i Tracza.

#47 do waldemar713Tosiek 2010-11-14 13:49
ZAISTE NA WYMIENIONE PRZEZ CIEBIE GĘBY PATRZY SIĘ Z MIESZANYMI UCZUCIAMI. A ONI SAMI RAZ WIDZĄ, RAZ NIE WIDZĄ. CHYBA JUŻ SIĘ POGUBILI NA KOGO SIĘ GNIEWAJĄ, A NA KOGO JESZCZE NIE. CZY OBYWATEL RĘBEK NAPRAWDĘ ZAMIERZA PODAĆ DO SĄDU O...???JEŚLI TAK, TO MOŻNA SOBIE WYOBRAZIĆ, CO NAS CZEKA, GDY TEN PAN ZOSTANIE BURMISTRZEM. A PRZY OKAZJI MAM APEL DO PANA RĘBKA. ZABIERZ PAN TĄ PRZYCZEPĘ WRAZ ZE SWOJĄ PODOBIZNĄ OGROMNYCH ROZMIARÓW, KTÓRA JEST CIĄGANA PO CAŁYM MIEŚCIE.WYGLĄDA PAN NA TYM OBRAZKU ŁADNIE (TAKI WYPOLEROWANY, ODMŁODZONY, NIE WYKRZYWIONY...) ALE TEN WEHILUŁ DEZORGANIZUJE RUCH, CZEGO BYŁEM ŚWIADKIEM.

#48 Do Maćkawodzunio 2010-11-14 14:30
Gdzie niby miała być ta dezorganizacja, bo chyba nie tam gdzie Ty pomykasz swoim rowerkiem na czterech kółkach. Ja Ci mało miejsca to przejedź się pięknym bulwarem nad Białką :P

#49 do Radzyń 2010Tosiek 2010-11-14 15:53
WIOZŁEM AKURAT WNUKI I TO ONE OBSERWUJĄC SKRĘCAJĄCY NA SKRZYŻOWANIU W LEWO WEHIKUŁ OBSTAWIAŁY CZY SIĘ ZMIEŚCI, CZY NIE. ZMIEŚCIŁ SIĘ, ALE ZANIM JEDNAK TO SKRZYŻOWANIE OPUŚCIŁ POSTALIŚMY TROSZKĘ NASZYM "ROWERKIEM". CHOĆ MIELIŚMY PIERSZEŃSTWO.ZA NAMI USTAWIŁ SIĘ SZNUR POJAZDÓW. NIC SIĘ PRZECIEŻ NIE STAŁO, POZA TYM,ŻE WEHIKUŁ UTRUDNIA TROCHĘ RUCH. JEDEN TYDZIEŃ JAKOŚ WYTRZYMAMY, CHOĆ MNIEMAM, ŻE BĘDZIE GORĄCY. ŻYCZĘ WIĘC DUŻO JADU ...

#50 do Radzyń 2010Maciek_ 2010-11-14 17:28
Zastanów się do kogo piszesz bo to nie ja pisałem o dezorganizacji. Prawdą jest, że faktycznie przez to wasze (...) ciężko poruszać się po mieście. Wleczecie się jak krowa wracająca z pastwiska. Może zamówcie helikopter, to przynajmniej korków nie będzie. I pytanie do pana Adasia Świcia. Czy to prawda, że pan Rębek podał gazetę Opinie do sądu? Jeśli tak to dlaczego? Mało nam wstydu narobił w Polsce?

#51 DO MAĆKATosiek 2010-11-14 18:13
KOMENTARZ DOTYCZĄCY DEZORGANIZACJI BYŁ MÓJ I RADZYŃ 2010 POMYLIŁ ADRESATA SWOJEJ RIPOSTY ( PEWNIE W GORĄCZCE PRZEDWYBORCZEJ). TOBIE DZIĘKUJĘ ZA KOMENTARZ.HELIKOPTER TO BARDZO DOBRY POMYSŁ!!! TEŻ JESTEM CIEKAWY, CZY PAN RĘBEK PODAŁ GAZETĘ OPINIE DO SĄDU.JAK SOBIE POMYŚLĘ, ŻE W POPRZEDNICH WYBORACH GŁOSOWAŁEM NA RĘBKA, KTÓRY OKAZAŁ SIĘ PIENIACZEM I INTRYGANTEM...

