Już niedługo
Zobacz wszystkie
Reklama

Komentarze
- W Radzyniu Karol Nawrocki
Oj kałowcy nie mówcie że robiliście tournee po ościennych gminach na lewe zaświadczenia.
- pioter - W Radzyniu Karol Nawrocki
Ciekawa uwaga. Po przejściu głosów od Brauna i Mentzena, to daje ponad 3 mln głosów. Nawrocki powini...
- pioter - W Radzyniu Karol Nawrocki
Gdyby któryś kandydat wygrał miażdżąco, to można by wtedy dyskutować dlaczego, a tak, to na każdy ar...
- HT - W Radzyniu Karol Nawrocki
https://www.youtube.com/watch?v=oGCMLUK_1K0 wersja filmowa odpowiedzi na pytanie dlaczego trzaskoś, ...
- pioter - W Radzyniu Karol Nawrocki
najlepszym prezydentem bylby tylko i wylacznie SMALIKOT tak dla przypomienia co nie ktorym hihih
- daisy62
Złoty Szafir Spomleku |
Aneta Mostowiec | |||
środa, 02 listopada 2016 07:00 | |||
Ocenie podlegały walory smakowe, organoleptyczne oraz ogólne wrażenie dotyczące ocenianych produktów. Szafir zdobył największą liczbę punktów w kategorii „Na deskę”. Szafir to jeden z trzech serów premium produkowanych w Spomleku. Powstaje przy udziale drożdży winnych, które nadają mu charakterystyczny smak i konsystencję. Wytwarzany jest tradycyjnymi metodami, dojrzewa cztery miesiące, w trakcie których jest ręcznie pielęgnowany. Co najważniejsze na tym etapie ludzkie ręce są szalenie ważne i nie do zastąpienia. Każdy z kilku tysięcy kręgów sera leżakujących w Spółdzielczej Mleczarni Spomlek w Radzyniu Podlaskim, co kilka dni musi być przekręcony i przetarty. Każda partia serów przed sprzedażą, nawet po spełnieniu długiego, niekiedy rocznego czasu dojrzewania, i tak na koniec jest indywidualnie sprawdzana i oceniana przez serowara oraz szefową dojrzewalni. Dopiero po pozytywnej ocenie specjalistów, może ona trafić do sklepów.
Wyniki konkursu Good Cheese i wręczenie medali odbyło się w dniach 26-28 października w Zawierciu podczas Polskiego Kongresu Serowarskiego. Złoty medal dla sera Szafir odebrał prezes Spomleku Edward Bajko.
|