
Komentarze
- Spotkania z Historią u Potockich
Dziękuję Bogu że jeszcze mówimy i myślimy tak jak nauczyli nas nasi ojcowie i dziadowie zgodnie z tr...
- niepokorny - Strategia Rozwoju Miasta
Czas na modernizację stadionu miejskiego w Radzyniu Podlaskim!!! Zadaszoną główną trybunę wraz z szt...
- tofik - Strategia Rozwoju Miasta
Czy w tym mieście, od czasów wyboru nowych władz, cokolwiek się odbywa oprócz konsultacji i zaimplem...
- zimny - W Radzyniu powstaną mieszkania treningowe
A mieszkań na wynajem w ramach SIM możemy się spodziewać?
- empa - W Radzyniu powstaną mieszkania treningowe
To teraz tak się to nazywa? Oby tam zaraz nie wylądowali inżyniery.
- Radzyniak79
Uczeń z ZSP zajął III miejsce w konkursie "Kelner z klasą" |
Michał Maliszewski | |||
czwartek, 02 marca 2017 08:00 | |||
W rywalizacji brało udział 5 szkół, a Technikum Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim reprezentowali: Karol Łuba i Bartłomiej Lubczuk (uczniowie kl.3 w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych) oraz Michał Sznura (kl.2 w zawodzie technik hotelarstwa), opiekunami były nauczycielki przedmiotów gastronomicznych: Elżbieta Stasiowska, Agnieszka Śledź i Anna Matejek. Pierwszą konkurencją była próba zręcznościowa na czas i polegała na slalomie z filiżanką herbaty. Następnym etapem konkursu było nakrycie stołu dla dwóch gości zgodnie z menu. Trzecią konkurencją był serwis francuski dania zasadniczego, czyli serwowanie przez kelnera potrawy z półmiska na talerz konsumenta. Należy podkreślić, że jest to rodzaj obsługi konsumenta wymagający dużych zdolności kelnerskich. W przerwie przed finałem odbył się pokaz kelnerski- flambirowanie owoców, czyli bardzo efektowne przygotowywanie i podawanie płonących deserów. Bartłomiej Lubczuk na ochotnika zaprezentował swoje umiejętności w tym zakresie. Konkurencją finałową było serwowanie wina czerwonego dla grupy gości. Konkurs miał na celu wybranie najlepszych młodych kelnerów w regionie, dlatego tym bardziej nam miło, że w tym gronie znalazł się uczeń Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim- Karol Łuba, który zajął III miejsce. Nauka zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych w naszej szkole daje możliwość rozwijania talentów kulinarnych, czego dowodem są liczne nagrody w praktycznych konkursach gastronomicznych, ale także pozwala zdobyć kwalifikacje z zakresu obsługi konsumenta, co pokazał Karol Łuba. Uczniowie Gastronomii ZSP w Radzyniu Podlaskim mogą w trakcie nauki kształtować umiejętności baristy, kelnera, barmana oraz rozwijać dodatkowe zdolności jak carving czy florystyka. Jak widać technik żywienia i usług gastronomicznych jest przyszłościowym zawodem dającym duże możliwości pracy na różnych stanowiskach i nie ogranicza się tylko do gotowania na kuchni.
|
Komentarze