#52 wstydWaldek 2010-11-14 18:52
P.Rębek wstyd i jeszcze raz wstyd, żeby w Niedziele wysyłać ludzi do plakatowania słupów. Nie dość żeś pan tchórz to ludzi pan nie szanujesz, sam stoisz p. w kościele przed ołtarzem a ludzi do roboty.WSTYD...

#53 RE: Adam Świć - „ORLĘTA GRAJĄ NA KOWALCZYKA” A RĘBEK BĘDZIE GRAŁ DLA ORLĄTMaciek_ 2010-11-14 19:11
A czego innego można spodziewać się po człowieku, który klęczy przed ludem, nie przed Bogiem.
Dla niego Niedziela to jak każdy inny dzień dobra okazja by wykorzystać ludzi, którzy zamiast
siedzieć w domach z rodzinami muszą latać z puszeczką kleju i setkami plakatów, a on obchodzi
3'ią z rzędu mszę i pokazuje jaka z niego "wierna" Bogu owieczka.
Dla mnie to nie do pomyślenia. To Bóg Nas kiedyś osądzi, nie ludzie. I niech się pan z tym liczy
panie Jerzy, bo to co mamy na ziemi to tylko namiastka tego co dostaniemy w Niebie, więc nie wiem
czy warto, aż tak dbać o dobra doczesne, pieniądze i narażać się przez to Najwyższemu.

#54 obłudajp 2010-11-14 20:32
Pan J. Rębek za złamanie prawa przez Burmistrza W. Kowalczyka, gdy wziął w obronę rodzimych handlowców rządał od Wojewody, Premiera i Marszałka Sejmu decyzji o jego odwołaniu. Twierdzi, że "Prawo jest prawem". Poseł dobrze wie , że plakat wyborczy jest prawem chroniony i za niszczenie jego grozi kara. Pan Rębek świadomie dzisiaj ŁAMAŁ PRAWO. Jego plakaty pokryły całą powierzchnie słupów ogłoszeniowych. Immunitet gwarantuje Panu nietykalność ale gdzie ta uczciwość i szacunek dla innych.

#55 obłudaTosiek 2010-11-14 21:02
BO KALI UKRAŚĆ KROWĘ - DOBRY UCZYNEK, KALEMU UKRAŚC KROWĘ - ZŁY UCZYNEK I NAJWYRAŹNIEJ TEJ ZASADZIE PAN POSEŁ HOŁDUJE.

#56 A może....Admin iledzisiaj.pl 2010-11-14 23:58
A może już wystarczy? Proszę o zachowanie kultury i panowanie nad słowami...

Komentarz wpisany przez użytkownika Maciek_ został usunięty przez administratora na podstawie regulaminu strony.

#57 Litości!!!!!!Czesio 2010-11-15 08:29
Proponuję, żeby do wyborów zawiesić wszelkie komentarze na ten temat, bo cała Polska się z nas będzie śmiała. To, co działo się w serialu Rancho, to mały pikuś z tym, co tu się dzieje. Takiej ilości chamstwa, piany, obłudy i kłamstw (i to z obu stron) dawno nie było.To nie Rębek czy Kowalczyk podzielił miasto na dwie części, to właśnie zrobili autorzy takich wpisów.

#58 Oj! Adamianiejanek 2010-11-16 21:04
Gorycz NIE-bycia dyrektorem ROKiR przez ciebie przemawia. Powiedz prawdę :eek: lub zamilcz na wieki zaprawdę powiadam ci... i... a Szczęść Boże. Adwocim tej sesji przyszłości to niby Jurek jest już burmistrz a wy urzędniki na urządzie?

#59 a kim ten Świć jest?gustawxxx 2010-11-17 19:23
Może kinomaniak, bo tam często go widzę. Ale nie znam gościa, trochę opryskliwy...

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.