Już niedługo
Zobacz wszystkie
Reklama

Komentarze
- W Radzyniu Podlaskim powstał Różowy Patrol Gliss
Nie zaleca się mammografii a badanie organoleptyczne, im częściej tym lepiej.
- pioter - W Radzyniu Podlaskim powstał Różowy Patrol Gliss
Czy zaleca się mammografię jako dobry sposób profilaktyki bo niektórzy wręcz mówią że pobudza powsta...
- kinga75 - Co łączy Międzyrzec, Radzyń i… dr Gerarda?
Nierbrzegowski musi odejść!!!
- Wschód - Nowy zespół dyrektorski w Szkole Podstawowej nr 2 ...
A tak łatwo było uniknąć uszczypliwości. Wystarczyło nie stawać do fotografii razem z zespołem kiero...
- akotyla - Co łączy Międzyrzec, Radzyń i… dr Gerarda?
Pan Szanowny o tych nowych sklepach pisze... To własność prywatna i nie Miasto je otworzyło, a czuję...
- Admin iledzisiaj.pl
Uczniowie SOSW poznali kuchnię swoich babć |
Michał Maliszewski | |||
sobota, 14 października 2017 07:00 | |||
Na miejscu przywitały ich: Hanna Gołoś, Wiesława Pawlina, Teresa Wiater, Teresa Jaraszek, Irena Ochnio i Urszula Cybula. Na początek w część teoretyczną wprowadziła uczniów Hanna Gołoś, która opowiedziała jak dawniej wyglądały wykopki, jak przygotowywano się do pracy w polu, jakich używano narzędzi i jakie dania z ziemniaków przyrządzano. Rozmowa o ziemniakach zaostrzyła apetyty, dlatego jednogłośnie zdecydowano, że wszyscy coś smacznego. Wybór padł na kluski śląskie z sosem grzybowym. Zajęcia kulinarne po raz pierwszy odbyli w kuchni nowej świetlicy. Mimo iż działa ona już od dawna, uczniowie nie mieli okazji jeszcze w niej być. Wychowankowie z uśmiechem przystąpili do pracy wyrabiając ciasto, formując kluski i przygotowując grzyby. Wszystkiemu bacznie przyglądały się przemiłe gospodynie, które przekazywały wskazówki i opowiadały jakie potrawy z ziemniaków najchętniej gotują w swoich domach. Wszyscy z niecierpliwością zasiedli do degustacji - potrawy przyrządzane własnoręcznie smakują najlepiej. Po tak udanej współpracy wspólnie ustalili już tematykę kolejnych zajęć.
|