
Komentarze
- Bezpiecznie na wsi mamy – upadkom zapobiegamy
O upadkach związanych z rolnictwem to najlepiej wiedzą na górze już od 35 lat. A czy zapobiegamy upa...
- kinga75 - Miasto złożyło wnioski o dofinansowanie budowy par...
O swoje latorośle to się nie martwię. https://demotywatory.pl/5317029/Chyba-kazdy-pracodawca-ma-nadz...
- pioter - Miasto złożyło wnioski o dofinansowanie budowy par...
Z tymi częściami rowerowymi, to się tak @pioter nie rozpędzaj, bo póki co, to nie wiadomo czym twój ...
- HT - Miasto złożyło wnioski o dofinansowanie budowy par...
Myślę, że zarówno po uchwaleniu, jak i po uchyleniu tej uchwały życie mieszkańców Radzynia nie uległ...
- Admin iledzisiaj.pl - Miasto złożyło wnioski o dofinansowanie budowy par...
Czy po wycofaniu uchwały życie radzyńskich części rowerowych uległo diametralnej zmianie? To co robi...
- pioter
Uczeń z ZSP zajął III miejsce w konkursie "Kelner z klasą" |
Michał Maliszewski | |||
czwartek, 02 marca 2017 08:00 | |||
W rywalizacji brało udział 5 szkół, a Technikum Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim reprezentowali: Karol Łuba i Bartłomiej Lubczuk (uczniowie kl.3 w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych) oraz Michał Sznura (kl.2 w zawodzie technik hotelarstwa), opiekunami były nauczycielki przedmiotów gastronomicznych: Elżbieta Stasiowska, Agnieszka Śledź i Anna Matejek. Pierwszą konkurencją była próba zręcznościowa na czas i polegała na slalomie z filiżanką herbaty. Następnym etapem konkursu było nakrycie stołu dla dwóch gości zgodnie z menu. Trzecią konkurencją był serwis francuski dania zasadniczego, czyli serwowanie przez kelnera potrawy z półmiska na talerz konsumenta. Należy podkreślić, że jest to rodzaj obsługi konsumenta wymagający dużych zdolności kelnerskich. W przerwie przed finałem odbył się pokaz kelnerski- flambirowanie owoców, czyli bardzo efektowne przygotowywanie i podawanie płonących deserów. Bartłomiej Lubczuk na ochotnika zaprezentował swoje umiejętności w tym zakresie. Konkurencją finałową było serwowanie wina czerwonego dla grupy gości. Konkurs miał na celu wybranie najlepszych młodych kelnerów w regionie, dlatego tym bardziej nam miło, że w tym gronie znalazł się uczeń Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim- Karol Łuba, który zajął III miejsce. Nauka zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych w naszej szkole daje możliwość rozwijania talentów kulinarnych, czego dowodem są liczne nagrody w praktycznych konkursach gastronomicznych, ale także pozwala zdobyć kwalifikacje z zakresu obsługi konsumenta, co pokazał Karol Łuba. Uczniowie Gastronomii ZSP w Radzyniu Podlaskim mogą w trakcie nauki kształtować umiejętności baristy, kelnera, barmana oraz rozwijać dodatkowe zdolności jak carving czy florystyka. Jak widać technik żywienia i usług gastronomicznych jest przyszłościowym zawodem dającym duże możliwości pracy na różnych stanowiskach i nie ogranicza się tylko do gotowania na kuchni.
|
Komentarze