Już niedługo
Zobacz wszystkie
Reklama
Komentarze
- Od 2 stycznia pojedziemy PKS-em na pociąg!
Pociągi ułożone pod pociągi IC, tymi pewnie jeździ najwięcej ludzi. Jest jeszcze Polregio o 5:26 jad...
- Radzio - Skusił się na ledową lampę błyskową. Wpadł, bo nag...
i znowu kropeczki zaraz sprawdzę jakich to słów nie można pisać: kocham radzyn (...)
- pioter - Skusił się na ledową lampę błyskową. Wpadł, bo nag...
nie wiem czy przedmówcy chodziło o stronę (...) to trzeba wpisać w miejsce trzech kropek.
- pioter - Skusił się na ledową lampę błyskową. Wpadł, bo nag...
https://(...).pl/112-powiat/90 72-skusil-sie-na-ledowa-lampe- blyskowa-wpadl-bo-nagral-sie-n a-monit...
- pioter - Skusił się na ledową lampę błyskową. Wpadł, bo nag...
przez ogólnopolskie i regionalne portale przeleciał ten news 15 grudnia. nawet na stornie kochającyc...
- Paolo Borsellino
Po raz trzeci rywalizowano o miano najlepszego wypieku |
Michał Maliszewski | |||
czwartek, 23 lutego 2017 08:00 | |||
Kolejny raz nauczyciele klas gastronomicznych w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Radzyniu Podlaskim postanowili sprawdzić umiejętności swoich uczniów i zorganizowali dla nich konkurs „Słodkie Karnawałowe Wypieki”. 38 osób dobranych w pary przystąpiło do walki w bitwie na najlepszy wypiek pod względem walorów smakowych i estetycznych. Komisja miała z czego wybierać - wykonanych zostało 19 ciast. Wygląd tortów był ciekawy i w niektórych przypadkach aż żal było dzielić go na części. Wydarzenie odbyło się wczoraj, 22 lutego w gościnnych murach Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych. Była to trzecia edycja konkursu, który wpisze się już na stałe w coroczną rywalizację na wypieki uczniów klas gastronomicznych. - Dzień, w którym się spotykamy jest przemyślany przez nauczycieli organizujących ten konkurs, ponieważ jutro mamy Tłusty Czwartek – otworzyła wydarzenie dyrektor Grażyna Dzida. – Czy od dawna jadamy takie pyszności? Warto przybliżyć historię deserów. Okazuje się, że jeszcze w XVI wieku staropolskie pączki były takie, że można nimi było - cytując dokładnie – „zasinić oko”. Wtedy cukier używany był jako środek konserwujący, nie do wypieków. Dopiero podczas oświecenia nastąpiły te zmiany, kiedy weszły do naszego menu przekąski słodkie. Dzisiaj dużą ewaluacje przechodzą te ciasta. My nawet w naszej szkole obserwujemy, że z roku na rok poprzeczka rośnie w naszych konkursach. Jest to dla nas lekcja otwarta, możecie uczyć się od siebie, podglądać jak inni wykonują desery i ciasta. My też możemy wykorzystywać te receptury i wasze pomysły w swoich domach - tłumaczyła dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim. W komisji zasiedli: dyrektor Grażyna Dzida, kierownik internatu Marek Paszkowski, wicedyrektor Barbara Zaniewicz, wicedyrektor Renata Manowiec, oraz pedagodzy: Ewelina Wierzchowska, Anna Gryta, Teresa Kowalska. Konkurs przygotowali nauczyciele przedmiotów gastronomicznych: Agnieszka Śledź, Anna Matysiak, Anna Matejek i Jacek Michalak. Po długich obradach nastąpiło odczytanie werdyktu sędziowskiego. Na trzecim miejscu uplasowali się: Katarzyna Ładna i Dominika Kruczek za „Tort z serkiem Mascarpone”. Drugie miejsce należy do: Anny Jezierskiej i Patrycji Kieler za „Imprezowy tort”. Na pierwszym miejscu znaleźli się: Tomasz Kozak i Agata Dąbrowska za „Fantazję wiśniową”. Serdecznie gratulujemy! Zobaczcie jakie wypieki serwują uczniowie z ZSP. Zapraszamy do galerii zdjęć.
|