
Komentarze
- W Radzyniu Karol Nawrocki
Ciekawe ile przekręciła komisja wyborcza głosów ?
- Sunny - Kto weźmie 10 000 na swój projekt?
Zgłaszam wniosek wykraczający po za budżet obywatelski. Chodzi o karawaning, a konkretnie o miejsce ...
- eSPe - Kto weźmie 10 000 na swój projekt?
dlaczego link na stronie niedziała?
- pielęgniarka - Zapraszamy na Kozirynek 2025!
Mateusz "Lotar" Odrzygóźdź - Mateusz "Lotar" Odrzygóźdź . . . . . . . https://sport.interia.pl/sport...
- Bycy - Wniosek na park złożony
Podczas eventu nie brakowało niespodzianek - swoje największe hity zaśpiewali Jacek Stachurski i Mat...
- Bycy
I miejsce dla uczniów Technikum Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w konkursie „Lubelskie smaki 2016 ” |
Michał Maliszewski | |||
poniedziałek, 06 czerwca 2016 07:00 | |||
Do rywalizacji przystąpiły zakwalifikowane na podstawie zgłoszeń reprezentacje szkół gastronomicznych. Zawodnicy musieli wykazać się wiedzą i praktyką w przygotowaniu konkursowych potraw na bazie produktów charakterystycznych dla Lubelszczyzny, takich jak: policzki wieprzowe, kaszanka, maliny czy buraki czerwone. Jakość, smak i kreatywność uczestników oceniało profesjonalne międzynarodowe Jury w składzie: Marek Rybacki, Sebastian Humski, Silwia Castano z Finlandii, Danillo Galhardo z Brazylii, Wolfgang P. Menge z Niemiec, Wojciech Harapkiewiecz oraz Szymon Szlendak. Organizatorem „Lubelskich Smaków” jest Departament Promocji i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego, a doradcą merytorycznym konkursu jest Stowarzyszenie Kucharzy Euro-Toques Polska. Do udziału w tegorocznej edycji konkursu zakwalifikowały się dwa zespoły dwuosobowe uczniów Technikum żywienia i usług gastronomicznych Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim: 1. Bartłomiej Lubczuk i Natalia Koczkodaj (kl. II tg), którzy przygotowali: danie główne - policzki wieprzowe w sosie z czarnego bzu, podane na pszenicy z blanszowaną komosą, grilowaną pieczarką, burakiem oprószonym świeżym chrzanem oraz przekąskę - kasztanki w płatkach migdałowych podane na sosie musztardowym z galaretką malinową. 2. Natalia Siwczuk i Maciej Strzelczyk (kl. III tg), którzy przygotowali danie główne - roladki z policzków wieprzowych faszerowane śliwkami w sosie czekoladowym z burakiem pieczonym, chipsami z topinamburu i kaszą owsianą z krwawnikiem oraz przekąskę-małże św. Jakuba z kaszanką i musem marchewkowo-imbirowym oraz sosem malinowo-miętowym. Po zaciekłej rywalizacji kulinarnej jury za przygotowane potrawy przyznało 1 miejsce na podium Bartłomiejowi Lubczukowi i Natalii Koczkodaj! Zakwalifikowane do konkursu drużyny przygotowywali nauczyciele praktycznej nauki zawodu ZSP im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim: Agnieszka Śledź i Jacek Michalak. Gratulujemy sukcesu uczniom i nauczycielom oraz życzymy kolejnych!
|