Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 7 lipca 2025 imieniny: Cyryl, Metody, Estera

Zbigniew Ziobro z wizytą w Radzyniu

środa, 28 września 2011 16:49

zbigniew ziobroDzisiaj (28.09), na zaproszenie posła Jerzego Rębka, do Radzynia na kilka godzin przyjechał Zbigniew Ziobro – eurodeputowany PiS.

Spotkanie obu polityków rozpoczęło się w biurze poselskim posła Rębka, na które zostały zaproszone radzyńskie media. Każdy z redaktorów miał szansę zadać politykowi wybrane przez siebie pytanie.

Zgodnie z obietnicą, przedstawiliśmy Zbigniewowi Ziobrze Wasze pytania.

1. Pytanie od tyski

„Jak żyć Panie Pośle? Jak żyć? Mam 25 lat, wykształcenie wyższe pedagogiczne i jestem bezrobotna, a jedyne co to miasto ma mi do zaoferowania to robota w Tesco na kasie:( Więc pytam - Dlaczego państwo polskie upokarza i poniża młodych ludzi bezrobociem? Kiedy się to zmieni?"

- Ostatnio spotkałem młodego człowieka, który skończył politechnikę z wyróżnieniem, a jego pracą było rozwożenie pizzy. Również za granicami naszego państwa spotykam się z obrazem młodego człowieka z wyższym wykształceniem wykonującym pracę fizyczną, dlaczego tak jest? My w odróżnieniu od PO nie składamy pustych obietnic, i coraz więcej młodych ludzi zaczyna zdawać sobie z tego sprawę. My proponujemy uczciwą i rzetelną pracę, bo szans na nią jest wiele, wystarczy w sposób gospodarny to wykorzystywać. Weźmy np. gaz łupkowy, o którym jest tak ostatnio głośno, Amerykanie bardzo szybko to wykorzystali, przez co pracę znalazło tysiące ludzi.

2. Pytanie od Filozofa

„Najważniejsza jest gospodarka, niech pan Ziobro przedstawi, co ma do powiedzenia w tym temacie (...)"

- Polska gospodarka odnosiła największe sukcesy wtedy, gdy PiS był u władzy. W tych latach było najwięcej inwestorów, powstało najwięcej nowych miejsc pracy, bo ponad 1 300 000.

Jeśli byśmy spojrzeli, jak wygląda obecnie stan gospodarki, to zauważymy, że została w gigantyczny sposób przez 4 lata zadłużona. Ten dług to około 300 mld, a wiadomo, że trzeba to w jakiś sposób spłacić. Można powiedzieć, że Donald Tusk prześcignął nawet samego Gierka w szybkości zadłużania. Za Gierka stworzono tzw. gierkówkę, wybudowano porty, stocznie, zakłady energetyczne, a gdy PO wzięło się do władzy wszystko to zaczęto likwidować, zamykać i sprzedawać. Uogólniając, to jest obraz niekompetencji oraz brak umiejętności wprowadzenia strategii, która gwarantowałaby Polsce duże zyski i korzyści.

Można tu przytoczyć kilka przykładów, budowa autostrad, miało być 4000 km a jest 1500 km, Unia Europejska zaczyna dopominać się o zwrot środków danych na rozwój kolei, bo uważa, że fundusz ten został źle wydany. Służba zdrowia również jest bardzo zaniedbywana, co prowadzi do ograniczenia dostępu do lekarza szczególnie ludzi biedniejszych. Edukacja i wydawanie ogromnych pieniędzy na podręczniki to kolejny problem stworzony przez rządy PO. W każdej dziedzinie, na którą by nie popatrzył jest ogromny problem.

3. Pytanie od redakcji

Dlaczego warto głosować na PiS?

- Odpowiadając na to pytanie warto cofnąć się w czasie i przypomnieć sobie jak wyglądały rządy PiS, podczas gdy był u władzy. Polska gospodarka odnosiła wielkie sukcesy, rozpoczęto twardą walkę z przestępczością i walkę o uczciwe Państwo pozbawione korupcji. Rząd PiS wynegocjował również 67 mld euro, które teraz rząd PO nieudolnie wydaje. Warto tutaj wprowadzić pewnego rodzaju porównanie, z jednej strony rząd Tuska, który jest bardzo sprawny w sprawach propagandy i PR-u. Politycy PO zawsze ładnie ubrani, robią ładne gesty i mówią piękne słowa, lecz jak wpatrzymy się w ważne dla życia Polaków sprawy to są dokładnie przeciwne niż to, co mówią i obiecują przedstawiciele PO.

