Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 8 czerwca 2025 imieniny: Maksymiliana, Seweryna

Karp, śledzie, pierogi, miodownik...

Mariusz Szczygieł   
niedziela, 23 grudnia 2012 11:22

Karp zapiekany z grzybami / foto: winiary.plPamiętam bigos mojej babci... 

Po kilku godzinach gotowania, kapusta ropływała się w ustach, a aromat dorodnych, zebranych jesienią grzybów, dopełniał wspaniale jej smak. Pamiętam wędliny robione przez mojego dziadka. Czasami sam asystowałem mu przy wędzarce, pilnując, aby w odpowiednim momencie przekręcić gorące kiełbasy i wielkie szynki. Pamiętam jak kroiłem warzywa do sałatki wielowarzywnej, albo jak powstawał majonez (tak, tak, był wyrabiany ręcznie). To świąteczne smaki i zapachy z mojego dzieciństwa. 

Dzisiaj proponujemy Wam kilka przepisów pani Małgorzaty Tokarskiej - nauczyciela gastronomii z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych przy ul. Sikorskiego w Radzyniu.

Pani Małgorzata specjalnie dla Was, na święta przygotowała 2 przepisy na karpia: w mszalnym winie i karpia zapiekanego w śmietanie. Śledzie: w świątecznej zalewie śliwkowej ("z prądem"!), w zapiekance, albo w sosie pomarańczowym. Święta nie mogą obyć się także bez pierogów - tradycyjnie - z kapustą. A po wszystkim deser. Pani Małgorzata proponuje miodownik, torcik z masą orzechową i keks. 

Wszystkie przepisy znajdziecie w dziale Gotuj z nami. Smacznego!

P.S. Przyślijcie do nas zdjęcia dań wykonanych wg przepisów pani Małgorzaty. Zapraszamy także do przysyłania Waszych przepisów!

 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.

Remonty mieszkaÅ
Remonty mieszkań
czwartek, 05 czerwca 2025
noimage
Sprzedaż truskawek
poniedziałek, 02 czerwca 2025
noimage
SIANO
wtorek, 27 maja 2025