Już niedługo
Zobacz wszystkie
Reklama
Komentarze
- Wesołych Świąt!
Widzisz kropki w nawiasie? Cenzura. Co zostało ocenzurowane? Nazwa strony ze słowem kocham. Jeżeli d...
- pioter - Wesołych Świąt!
?
- niepokorny - Wesołych Świąt!
to było na kochających inaczej czyli (...). Ciekawe czy będzie wykropkowane.
- pioter - Odpowie za uszkodzenie Pałacu Potockich
za plamy oleju lub ropy po całym mieście,niby są służby ale nic nie widzą wystarczyło tylko przejść ...
- FOX58 - Odpowie za uszkodzenie Pałacu Potockich
Brawa dla I LO na Partyzantów! W najnowszym rankingu Perspektyw są na 504. pozycji (623. w 2023 r.) ...
- emenemsik
I miejsce dla uczniów Technikum Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w konkursie „Lubelskie smaki 2016 ” |
Michał Maliszewski | |||
poniedziałek, 06 czerwca 2016 06:00 | |||
4 czerwca na Placu Teatralnym w Lublinie odbyła się VIII edycja ogólnopolskiego konkursu „Lubelskie Smaki”. Hasło przewodnie tegorocznej edycji brzmiało „Kuchnia Polska”. Do rywalizacji przystąpiły zakwalifikowane na podstawie zgłoszeń reprezentacje szkół gastronomicznych. Zawodnicy musieli wykazać się wiedzą i praktyką w przygotowaniu konkursowych potraw na bazie produktów charakterystycznych dla Lubelszczyzny, takich jak: policzki wieprzowe, kaszanka, maliny czy buraki czerwone. Jakość, smak i kreatywność uczestników oceniało profesjonalne międzynarodowe Jury w składzie: Marek Rybacki, Sebastian Humski, Silwia Castano z Finlandii, Danillo Galhardo z Brazylii, Wolfgang P. Menge z Niemiec, Wojciech Harapkiewiecz oraz Szymon Szlendak. Organizatorem „Lubelskich Smaków” jest Departament Promocji i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego, a doradcą merytorycznym konkursu jest Stowarzyszenie Kucharzy Euro-Toques Polska. Do udziału w tegorocznej edycji konkursu zakwalifikowały się dwa zespoły dwuosobowe uczniów Technikum żywienia i usług gastronomicznych Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim: 1. Bartłomiej Lubczuk i Natalia Koczkodaj (kl. II tg), którzy przygotowali: danie główne - policzki wieprzowe w sosie z czarnego bzu, podane na pszenicy z blanszowaną komosą, grilowaną pieczarką, burakiem oprószonym świeżym chrzanem oraz przekąskę - kasztanki w płatkach migdałowych podane na sosie musztardowym z galaretką malinową. 2. Natalia Siwczuk i Maciej Strzelczyk (kl. III tg), którzy przygotowali danie główne - roladki z policzków wieprzowych faszerowane śliwkami w sosie czekoladowym z burakiem pieczonym, chipsami z topinamburu i kaszą owsianą z krwawnikiem oraz przekąskę-małże św. Jakuba z kaszanką i musem marchewkowo-imbirowym oraz sosem malinowo-miętowym. Po zaciekłej rywalizacji kulinarnej jury za przygotowane potrawy przyznało 1 miejsce na podium Bartłomiejowi Lubczukowi i Natalii Koczkodaj! Zakwalifikowane do konkursu drużyny przygotowywali nauczyciele praktycznej nauki zawodu ZSP im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim: Agnieszka Śledź i Jacek Michalak. Gratulujemy sukcesu uczniom i nauczycielom oraz życzymy kolejnych!
|