Już niedługo
Zobacz wszystkie
Reklama
Komentarze
- Anna Szymala nowym kierownikiem KRUS
Jezeli mowimy o firmie Plantwear to chyba przeciwko nim złozono grupowa sprawe o niewypłacanie wynag...
- radzyniak95 - Anna Szymala nowym kierownikiem KRUS
Mi przeszkadzało i na pewno pisałem o tym na tym portalu. O to właśnie chodzi nie "wchodźmy w buty "...
- yzzum - Anna Szymala nowym kierownikiem KRUS
buteleczka 0.7 dla mnie, może być samogonik i ja też zajmę się KRUSem. w ramach tej akcji mogę za bu...
- Bycy - Anna Szymala nowym kierownikiem KRUS
A poprzedni burmistrz ilu pracowników przyniósł w teczce ... jakoś nikomu to nie przeszkadzało
- kavika - Anna Szymala nowym kierownikiem KRUS
Nie to żebym konkretnie czepiał się tej pani, bo jej nie znam. Bardziej chodzi mi o "system". Pan An...
- yzzum
Poznali tajniki przygotowania dobrego espresso |
Michał Maliszewski | |||
środa, 25 listopada 2015 07:00 | |||
22 listopada br. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim odbyło się szkolenie „Barista 1.0”, które przeprowadził trener Arkadiusz Domurad. Uczestnicy poznali podstawowe informacje na temat kawy, jej gatunków, metod produkcji oraz sposobów parzenia. Następnie teoria została wykorzystana w praktyce podczas przygotowywania espresso i cappuccino pod czujnym okiem mistrza-baristy. Na początek Arkadiusz Domurad omówił i zaprezentował trudną sztukę parzenia espresso, czyli małej kawy (20-35 ml) przygotowywanej w ekspresie ciśnieniowym w ciągu zaledwie 20-30 sekund. Wydawać się może, że nie ma w tym nic trudnego, ale jak przekonali się uczestnicy szkolenia, przy parzeniu tego rodzaju kawy każdy szczegół ma znaczenie. Gdy przygotowywanie espresso zostało opanowane, trener baristów pokazał jak prawidłowo zaparzyć cappuccino, czyli kawę na bazie espresso z dodatkiem spienionego mleka z charakterystyczną pianką grubości 1 cm. Każdy uczestnik przygotował powyższy rodzaj kawy, co nie okazało się takie łatwe, na jakie wyglądało w wykonaniu zawodowego baristy. Na koniec Arkadiusz Domurad wręczył dyplomy ukończenia szkolenia „Barista 1.0”, zachęcając do poszerzania wiedzy i zdobywania nowych umiejętności parzenia różnych rodzajów kawy. Warning: No images in given directory. Please check the directory!
|