Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 22 listopada 2025 imieniny: Cecylia, Jonatan, Stefan

Karp, śledzie, pierogi, miodownik...

Mariusz Szczygieł   
niedziela, 23 grudnia 2012 11:22

Karp zapiekany z grzybami / foto: winiary.plPamiętam bigos mojej babci... 

Po kilku godzinach gotowania, kapusta ropływała się w ustach, a aromat dorodnych, zebranych jesienią grzybów, dopełniał wspaniale jej smak. Pamiętam wędliny robione przez mojego dziadka. Czasami sam asystowałem mu przy wędzarce, pilnując, aby w odpowiednim momencie przekręcić gorące kiełbasy i wielkie szynki. Pamiętam jak kroiłem warzywa do sałatki wielowarzywnej, albo jak powstawał majonez (tak, tak, był wyrabiany ręcznie). To świąteczne smaki i zapachy z mojego dzieciństwa. 

Dzisiaj proponujemy Wam kilka przepisów pani Małgorzaty Tokarskiej - nauczyciela gastronomii z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych przy ul. Sikorskiego w Radzyniu.

Pani Małgorzata specjalnie dla Was, na święta przygotowała 2 przepisy na karpia: w mszalnym winie i karpia zapiekanego w śmietanie. Śledzie: w świątecznej zalewie śliwkowej ("z prądem"!), w zapiekance, albo w sosie pomarańczowym. Święta nie mogą obyć się także bez pierogów - tradycyjnie - z kapustą. A po wszystkim deser. Pani Małgorzata proponuje miodownik, torcik z masą orzechową i keks. 

Wszystkie przepisy znajdziecie w dziale Gotuj z nami. Smacznego!

P.S. Przyślijcie do nas zdjęcia dań wykonanych wg przepisów pani Małgorzaty. Zapraszamy także do przysyłania Waszych przepisów!

 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.

noimage
Sprzedam opony
wtorek, 18 listopada 2025
noimage
Pielnik
czwartek, 20 listopada 2025
StóŠKuchenny 130x80
Stół Kuchenny 130x80
piątek, 21 listopada 2025