Już niedługo
Zobacz wszystkie
Reklama

Komentarze
- Z czego składa się opłata za śmieci
dawno temu jak wprowadzano segregację odpadów zapewniano że owszem to dodatkowa praca dla kazdego z ...
- winiek8 - Z czego składa się opłata za śmieci
mysle ze ten artykul( ni z gruszki ni z pietruszki) ma nas radzyniakow przygotowac na kolejna podwyz...
- daisy62 - Z czego składa się opłata za śmieci
Tych podwyżek śmieciowych ludzie wam nie zapomną! Zapłacimy je z nawiązką podczas wyborów! Pozdrawia...
- ardor - W Radzyniu Podlaskim powstał Różowy Patrol Gliss
Nie zaleca się mammografii a badanie organoleptyczne, im częściej tym lepiej.
- pioter - W Radzyniu Podlaskim powstał Różowy Patrol Gliss
Czy zaleca się mammografię jako dobry sposób profilaktyki bo niektórzy wręcz mówią że pobudza powsta...
- kinga75
Kolejne sukcesy w ZSP! |
Michał Maliszewski | |||
czwartek, 15 grudnia 2016 08:00 | |||
Pierwszy z nich „Kuchnia Polska na Mazowszu 2016” odbył się 18 listopada 2016 r., a jego organizatorem był Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie. W finale udział wzięły dwa zespoły w składzie: Maciej Strzelczyk i Anna Jezierska (konkurs gastronomiczny) oraz Natalia Siwczuk (konkurs kelnerski), a także Konrad Kozak i Patrycja Kieler (konkurs gastronomiczny) oraz Karol Łuba (konkurs kelnerski). W konkursie gastronomicznym Maciej i Ania przygotowali dwie popisowe potrawy: udo z kurczaka faszerowane kaszą gryczaną, podane z musem z jarzębiny, makaronem z marchewki i chipsem z bursztyna, dorsz pod aromatyczną kruszonką z chleba razowego, z konfiturą gruszkowo-pigwową, sosem z czarnego bzu, piklowaną cebulką i pudrem cytrynowym, natomiast Konrad i Patrycja zaserwowali dorsza w ziołach pod orzechowa panierką na puree z białych warzyw, a także roladkę z kurczaka na kaszy pęczak w sosie z pomidorów koktajlowych z grillowaną pieczarką. Jury konkursowe przyznało obu zespołom wyróżnienie. W konkursie kelnerskim uczniowie wykazywali się wiedzą teoretyczną, umiejętnością nakrywania stołu i techniką przyrządzania koktajli. 9 grudnia uczniowie technikum uczestniczyli w kolejnym konkursie – VIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2016” oraz eliminacjach do II Ogólnopolskiej „Olimpiady Kawy” dla Szkół Gastronomicznych. Maciej Strzelczyk oraz Natalia Siwczuk przygotowali danie główne pierś z gęsi sous vide z sosem wiśniowym z gruszką korzenną i biszkoptem marchewkowo-imbirowym oraz przystawkę tatar ze śledzia z burakiem i pastą z awokado oraz galaretką ogórkową. W Olimpiadzie Kawy Kamil Kordula zmagał się z testem teoretycznym oraz przygotowywał i serwował kawę, a bardzo dobry wynik zagwarantował mu kwalifikację do finału podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro”, które odbędą się 7 kwietnia 2017 roku. Do konkursów uczniów przygotowywali nauczyciele przedmiotów zawodowych: Agnieszka Śledź, Jacek Michalak oraz Monika Kitlińska. Zdaniem nauczycieli udział w tak prestiżowych konkursach to nie tylko promocja szkoły ale także cenne doświadczenie zawodowe oraz możliwość wymiany doświadczeń w gronie przedstawicieli różnych środowisk branży gastronomicznej z całej Polski. Galeria z obu konkursów poniżej.
|