
Komentarze
- Ponad 3,5 mln zł z Funduszy Europejskich dla Radzy...
money makes this world go round money makes that people smile money makes some people fight money ma...
- niepokorny - Pracuj w UM
Burmiś nie podał ile kasy daje?
- panter - Ponad 3,5 mln zł z Funduszy Europejskich dla Radzy...
Czas na modernizację stadionu miejskiego w Radzyniu Podlaskim. Zadaszoną główną trybunę wraz z sztuc...
- sportek - Bezpiecznie na wsi mamy – upadkom zapobiegamy
O upadkach związanych z rolnictwem to najlepiej wiedzą na górze już od 35 lat. A czy zapobiegamy upa...
- kinga75 - Miasto złożyło wnioski o dofinansowanie budowy par...
O swoje latorośle to się nie martwię. https://demotywatory.pl/5317029/Chyba-kazdy-pracodawca-ma-nadz...
- pioter
Kolejne sukcesy w ZSP! |
| Michał Maliszewski | |||
| czwartek, 15 grudnia 2016 08:00 | |||
Pierwszy z nich „Kuchnia Polska na Mazowszu 2016” odbył się 18 listopada 2016 r., a jego organizatorem był Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie. W finale udział wzięły dwa zespoły w składzie: Maciej Strzelczyk i Anna Jezierska (konkurs gastronomiczny) oraz Natalia Siwczuk (konkurs kelnerski), a także Konrad Kozak i Patrycja Kieler (konkurs gastronomiczny) oraz Karol Łuba (konkurs kelnerski). W konkursie gastronomicznym Maciej i Ania przygotowali dwie popisowe potrawy: udo z kurczaka faszerowane kaszą gryczaną, podane z musem z jarzębiny, makaronem z marchewki i chipsem z bursztyna, dorsz pod aromatyczną kruszonką z chleba razowego, z konfiturą gruszkowo-pigwową, sosem z czarnego bzu, piklowaną cebulką i pudrem cytrynowym, natomiast Konrad i Patrycja zaserwowali dorsza w ziołach pod orzechowa panierką na puree z białych warzyw, a także roladkę z kurczaka na kaszy pęczak w sosie z pomidorów koktajlowych z grillowaną pieczarką. Jury konkursowe przyznało obu zespołom wyróżnienie. W konkursie kelnerskim uczniowie wykazywali się wiedzą teoretyczną, umiejętnością nakrywania stołu i techniką przyrządzania koktajli. 9 grudnia uczniowie technikum uczestniczyli w kolejnym konkursie – VIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2016” oraz eliminacjach do II Ogólnopolskiej „Olimpiady Kawy” dla Szkół Gastronomicznych. Maciej Strzelczyk oraz Natalia Siwczuk przygotowali danie główne pierś z gęsi sous vide z sosem wiśniowym z gruszką korzenną i biszkoptem marchewkowo-imbirowym oraz przystawkę tatar ze śledzia z burakiem i pastą z awokado oraz galaretką ogórkową. W Olimpiadzie Kawy Kamil Kordula zmagał się z testem teoretycznym oraz przygotowywał i serwował kawę, a bardzo dobry wynik zagwarantował mu kwalifikację do finału podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro”, które odbędą się 7 kwietnia 2017 roku. Do konkursów uczniów przygotowywali nauczyciele przedmiotów zawodowych: Agnieszka Śledź, Jacek Michalak oraz Monika Kitlińska. Zdaniem nauczycieli udział w tak prestiżowych konkursach to nie tylko promocja szkoły ale także cenne doświadczenie zawodowe oraz możliwość wymiany doświadczeń w gronie przedstawicieli różnych środowisk branży gastronomicznej z całej Polski. Galeria z obu konkursów poniżej.
|
_1760623754.jpg)





