Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 22 sierpnia 2025 imieniny: Maria, Cezary, Tymoteusz

Spomlek otworzył bramy dla gości

Mariusz Szczygieł   
wtorek, 16 czerwca 2015 07:00

DegustacjaNa co dzień strzegący bacznie serowarskich tajemnic, w ostanią sobotę 13 czerwca, Spomlek otworzył swoje bramy dla ciekawskich.

Jak powstaje ser i skąd się biorą w nim dziury? Ile mleka jest w radzyńskim serze? Ile procent tłuszczu ma Radamer? Na te i wiele innych pytań odpowiadali gościom w trakcie dni otwartych radzyńscy serowarzy.

Wiedzieliście, że na 1 kg prawdziwego żółtego sera potrzeba aż 10 litrów mleka? A na Radamer, Bursztyn, czy Rubin - te długodojrzewające, najsmaczniejsze w Polsce sery - potrzeba litrów 15? My do tej pory nie... 

W sobotę, kolejny już raz, mieliśmy okazję odwiedzić nasz radzyńską, serową skarbnicę. Posłuchaliśmy serowych opowieści, posmakowaliśmy spomlekowskich specjałów i na własne oczy zobaczyliśmy, ile czasu i uczucia trzeba, aby powstał wielki, serowy krążek.

Nie byliście? Obejrzyjcie nasze zdjęcia i żałujcie...

Warning: No images in given directory. Please check the directory!

Debug: given directory - https://iledzisiaj.pl/images/stories/aktualnosci-15/150613-spomlek

 

Komentarze  

 
#1 10 litrówSucharek 2015-06-16 07:56


http://10litrow.pl/
 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.

noimage
Przyczepa jednoosiowa
środa, 13 sierpnia 2025
noimage
Opel Insignia kombi 2009r. 2.0D 160km
poniedziałek, 11 sierpnia 2025