
Komentarze
- Ponad 3,5 mln zł z Funduszy Europejskich dla Radzy...
money makes this world go round money makes that people smile money makes some people fight money ma...
- niepokorny - Pracuj w UM
Burmiś nie podał ile kasy daje?
- panter - Ponad 3,5 mln zł z Funduszy Europejskich dla Radzy...
Czas na modernizację stadionu miejskiego w Radzyniu Podlaskim. Zadaszoną główną trybunę wraz z sztuc...
- sportek - Bezpiecznie na wsi mamy – upadkom zapobiegamy
O upadkach związanych z rolnictwem to najlepiej wiedzą na górze już od 35 lat. A czy zapobiegamy upa...
- kinga75 - Miasto złożyło wnioski o dofinansowanie budowy par...
O swoje latorośle to się nie martwię. https://demotywatory.pl/5317029/Chyba-kazdy-pracodawca-ma-nadz...
- pioter
I miejsce dla uczniów Technikum Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w konkursie „Lubelskie smaki 2016 ” |
| Michał Maliszewski | |||
| poniedziałek, 06 czerwca 2016 07:00 | |||
Do rywalizacji przystąpiły zakwalifikowane na podstawie zgłoszeń reprezentacje szkół gastronomicznych. Zawodnicy musieli wykazać się wiedzą i praktyką w przygotowaniu konkursowych potraw na bazie produktów charakterystycznych dla Lubelszczyzny, takich jak: policzki wieprzowe, kaszanka, maliny czy buraki czerwone. Jakość, smak i kreatywność uczestników oceniało profesjonalne międzynarodowe Jury w składzie: Marek Rybacki, Sebastian Humski, Silwia Castano z Finlandii, Danillo Galhardo z Brazylii, Wolfgang P. Menge z Niemiec, Wojciech Harapkiewiecz oraz Szymon Szlendak. Organizatorem „Lubelskich Smaków” jest Departament Promocji i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego, a doradcą merytorycznym konkursu jest Stowarzyszenie Kucharzy Euro-Toques Polska. Do udziału w tegorocznej edycji konkursu zakwalifikowały się dwa zespoły dwuosobowe uczniów Technikum żywienia i usług gastronomicznych Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim: 1. Bartłomiej Lubczuk i Natalia Koczkodaj (kl. II tg), którzy przygotowali: danie główne - policzki wieprzowe w sosie z czarnego bzu, podane na pszenicy z blanszowaną komosą, grilowaną pieczarką, burakiem oprószonym świeżym chrzanem oraz przekąskę - kasztanki w płatkach migdałowych podane na sosie musztardowym z galaretką malinową. 2. Natalia Siwczuk i Maciej Strzelczyk (kl. III tg), którzy przygotowali danie główne - roladki z policzków wieprzowych faszerowane śliwkami w sosie czekoladowym z burakiem pieczonym, chipsami z topinamburu i kaszą owsianą z krwawnikiem oraz przekąskę-małże św. Jakuba z kaszanką i musem marchewkowo-imbirowym oraz sosem malinowo-miętowym. Po zaciekłej rywalizacji kulinarnej jury za przygotowane potrawy przyznało 1 miejsce na podium Bartłomiejowi Lubczukowi i Natalii Koczkodaj! Zakwalifikowane do konkursu drużyny przygotowywali nauczyciele praktycznej nauki zawodu ZSP im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim: Agnieszka Śledź i Jacek Michalak. Gratulujemy sukcesu uczniom i nauczycielom oraz życzymy kolejnych!
|
_1760623754.jpg)





