Już niedługo
Zobacz wszystkie
Reklama

Komentarze
- W radzyńskim parku będzie fontanna
Czas na modernizację stadionu miejskiego w Radzyniu Podlaskim!!! Zadaszoną główną trybunę wraz z szt...
- sportek - W Radzyniu Karol Nawrocki
Oj kałowcy nie mówcie że robiliście tournee po ościennych gminach na lewe zaświadczenia.
- pioter - W Radzyniu Karol Nawrocki
Ciekawa uwaga. Po przejściu głosów od Brauna i Mentzena, to daje ponad 3 mln głosów. Nawrocki powini...
- pioter - W Radzyniu Karol Nawrocki
Gdyby któryś kandydat wygrał miażdżąco, to można by wtedy dyskutować dlaczego, a tak, to na każdy ar...
- HT - W Radzyniu Karol Nawrocki
https://www.youtube.com/watch?v=oGCMLUK_1K0 wersja filmowa odpowiedzi na pytanie dlaczego trzaskoś, ...
- pioter
Poznali tajniki przygotowania dobrego espresso |
Michał Maliszewski | |||
środa, 25 listopada 2015 07:00 | |||
Uczestnicy poznali podstawowe informacje na temat kawy, jej gatunków, metod produkcji oraz sposobów parzenia. Następnie teoria została wykorzystana w praktyce podczas przygotowywania espresso i cappuccino pod czujnym okiem mistrza-baristy. Na początek Arkadiusz Domurad omówił i zaprezentował trudną sztukę parzenia espresso, czyli małej kawy (20-35 ml) przygotowywanej w ekspresie ciśnieniowym w ciągu zaledwie 20-30 sekund. Wydawać się może, że nie ma w tym nic trudnego, ale jak przekonali się uczestnicy szkolenia, przy parzeniu tego rodzaju kawy każdy szczegół ma znaczenie. Gdy przygotowywanie espresso zostało opanowane, trener baristów pokazał jak prawidłowo zaparzyć cappuccino, czyli kawę na bazie espresso z dodatkiem spienionego mleka z charakterystyczną pianką grubości 1 cm. Każdy uczestnik przygotował powyższy rodzaj kawy, co nie okazało się takie łatwe, na jakie wyglądało w wykonaniu zawodowego baristy. Na koniec Arkadiusz Domurad wręczył dyplomy ukończenia szkolenia „Barista 1.0”, zachęcając do poszerzania wiedzy i zdobywania nowych umiejętności parzenia różnych rodzajów kawy. Warning: No images in given directory. Please check the directory!
|