Już niedługo

"Dworskie Opowieści" - Aukcja w Pałacu Potockich w Radzyniu Podlaskim, 10.05.2025, 18:00, PAŁAC POTOCKICH
Zobacz wszystkie
Reklama

Komentarze
- Fundusz szwajcarski: #6 Zielona Transformacja Radz...
Czas na modernizację stadionu miejskiego w Radzyniu Podlaskim!!! Zadaszoną główną trybunę wraz z szt...
- sportek - Świąteczne życzenia Burmistrza Jakuba Jakubowskieg...
Otrzeźwienie na szczęście przyszło po 9 latach rządów dawnego zespołu. Wesołych Świąt Radzyniacy!
- paznokieć - Świąteczne życzenia Burmistrza Jakuba Jakubowskieg...
Masz taki świąteczny odlot? To są prawdziwe życzenia uśmiechniętych. Ciesz się szybko swoim idolem d...
- zimny - Świąteczne życzenia Burmistrza Jakuba Jakubowskieg...
Nareszcie staje sie w mieście normalnie, brawo. bur=MISTRZ i tak trzymać. bardzo podoba mi się ten k...
- Bycy - Dr Gerard przekaże pulę 50 tys. zł na inicjatywy l...
Możnaby w Polsce uprawiać szparagi ale czy Eurokołchoz pozwoli?
- kinga75
Po raz trzeci rywalizowano o miano najlepszego wypieku |
Michał Maliszewski | |||
czwartek, 23 lutego 2017 08:00 | |||
38 osób dobranych w pary przystąpiło do walki w bitwie na najlepszy wypiek pod względem walorów smakowych i estetycznych. Komisja miała z czego wybierać - wykonanych zostało 19 ciast. Wygląd tortów był ciekawy i w niektórych przypadkach aż żal było dzielić go na części. Wydarzenie odbyło się wczoraj, 22 lutego w gościnnych murach Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych. Była to trzecia edycja konkursu, który wpisze się już na stałe w coroczną rywalizację na wypieki uczniów klas gastronomicznych. - Dzień, w którym się spotykamy jest przemyślany przez nauczycieli organizujących ten konkurs, ponieważ jutro mamy Tłusty Czwartek – otworzyła wydarzenie dyrektor Grażyna Dzida. – Czy od dawna jadamy takie pyszności? Warto przybliżyć historię deserów. Okazuje się, że jeszcze w XVI wieku staropolskie pączki były takie, że można nimi było - cytując dokładnie – „zasinić oko”. Wtedy cukier używany był jako środek konserwujący, nie do wypieków. Dopiero podczas oświecenia nastąpiły te zmiany, kiedy weszły do naszego menu przekąski słodkie. Dzisiaj dużą ewaluacje przechodzą te ciasta. My nawet w naszej szkole obserwujemy, że z roku na rok poprzeczka rośnie w naszych konkursach. Jest to dla nas lekcja otwarta, możecie uczyć się od siebie, podglądać jak inni wykonują desery i ciasta. My też możemy wykorzystywać te receptury i wasze pomysły w swoich domach - tłumaczyła dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim. W komisji zasiedli: dyrektor Grażyna Dzida, kierownik internatu Marek Paszkowski, wicedyrektor Barbara Zaniewicz, wicedyrektor Renata Manowiec, oraz pedagodzy: Ewelina Wierzchowska, Anna Gryta, Teresa Kowalska. Konkurs przygotowali nauczyciele przedmiotów gastronomicznych: Agnieszka Śledź, Anna Matysiak, Anna Matejek i Jacek Michalak. Po długich obradach nastąpiło odczytanie werdyktu sędziowskiego. Na trzecim miejscu uplasowali się: Katarzyna Ładna i Dominika Kruczek za „Tort z serkiem Mascarpone”. Drugie miejsce należy do: Anny Jezierskiej i Patrycji Kieler za „Imprezowy tort”. Na pierwszym miejscu znaleźli się: Tomasz Kozak i Agata Dąbrowska za „Fantazję wiśniową”. Serdecznie gratulujemy! Zobaczcie jakie wypieki serwują uczniowie z ZSP. Zapraszamy do galerii zdjęć.
|