Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 19 czerwca 2025 imieniny: Gerwazego, Protazego

Adam Igor Kowalczyk - Kolejnych słów kilka do Pana Rębka.

Adam Igor Kowalczyk   
wtorek, 09 listopada 2010 20:25

Adam Igor KowalczykPrzepraszam mieszkańców Radzynia za to, że znowu się odzywam, ale chyba się rozkręciłem. Boję się, że zacznie mi się to podobać. Proszę o zrozumienie, syn zawsze powinien być za ojcem.

KOLEJNYCH KILKA SŁÓW DO PANA RĘBKA

Co tym razem mnie zainspirowało? Ocena kadencji burmistrza w gazetce „Radzyń” pod tytułem „nic nie zrobiono”. Pańscy „chłopcy” dorwali ulotkę wyborczą burmistrza i jazda! Pomyślałem sobie: a co ja gorszy? Mniej bezczelny? Spróbuję, a nuż potrafię? Odkopałem więc tekst wyborczy Pana Rębka sprzed 4 lat. Tak jak u Pana cytaty, oczywiście z Pana materiału wyborczego, będą komentowane – przeze mnie.

• Jest to program skierowany przede wszystkim do mieszkańców miasta, ale biorąc pod uwagę to, że Radzyń powinien promieniować też na gminy ościenne – jest on skierowany także do mieszkańców całego powiatu.

Komentarz – nie miałem racji, że jest Pan asekurantem, albo burmistrzem, albo radnym powiatowym. Na szczęście został Pan posłem i wszystko promieniało, i w mieście, i w powiecie, I NA CAŁYM ŚWIECIE!

• Pierwszym i zasadniczym celem jest powołanie profesjonalnego zespołu ds. pozyskiwania środków unijnych.

Komentarz – niby nie mam za co przepraszać, ale przepraszam „nieudolnych” obecnych pracowników Urzędu Miasta, że byli na tyle niekompetentni i pozyskali skromne 53 mln nic nie wartych polskich złotych. Już po Was!

• Jestem wielkim zwolennikiem ściągania (to chyba pozostałość ze szkoły, dopisek piszącego) kapitału z zewnątrz – mam tu na myśli inwestorów z innych części Polski a także z zagranicy.

Komentarz – firma B.Braun, Tesco, Topaz, przejęcie PKS to zbyt mało? Szkoda, że tak długo Pani Maria blokuje zakład segregacji i szkoda, że ktoś ją inspiruje. Szkoda zakładu rozbrajania amunicji. Szkoda, że nie znam człowieka, który jest winny, zawsze mógłbym mu powiedzieć co o nim myślę, oczywiście w ramach dyskusji nad polepszeniem bytu mieszkańców Radzynia.

• Gdy będę burmistrzem – bez względu na uwarunkowania związane z subwencją oświatową (a to ciekawe stwierdzenie, nie, zmieniam zdanie – głupie, to też od piszącego) – wszystkie radzyńskie dzieci i młodzież gimnazjalna będą uczyć się języka angielskiego na wszystkich poziomach.

Komentarz – nie został Pan burmistrzem, a dzieci uczą się angielskiego i to nie na wszystkich poziomach, ale na najwyższym.

• Pisze Pan o dowartościowaniu najlepszych uczniów.

Komentarz – taki system funkcjonuje, może o tym zaświadczyć sympatyzujący z Panem Mieczysław Zając – przewodniczący Komisji Oświaty i Kultury.

• Miasto musi wpierać finansowo nauczycieli chcących rozwijać swoje kwalifikacje poprzez studia uzupełniające.

Komentarz – rozwijać powinien się każdy, studia uzupełniające – a jakże! Oczywiście jeśli ktoś studiował dawno. Ci, którzy studiowali w ostatnich latach, uzupełniania nie potrzebują, bo wszystko mają na świeżo.

• Hala jest budowana na potrzeby Zespołu Ponadgimnazjalnego Szkół i jest to zadanie starosty.

