
Komentarze
- Obchody Narodowego Święta Niepodległości 2025
Dzięki, Mar Pol Szczęść Boże
- zimny - Obchody Narodowego Święta Niepodległości 2025
Polsko - Ojczyzno moja … Urzekła mnie Twoja historia, Polsko - Ojczyzno moja, Ojczyzno kochana Urzek...
- Mar Pol - Ponad 3,5 mln zł z Funduszy Europejskich dla Radzy...
money makes this world go round money makes that people smile money makes some people fight money ma...
- niepokorny - Pracuj w UM
Burmiś nie podał ile kasy daje?
- panter - Ponad 3,5 mln zł z Funduszy Europejskich dla Radzy...
Czas na modernizację stadionu miejskiego w Radzyniu Podlaskim. Zadaszoną główną trybunę wraz z sztuc...
- sportek
Uczniowie SOSW poznali kuchnię swoich babć |
| Michał Maliszewski | |||
| sobota, 14 października 2017 07:00 | |||
Na miejscu przywitały ich: Hanna Gołoś, Wiesława Pawlina, Teresa Wiater, Teresa Jaraszek, Irena Ochnio i Urszula Cybula. Na początek w część teoretyczną wprowadziła uczniów Hanna Gołoś, która opowiedziała jak dawniej wyglądały wykopki, jak przygotowywano się do pracy w polu, jakich używano narzędzi i jakie dania z ziemniaków przyrządzano. Rozmowa o ziemniakach zaostrzyła apetyty, dlatego jednogłośnie zdecydowano, że wszyscy coś smacznego. Wybór padł na kluski śląskie z sosem grzybowym. Zajęcia kulinarne po raz pierwszy odbyli w kuchni nowej świetlicy. Mimo iż działa ona już od dawna, uczniowie nie mieli okazji jeszcze w niej być. Wychowankowie z uśmiechem przystąpili do pracy wyrabiając ciasto, formując kluski i przygotowując grzyby. Wszystkiemu bacznie przyglądały się przemiłe gospodynie, które przekazywały wskazówki i opowiadały jakie potrawy z ziemniaków najchętniej gotują w swoich domach. Wszyscy z niecierpliwością zasiedli do degustacji - potrawy przyrządzane własnoręcznie smakują najlepiej. Po tak udanej współpracy wspólnie ustalili już tematykę kolejnych zajęć.
|
_1760623754.jpg)



