Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 23 kwietnia 2024 imieniny: Jerzego, Wojciecha

Kolejne sukcesy w ZSP!

Michał Maliszewski   
czwartek, 15 grudnia 2016 08:00

Wspólne zdjęcieUczniowie technikum ZSP im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim po raz kolejny zakwalifikowali się do finałów ogólnopolskich konkursów gastronomicznych i z sukcesami reprezentowali szkołę w Warszawie.

Pierwszy z nich „Kuchnia Polska na Mazowszu 2016” odbył się 18 listopada 2016 r., a jego organizatorem był Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie. W finale udział wzięły dwa zespoły w składzie: Maciej Strzelczyk i Anna Jezierska (konkurs gastronomiczny) oraz Natalia Siwczuk (konkurs kelnerski), a także Konrad Kozak i Patrycja Kieler (konkurs gastronomiczny) oraz Karol Łuba (konkurs kelnerski).

W konkursie gastronomicznym Maciej i Ania przygotowali dwie popisowe potrawy: udo z kurczaka faszerowane kaszą gryczaną, podane z musem z jarzębiny, makaronem z marchewki i chipsem z bursztyna, dorsz pod aromatyczną kruszonką z chleba razowego, z konfiturą gruszkowo-pigwową, sosem z czarnego bzu, piklowaną cebulką i pudrem cytrynowym, natomiast Konrad i Patrycja zaserwowali dorsza w ziołach pod orzechowa panierką na puree z białych warzyw, a także roladkę z kurczaka na kaszy pęczak w sosie z pomidorów koktajlowych z grillowaną pieczarką.

Jury konkursowe przyznało obu zespołom wyróżnienie.


W konkursie kelnerskim uczniowie wykazywali się wiedzą teoretyczną, umiejętnością nakrywania stołu i techniką przyrządzania koktajli.

9 grudnia uczniowie technikum uczestniczyli w kolejnym konkursie – VIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2016” oraz eliminacjach do II Ogólnopolskiej „Olimpiady Kawy” dla Szkół Gastronomicznych. Maciej Strzelczyk oraz Natalia Siwczuk przygotowali danie główne pierś z gęsi sous vide z sosem wiśniowym z gruszką korzenną i biszkoptem marchewkowo-imbirowym oraz przystawkę tatar ze śledzia z burakiem i pastą z awokado oraz galaretką ogórkową. W Olimpiadzie Kawy Kamil Kordula zmagał się z testem teoretycznym oraz przygotowywał i serwował kawę, a bardzo dobry wynik zagwarantował mu kwalifikację do finału podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro”, które odbędą się 7 kwietnia 2017 roku.

Do konkursów uczniów przygotowywali nauczyciele przedmiotów zawodowych: Agnieszka Śledź, Jacek Michalak oraz Monika Kitlińska.      

Zdaniem nauczycieli udział w tak prestiżowych konkursach to nie tylko promocja szkoły ale także cenne doświadczenie zawodowe oraz możliwość wymiany doświadczeń w gronie przedstawicieli różnych środowisk branży gastronomicznej z całej Polski.

Galeria z obu konkursów poniżej.

161204-zsp-01161204-zsp-02161204-zsp-03161204-zsp-04161204-zsp-05161204-zsp-06161204-zsp-07161204-zsp-08161204-zsp-09161204-zsp-10161204-zsp-11161204-zsp-12161204-zsp-13161204-zsp-14161204-zsp-15161204-zsp-16

 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.

Sprzedam zbiornik paliwa C-360
Sprzedam zbiornik paliwa C-360
czwartek, 18 kwietnia 2024
noimage
Dom w Radzyniu Podlaskim
piątek, 12 kwietnia 2024