Po zakończeniu spotkania poseł Rębek zaprosił ministra Ziobro na spacer ulicami naszego miasta. Eurodeputowany obejrzał zabytkowy kościół św. Trójcy, pałac Potockich oraz witał się z napotkanymi mieszkańcami miasta.

IMG_0085IMG_0089IMG_0094IMG_0097IMG_0099IMG_0106IMG_0107IMG_0108IMG_0110IMG_0111IMG_0112

Komentarze  

#1 Gdzie te tłumy?hans 2011-09-28 18:10
Jakoś nie widziałem żeby tłumy oblegały ekipę PiSu. Panie Jerzy zamiast chwalić się kolegą (sam bym się nie chwalił taką personą)to lepiej Pan opowiedz o "Wpływie i działaniach Posła R. po okresie 4 lat spędzonych w Sejmie RP na rozwój Radzynia,powiatu radzyńskiego,woj.lubelskiego". Nie liczy się zadyma z wyborami na burmistrza i pikieta z flagą pod starostwem.

#2 pytanieSkorpion 2011-09-28 18:23
Czyżby GRAŻYNKA C była już na stałe w waszych szeregach ,czy tylko wynajmowana jak kiedyś płaczki pogrzebowe?

#3 bahahahahahaKonradoo77 2011-09-28 19:26
"Panie Jerzy zamiast chwalić się kolegą"-
z tego co mi wiadomo nie są kolegami i te fałszywe uśmieszki

#4 RE: Zbigniew Ziobro z wizytą w Radzyniuq.q 2011-09-28 20:27
Oczywiście fot z kościoła nie mogło zabraknąć, trzeba przyciągnąć jakieś moherki ;)

#5 A nie mówiłem?polanddanny 2011-09-28 22:17
Pan Ziobro nie ma pojęcia o gospodarce, będziemy biedować po wsze czasy. Co miał do powiedzenia? Jak my byliśmy u władzy było lepiej, teraz jest PO jest gorzej. Tyle! Co z tego, że było lepiej skoro było tragicznie? Polska ma ogromny niewykorzystany potencjał, wpuśćcie tam jakiegoś ekonomistę, niech przygotuje Wam program gospodarczy (tak jak zrobił to np. PJN). Czy to takie trudne? Ileż można... Ja nie wiem jak Wam tłumaczyć. Nie mamy żadnych poważniejszych problemów poza gospodarką. Nic poza tymi ***** politykami nie stoi na przeszkodzie żebyśmy zarabiali prawdziwe pieniądze, mieli tanie i wysokiej klasy usługi.

#6 Odpowiedź dlaczego warto głosować na PiS?polanddanny 2011-09-28 22:21
Bo nie warto na PO :D i wszystkie wypowiedzi w podobnym klimacie, obie partie się straszą sobą na wzajem. Cyrki... Nie wiem kto na nich głosuje, przecież to żenada. Brak mi słów, ludzie tego nie widzą czy jak? To nie są drużyny piłkarskie, którym się kibicuje.

#7 do autora artykułuxyz11 2011-09-28 22:46
Panie Karolu proszę o umieszczenie plików dźwiękowych z odpowiedziami Pana Ziobry

#8 do xyz11Karol Niewęgłowski 2011-09-28 23:08
Odpowiedzi na zadane pytania zostały umieszczone na stronie. Wydaje mi się, że nie potrzeba już plików dźwiękowych. W jakim celu mam je umieścić?

#9 do Drugiego Adminaxyz11 2011-09-28 23:53
Panie Karolu chodziło mi o zamieszczenie plików dźwiękowych z wszystkich odpowiedzi Pana Ziobry zadawanych również przez innych dziennikarzy. Pozdrawiam.

#10 do xyz11Karol Niewęgłowski 2011-09-29 11:00
Przykro mi ale nie mogę tego zrobić, bo nie były to nasze pytania. Proszę śledzić prasę, na pewno będą one tam zamieszczone.

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.