Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 23 kwietnia 2024 imieniny: Jerzego, Wojciecha

Uczniowie SOSW poznali kuchnię swoich babć

Michał Maliszewski   
sobota, 14 października 2017 07:00

Uczniowie w czasie przygotowywania posiłkuCzłonkowie Koła Turystycznego „Horyzont” ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego poznając smaki naszego regionu, już po raz kolejny odwiedzili zaprzyjaźnione Panie z Koła Regionalnego w Białej/k Radzynia Podlaskiego.

Na miejscu przywitały ich: Hanna Gołoś, Wiesława Pawlina, Teresa Wiater, Teresa Jaraszek, Irena Ochnio i Urszula Cybula. Na początek w część teoretyczną wprowadziła uczniów Hanna Gołoś, która opowiedziała jak dawniej wyglądały wykopki, jak przygotowywano się do pracy w polu, jakich używano narzędzi i jakie dania z ziemniaków przyrządzano. Rozmowa o ziemniakach zaostrzyła apetyty, dlatego jednogłośnie zdecydowano, że wszyscy coś smacznego. Wybór padł na kluski śląskie z sosem grzybowym.

Zajęcia kulinarne po raz pierwszy odbyli w kuchni nowej świetlicy. Mimo iż działa ona już od dawna, uczniowie nie mieli okazji jeszcze w niej być. Wychowankowie z uśmiechem przystąpili do pracy wyrabiając ciasto, formując kluski i przygotowując grzyby. Wszystkiemu bacznie przyglądały się przemiłe gospodynie, które przekazywały wskazówki i opowiadały jakie potrawy z ziemniaków najchętniej gotują w swoich domach. Wszyscy z niecierpliwością zasiedli do degustacji - potrawy przyrządzane własnoręcznie smakują najlepiej.

Po tak udanej współpracy wspólnie ustalili już tematykę kolejnych zajęć. 

171013-sosw-01171013-sosw-02171013-sosw-03171013-sosw-04171013-sosw-05171013-sosw-06171013-sosw-07171013-sosw-08171013-sosw-09171013-sosw-10171013-sosw-11

 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.