Już niedługo
Zobacz wszystkie
Reklama
Komentarze
- Anna Szymala nowym kierownikiem KRUS
Nie to żebym konkretnie czepiał się tej pani, bo jej nie znam. Bardziej chodzi mi o "system". Pan An...
- yzzum - Anna Szymala nowym kierownikiem KRUS
Tez bym tak sobie myślał gdybym wiedział że na którekolwiek stanowisko taka osoba wygrała "otwarty" ...
- yzzum - Anna Szymala nowym kierownikiem KRUS
Tak sobie myślę, że jak się kierowało wojewódzką instancją OHP, pełniło różne urzędy włącznie z sekr...
- akotyla - I sesja nowej Rady Gminy Radzyń Podlaski
Ma chłopak klasę. Podziękował poprzednikom. Wszystkim, nawet żonatym i dzieciatym.
- akotyla - I sesja nowej Rady Gminy Radzyń Podlaski
Chyba nie dla swojej kariery to osiągnąl tylko dla dobra wspólnego.liczę na to.
- kinga75
Złoty Szafir Spomleku |
Aneta Mostowiec | |||
środa, 02 listopada 2016 07:00 | |||
Profesjonalni kucharze i szefowie kuchni podczas Kulinarnego Konkursu Sera Good Cheese 2016 uznali, że ser długo dojrzewający Szafir od Spółdzielczej Mleczarni Spomlek zasługuje na złoty medal. Ocenie podlegały walory smakowe, organoleptyczne oraz ogólne wrażenie dotyczące ocenianych produktów. Szafir zdobył największą liczbę punktów w kategorii „Na deskę”. Szafir to jeden z trzech serów premium produkowanych w Spomleku. Powstaje przy udziale drożdży winnych, które nadają mu charakterystyczny smak i konsystencję. Wytwarzany jest tradycyjnymi metodami, dojrzewa cztery miesiące, w trakcie których jest ręcznie pielęgnowany. Co najważniejsze na tym etapie ludzkie ręce są szalenie ważne i nie do zastąpienia. Każdy z kilku tysięcy kręgów sera leżakujących w Spółdzielczej Mleczarni Spomlek w Radzyniu Podlaskim, co kilka dni musi być przekręcony i przetarty. Każda partia serów przed sprzedażą, nawet po spełnieniu długiego, niekiedy rocznego czasu dojrzewania, i tak na koniec jest indywidualnie sprawdzana i oceniana przez serowara oraz szefową dojrzewalni. Dopiero po pozytywnej ocenie specjalistów, może ona trafić do sklepów. – Proces dojrzewania odgrywa bardzo ważną rolę, dlatego w naszej spółdzielni wracamy na niego szczególną uwagę, stąd nasze sery długo dojrzewające Bursztyn, Rubin, Szafir jakością i smakiem dorównują najlepszym serom włoskim, francuskim czy szwajcarskim. Dowodem są nie tylko najwyższe odznaczenia podczas krajowych konkursów, ale uznanie konsumentów i znawców kulinarnych – mówi Edward Bajko, prezes Spomleku. Sery premium to jeszcze nisza na polskich półkach sklepowych, jednak ten segment rośnie w szybkim tempie. – Coraz częściej ludzie kupują nie tylko zwykły żółty ser, ale kupują emocje z nim związane. Jedni z próżności, bo stać ich na to, inni z okazji przyjęcia gości lub po prostu rodzinnej kolacji. Uczymy się nowych zachowań żywieniowych – tłumaczy Bajko. Wyniki konkursu Good Cheese i wręczenie medali odbyło się w dniach 26-28 października w Zawierciu podczas Polskiego Kongresu Serowarskiego. Złoty medal dla sera Szafir odebrał prezes Spomleku Edward Bajko.
|