
Komentarze
- W styczniu pojechało prawie 250 osób
moze i racja zaorajcie będzie spokoj
- winiek - W styczniu pojechało prawie 250 osób
To że reprezentujesz poziom rynsztoka w swoich "światłych" wynurzeniach nie musisz po raz kolejny ud...
- zjp - W styczniu pojechało prawie 250 osób
Z całym szacunkiem, ale jakie masz doświadczenie, skoro busa tam nie było dobrych kilkanaście lat, b...
- Admin iledzisiaj.pl - W styczniu pojechało prawie 250 osób
zacytuję jeszcze raz dla zjepa bo czegoś nie zrozumiał. Uwaga zjepie cytat: "najlepszym rozwiązaniem...
- pioter - Kryminalni zabezpieczyli ponad 1,5 kg narkotyków
Jeśli kupili za swoje (a nie sądzę) to po tej przygodzie zostanie im wyrok (od roku do 1,5 max 2 lat...
- Che
Rok 2016 w Spomleku – czas innowacji i sukcesów |
Aneta Mostowiec | |||
wtorek, 02 maja 2017 06:00 | |||
Rok 2016 przejdzie do historii mleczarstwa. Pierwsza jego połowa jako bardzo trudny czas dla producentów i przetwórców mleka, zaś druga to czas nagłych wzrostów cen mleka i jego przetworów. Dla Spomleku miniony rok zakończył się bardzo dobrym wynikiem finansowym z przychodami na poziomie 496 mln zł. O 8% w stosunku do roku poprzedniego wzrosła ilość skupowanego mleka. Przyczyną wzrostu było zwiększenie produkcji mleka u dostawców Spomleku oraz rozwój bazy surowcowej w oddziale Chojnice i Młynary. - Zrobimy wszystko, żeby następne 12 miesięcy przyniosły nam przynajmniej tyle samo pozytywów, co rok 2016. Będzie to potwierdzeniem zadowolenia członków naszej spółdzielni i klientów, na czym zależy nam najbardziej – mówi Edward Bajko, Prezes Zarządu spółdzielni. Dewizą firmy jest bezustanne udoskonalanie swoich produktów ku zwiększaniu satysfakcji klientów, dlatego w ostatnim roku nie mogło zabraknąć innowacyjnych przedsięwzięć i zmian. Co się wydarzyło? Nowości serowe gratką dla smakoszy Firma rozumie, że dla smaku sera sprawą kluczową jest jego świeżość. Aby zadbać o najwyższy standard tego parametru, nie tylko w momencie sprzedaży, ale także później, kiedy ser trafi już do konsumenta, wprowadziliśmy innowacyjne opakowania ze struną. Dzięki temu produkt ma szansę zachować świeżość jeszcze długo po pierwszym otwarciu – mówi Aneta Mostowiec, rzecznik prasowy Spomleku. Ponadto mając na uwadze coraz silniejszy trend prozdrowotny, spółdzielnia wypuściła na rynek nowość: Ser Mleczny - bez barwników i konserwantów. Z myślą o zabieganych klientach, którzy posiłki jedzą w biegu, do sprzedaży trafił ser Salami Serenda w innowacyjnym opakowaniu cztery plastry – w sam raz na raz. Jeżeli chodzi o sery to takie opakowanie jest unikatowe w skali kraju – dodaje Mostowiec. Proekologiczna firma Jeśli można poprawić coś w produkcji, tak żeby nie szkodziła ona środowisku, to my jako władze przedsiębiorstwa mamy obowiązek to zrobić. Z tego powodu zwróciliśmy się o wsparcie na wdrożenie projektów służących poprawie efektywności energetycznej – wspomina Edward Bajko – pierwszą inwestycję, której efekt ekonomiczny powiązany jest z ochroną środowiska wprowadziliśmy w Radzyniu Podlaskim. Zmodernizowaliśmy tam istniejący układ odpylania dla kotłowni zakładowej i zautomatyzowaliśmy proces spalania i odzyskiwania ciepła ze spalin – dodaje. Mniejsze zużycie energii to niższe koszty dla firmy oraz ograniczenie negatywnego wpływu na środowisko naturalne, w którym żyjemy. Spomlek ma przyznane świadectwa białych certyfikatów. Potwierdzają one zaoszczędzenie określonej ilości energii w wyniku realizacji inwestycji służących poprawie efektywności energetycznej. Białe certyfikaty posiadają prawa majątkowe i są przedmiotem obrotu na towarowej giełdzie energii. Nagrody i wyróżnienia Zdobyte w 2016 roku laury były wspaniałym ukoronowaniem całorocznych wysiłków włożonych w pracę. Salami marki Serenada otrzymało godło Doceń Polskie Top Produkt. Jest to wyróżnienie przyznawane przez Lożę Ekspertów i promuje wysoką jakość produktów dostępnych na rynku. Z kolei sery z Radzynia Podlaskiego zyskały prestiżową nagrodę konsumentów – miano Serowego Króla podczas Ogólnopolskiego Święta Sera – Festiwalu Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa w Olsztynie. Nie można także nie wspomnieć o nagrodzonym Serze Szafir, który otrzymał złoty medal podczas Kulinarnego Konkursu Sera Good Cheese 2016. Wyniki konkursu i wręczenie nagród odbyły się podczas Polskiego Kongresu Serowarskiego. Założeniem Zarządu SM Spomlek jest kontynuowanie aktualnej strategii rozwoju firmy. Na ten rok planowana jest finalizacja budowy nowej, zautomatyzowanej linii serowarskiej w oddziale Chojnice, konsekwentne budowanie siły i wartości marek poprzez działania marketingowe i wizerunkowe oraz poszerzanie portfolio produktowego w kluczowych kategoriach serów żółtych.
|