Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 19 czerwca 2025 imieniny: Gerwazego, Protazego

Dlaczego warto głosować na Jerzego Rębka?

Maciej Tracz   
środa, 10 listopada 2010 02:19

Maciej TRACZ

Z Panem Posłem współpracuję od 12 lat, czyli od powstania stowarzyszenia Wspólnota Samorządowa Powiatu Radzyńskiego, ale znamy się o wiele dłużej.

To młody, pełen zapału, uczciwy, wykształcony i aktywny człowiek. Jest bardzo doświadczonym samorządowcem. Przez 12 lat pełnił ze znaczącymi wymiernymi sukcesami funkcję wójta gminy Radzyń. Przez dwie kadencje był aktywnym radnym powiatowym. Aktualnie, zasiadając w ławach sejmowych, jest gotów złożyć mandat poselski i kontynuować pracę samorządową jako burmistrz Radzynia.

Jest życzliwym człowiekiem o szerokich horyzontach, który lubi, słucha i rozumie ludzi. W związku z tym zna aktualne problemy lokalne i będzie się starał spowodować, aby Radzyń stał się miastem bardziej przyjaznym mieszkańcom. Pan Jerzy Rębek nie trzyma się bezkrytycznie raz podjętych decyzji, wyciąga wnioski i potrafi przyznać się do popełnianych błędów. Utrzymuje dobrą atmosferę pracy i współpracy, promuje różne inicjatywy oddolne, wspiera je i pomaga w realizacji, często angażując się w nie osobiście. Od współpracowników oczekuje kreatywności i aktywności, co szanuje i docenia. Jestem przekonany, że będzie utrzymywał kontakt ze wszystkimi środowiskami, wysłuchiwał i analizował prezentowane uwagi, nie stawiając adwersarzy z góry „do kąta” za odmienność poglądów na jakieś tematy.

Dzisiaj, po ośmiu latach, Radzyń potrzebuje zmian. Młody, ambitny i dynamiczny burmistrz może je zrealizować. Niewątpliwie nie będą one polegać na masowych zwolnieniach pracowników jednostek podległych, co przypisują mu niektórzy nieżyczliwi w tzw. „propagandzie szeptanej”. Miastu potrzebny jest zrównoważony rozwój, nie tylko w sferze infrastruktury technicznej, która bezwzględnie jest jego ważnym elementem. Należy docenić to, co zostało zrealizowane w tym zakresie w roku bieżącym, ale jest to koniec drugiej kadencji, rok wyborczy. Siedem poprzednich lat było dalece mniej dynamicznych inwestycyjnie. Wiele obietnic z lat 2002 i 2006 nie zostało zrealizowanych. Powinno się zainwestować także w inne sfery rozwoju miasta np. kapitał ludzki. Należy pozyskiwać na ten cele fundusze „miękkie”, czego w minionych latach bardzo brakowało. Wierzę, że młody burmistrz będzie podejmował jeszcze bardziej intensywne i - mam nadzieję - skuteczniejsze działania na rzecz pozyskiwania środków zewnętrznych, głównie unijnych, na dofinansowanie wszystkich sfer rozwoju miasta, nie tylko infrastruktury technicznej.

Uważam, że Pan Jerzy Rębek w porównaniu do swoich konkurentów, oprócz odpowiedniego doświadczenia i przygotowania merytorycznego, ma osobowość bardziej predestynującą go do pełnienia najwyższej funkcji w samorządzie miejskim.

Radny Rady Miasta

Maciej Tracz

Przeczytaj także wypowiedź Jacka Piekutowskiego "Dlaczego warto głosować na Witolda Kowalczyka"

Komentarze  

#21 lekcjaRedaktor.K 2010-11-14 00:06
Odwracania kota ogonem mógłbyś uczyć na uniwersytecie. Znasz p. Rębka od czasów chłopięcych - jak słodko! Z pewnością więc to Ty stałeś za kamerą kręcąc film promocyjny Twojego kandydata - w nim sama demagogia i mydlenie oczu naiwniakom. Radzyń z Jerzym Rębkiem jako burmistrzem będzie rajem, gdzie wszyscy ludzie będą docenieni i ważni, gdzie zapanuje wzajemny szacunek, wszystkie inicjatywy zostaną zrealizoawne, młodzi i starzy żyć będą w dostatku. Fafa-rafa... Właśnie ten kto tak mówi myśli chyba, że Radzyń pełny ciemnoty. Ale w jednym się zgadzamy - Radzyń nie jest pełny ciemnoty.
Może zamieścisz link do tego dzieła? Czekam. Radzyń czeka.

#22 jeszczeRedaktor.K 2010-11-14 00:39
Swoją drogą warto zauważyć jak słabi są sztabowcy p. Kowalczyka. Zamiast wyciągać obietnice wyborcze Rębka sprzed lat i silić się na analizy, które spin-doktóry i tak podważają, bo przecież burmistrzem nie był, a posłem w biednej opozycji, wystarczyłoby rozłożyć monolog z tego filmu na czynniki pierwsze. Rzecz aktualna i niezmiernie słaba - to dopiero strzał w stopę.

#23 lekcja odrobionaGeorge 2010-11-14 01:45
Redaktorze K. - co cię tak rozbawiło po moim komentarzu.Czy jest w tym coś złego,że znam pana Rębka od dziecięcych lat.Może cię to niepokoi,że mam o nim odmienne zdanie niż twoje.Tą oceną - szyderstwem i pogardą kandydata na burmistrz wystawiasz sobie niezbyt pochlebną opinię.Muszę cię drogi redaktorze zmartwić,ale nie mogłem być na debacie i filmu nie dostaniesz.A tak między nami w jakiej ty marnej redakcji pracujesz,że nie utrwaliliście takiego ważnego wydarzenia medialnego.Dalszej części twojego komentarza drogi panie nie będę oceniał,bo bym musiał polemizować z tym czego bardzo nie lubię robić - udowadniać,że białe jest białe ,a to mogło by zbyt długo trwać i nie wiem czy ten kot by w czymś pomógł. I jedna rada nie krytykuj sztabowców - bo jak będzie przegrana to na ciebie zwalą .

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.