Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 3 grudnia 2024 imieniny: Franciszek, Hilary, Ksawery

Uczeń z ZSP zajął III miejsce w konkursie "Kelner z klasą"

Michał Maliszewski   
czwartek, 02 marca 2017 08:00

Podczas konkursu28 lutego w Łukowie odbył się Konkurs "Kelner z klasą 2017" zorganizowany przez Zespół Szkół Nr 3 im. Władysława Stanisława Reymonta w Łukowie oraz Stowarzyszenie Kelnerów Polskich.

W rywalizacji brało udział 5 szkół, a Technikum Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim reprezentowali: Karol Łuba i Bartłomiej Lubczuk (uczniowie kl.3 w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych) oraz Michał Sznura  (kl.2 w zawodzie technik hotelarstwa), opiekunami były nauczycielki przedmiotów gastronomicznych: Elżbieta Stasiowska, Agnieszka Śledź i Anna Matejek.

Pierwszą konkurencją była próba zręcznościowa na czas i polegała na slalomie z filiżanką herbaty.

Następnym etapem konkursu było nakrycie stołu dla dwóch gości zgodnie z menu.

Trzecią konkurencją był serwis francuski dania zasadniczego, czyli serwowanie przez kelnera potrawy z półmiska na talerz konsumenta. Należy podkreślić, że jest to rodzaj obsługi konsumenta wymagający dużych zdolności kelnerskich.

W przerwie przed finałem odbył się pokaz kelnerski- flambirowanie owoców, czyli bardzo efektowne przygotowywanie i podawanie płonących deserów. Bartłomiej Lubczuk na ochotnika zaprezentował swoje umiejętności w tym zakresie.

Konkurencją finałową było serwowanie wina czerwonego dla grupy gości.

Konkurs miał na celu wybranie najlepszych młodych kelnerów w regionie, dlatego tym bardziej nam miło, że w tym gronie znalazł się uczeń Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim- Karol Łuba, który zajął III miejsce.

Nauka zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych w naszej szkole daje możliwość rozwijania talentów kulinarnych, czego dowodem są liczne nagrody w praktycznych konkursach gastronomicznych, ale także pozwala zdobyć kwalifikacje z zakresu obsługi konsumenta, co pokazał Karol Łuba. Uczniowie Gastronomii ZSP w Radzyniu Podlaskim mogą w trakcie nauki kształtować umiejętności baristy, kelnera, barmana oraz rozwijać dodatkowe zdolności jak carving czy florystyka. Jak widać technik żywienia i usług gastronomicznych jest przyszłościowym zawodem dającym duże możliwości pracy na różnych stanowiskach i nie ogranicza się tylko do gotowania na kuchni.

170301-konkurs-001170301-konkurs-002170301-konkurs-003170301-konkurs-004170301-konkurs-005170301-konkurs-006170301-konkurs-007170301-konkurs-008

 

Komentarze  

 
#1 RE: Uczeń z ZSP zajął III miejsce w konkursie "Kelner z klasą"Radzyniak1970 2017-03-02 09:46
ZSP trzyma wysoki poziom -gratulacje dla naszych uczniów!
 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.

noimage
Ubranka dziecięce
poniedziałek, 02 grudnia 2024
WÄgiel brykiet torfowy
Węgiel brykiet torfowy
piątek, 29 listopada 2024
Hulajnoga balansowa Biedronka
Hulajnoga balansowa Biedronka
poniedziałek, 25 listopada 2024