Już niedługo
Zobacz wszystkie
Reklama
Komentarze
- Co z tymi śmieciami?
A może tak wzorem innych miast frakcje tekstylną odbierać 3-4 razy w roku .Kto będzie jechał z kilko...
- 1410 - Co z tymi śmieciami?
Możesz poszukać artykułu z 2012 roku jak tłumaczono dlaczego Ekolider z Garwolina jest 3x tańszy od ...
- Kamx - Co z tymi śmieciami?
Facet prosi, zgniatajcie, myślcie żeby śmieci było mniej, a tu? Jak zawsze. Na przekór. Bo jak to? K...
- paznokieć - Co z tymi śmieciami?
zimny, Burmiś właśnie puścił oczko do palących w piecach aby utylizowali co nieco. Jak kto nie ma pi...
- pioter - Co z tymi śmieciami?
cytuję - Prosimy o ograniczenie ilości „produkowanych” śmieci. No i proste. Nie kupuj. Nie żryj. Nie...
- zimny
Uczniowie SOSW poznali kuchnię swoich babć |
Michał Maliszewski | |||
sobota, 14 października 2017 06:00 | |||
Członkowie Koła Turystycznego „Horyzont” ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego poznając smaki naszego regionu, już po raz kolejny odwiedzili zaprzyjaźnione Panie z Koła Regionalnego w Białej/k Radzynia Podlaskiego. Na miejscu przywitały ich: Hanna Gołoś, Wiesława Pawlina, Teresa Wiater, Teresa Jaraszek, Irena Ochnio i Urszula Cybula. Na początek w część teoretyczną wprowadziła uczniów Hanna Gołoś, która opowiedziała jak dawniej wyglądały wykopki, jak przygotowywano się do pracy w polu, jakich używano narzędzi i jakie dania z ziemniaków przyrządzano. Rozmowa o ziemniakach zaostrzyła apetyty, dlatego jednogłośnie zdecydowano, że wszyscy coś smacznego. Wybór padł na kluski śląskie z sosem grzybowym. Zajęcia kulinarne po raz pierwszy odbyli w kuchni nowej świetlicy. Mimo iż działa ona już od dawna, uczniowie nie mieli okazji jeszcze w niej być. Wychowankowie z uśmiechem przystąpili do pracy wyrabiając ciasto, formując kluski i przygotowując grzyby. Wszystkiemu bacznie przyglądały się przemiłe gospodynie, które przekazywały wskazówki i opowiadały jakie potrawy z ziemniaków najchętniej gotują w swoich domach. Wszyscy z niecierpliwością zasiedli do degustacji - potrawy przyrządzane własnoręcznie smakują najlepiej. Po tak udanej współpracy wspólnie ustalili już tematykę kolejnych zajęć.
|