
Komentarze
- Nasz wniosek do Funduszy Szwajcarskich przeszedł o...
Czar prysł Kraśnik i Hrubieszów idą dalej ! Nam pozostają konsultacje ?:)
- waluś - Strategia Rozwoju Miasta
Komentarz z ust mi wyjęty. Konsultacje społeczne, sondy, odpowiadanie na najmniej sensowne pytania z...
- NN - Spotkania z Historią u Potockich
To, że wielu z nas (na szczęście nie wszyscy) myślimy tak, jak nasi ojcowie i dziadowie, coraz częśc...
- akotyla - Spotkania z Historią u Potockich
Dziękuję Bogu że jeszcze mówimy i myślimy tak jak nauczyli nas nasi ojcowie i dziadowie zgodnie z tr...
- niepokorny - Strategia Rozwoju Miasta
Czas na modernizację stadionu miejskiego w Radzyniu Podlaskim!!! Zadaszoną główną trybunę wraz z szt...
- tofik
Złoty Szafir Spomleku |
Aneta Mostowiec | |||
środa, 02 listopada 2016 07:00 | |||
Ocenie podlegały walory smakowe, organoleptyczne oraz ogólne wrażenie dotyczące ocenianych produktów. Szafir zdobył największą liczbę punktów w kategorii „Na deskę”. Szafir to jeden z trzech serów premium produkowanych w Spomleku. Powstaje przy udziale drożdży winnych, które nadają mu charakterystyczny smak i konsystencję. Wytwarzany jest tradycyjnymi metodami, dojrzewa cztery miesiące, w trakcie których jest ręcznie pielęgnowany. Co najważniejsze na tym etapie ludzkie ręce są szalenie ważne i nie do zastąpienia. Każdy z kilku tysięcy kręgów sera leżakujących w Spółdzielczej Mleczarni Spomlek w Radzyniu Podlaskim, co kilka dni musi być przekręcony i przetarty. Każda partia serów przed sprzedażą, nawet po spełnieniu długiego, niekiedy rocznego czasu dojrzewania, i tak na koniec jest indywidualnie sprawdzana i oceniana przez serowara oraz szefową dojrzewalni. Dopiero po pozytywnej ocenie specjalistów, może ona trafić do sklepów.
Wyniki konkursu Good Cheese i wręczenie medali odbyło się w dniach 26-28 października w Zawierciu podczas Polskiego Kongresu Serowarskiego. Złoty medal dla sera Szafir odebrał prezes Spomleku Edward Bajko.
|