Komentarz – po kilku następnych zdaniach wywiadu stwierdza Pan „Aktywnie wesprę szpital” – a to niby czyje zadanie – sołtysa z Wąchocka?

• A propos dalszego Pana wywodu na temat bazy sportowej.

Komentarz – nigdy w tym mieście takiego zaplecza nie było, jakie jest teraz. Wiem bo miłuję sport. Kwestia osiągnięć sportowych zależy wyłącznie od materiału ludzkiego (przepraszam za wyrażenie). „Cóż z tego, że i głowa tęga, i nogi nie odmawiają posłuszeństwa, skoro nie ma komu piłki podać” (cytat z samego siebie).

• Chcę też doprowadzić do uruchomienia wspólnie z innymi gminami zakładu produkującego na dużą skalę kostkę brukową.

Komentarz – mając doświadczenie ze swoją firmą, chciał Pan zrujnować miasto i „inne gminy”.

• Burmistrz musi umieć otaczać się ludźmi mądrymi.

Komentarz – byłem na ostatniej sesji Rady Miasta i słyszałem jak dziękował Pan pracownikom Urzędu Miasta za ich pracę, czyż nie jest to dowód, iż burmistrz Kowalczyk otoczył się ludźmi mądrymi, nawet Pan to zauważył. Za ten jedyny raz w imieniu ojca serdecznie dziękuję.

• Pisze Pan, że zaoszczędzone 30 tys. zł. na każdej z rad nadzorczych PEC i PUK przeznaczyłby Pan na te firmy działające w formule zakładów budżetowych.

Komentarz – 30 tys. zł. to może Pan wesprzeć ciuchland. Dzisiaj cudowny pomysł Pana Rębka został unicestwiony ustawą o finansach publicznych i na szczęście, bo pracownicy PUK i PEC pod rządami Pana Rębka w znacznej części otrzymaliby życzenia wesołych świąt ….. na bezrobociu. Brutalne ale prawdziwe.

• Zdecydowanie opowiadam się za współpracą z wartościowymi ludźmi, którzy w wyborach ewentualnie nie poprą mnie.

Komentarz – oczywiście wyłącznie ci ludzie, którzy Pana popierają, są wartościowi. Więcej: wyłącznie ci ludzie, którzy myślą tak jak Pan, są mądrzy. Reszta to śmieci. Kwestia wartościowania ludzi, szczególnie tych, którzy są przeciwni, to już wyższa szkoła jazdy ludzi z krainy PiS – tu z Panem nie jestem w stanie wejść w polemikę – za słaby jestem w te klocki.

Tekst wyborczy 

Tekst wyborczy

I ja Pana kocham

I nie ma we mnie nienawiści

(przynajmniej jej nie dostrzegam)

Adam Igor Kowalczyk

{xtypo_alert}Zamieszczenie artykułu zostało sfinansowane przez Adama Igora Kowalczyka{/xtypo_alert}

Komentarze  

#41 do bettatobiasz 2010-11-12 18:14
Dokładnie dobrych dróg na zadupiu Radzynia!CHCEMY!!! :lol:

#42 Emerytradzyniak.onet 2010-11-12 20:46
Już tylko tydzień i zasłużona emerytura. Szkoda Igora to taki dobry ..syn.

#43 do lucyferabetta 2010-11-12 21:29
:-) co się podpinasz pod moje chciejstwa, nie masz swoich?? :P

#44 RE: Adam Igor Kowalczyk - Kolejnych słów kilka do Pana Rębka.tobiasz 2010-11-13 00:56
TAK mam chciejstwa dobrych dróg na zadupiu Radzynia! ;-)

#45 RE: Adam Igor Kowalczyk - Kolejnych słów kilka do Pana Rębka.tobiasz 2010-11-13 00:58
PUK ZAŁATA KAŻDĄ DZIURĘ!!!HEHE

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.