Już niedługo
Zobacz wszystkie
Reklama

Komentarze
- Miasto złożyło wnioski o dofinansowanie budowy par...
a geje z Lublina wyrazili zgodę?
- pioter - Przed nami Piknik Polsko-Ukraiński w Radzyniu Podl...
Proponuję zrobić piknik integracyjny Ukraińsko-Ukraiński. Ukraińcy z zachodniej części Ukrainy będą ...
- pioter - Między nami Liderkami: Z pustego i Salomon nie na...
W kraju niespokojnie, schronów nie ma, ale dobrze że są liderki. Zajęcia jednej Pani "Z pustego i Sa...
- Mar Pol - Między nami Liderkami: Z pustego i Salomon nie na...
kobiety szkolenie w dobrostanie bo mężczyźni szkolenie wojskowe i w kamasze na front i mogą już nie ...
- kinga75 - Silent Disco na zakończenie wakacji!
"jak się bawią ludzie wtedy gdy nie pada deszcz jak się bawią ludzie gdy kochają się "
- niepokorny
Poznali tajniki przygotowania dobrego espresso |
Michał Maliszewski | |||
środa, 25 listopada 2015 07:00 | |||
Uczestnicy poznali podstawowe informacje na temat kawy, jej gatunków, metod produkcji oraz sposobów parzenia. Następnie teoria została wykorzystana w praktyce podczas przygotowywania espresso i cappuccino pod czujnym okiem mistrza-baristy. Na początek Arkadiusz Domurad omówił i zaprezentował trudną sztukę parzenia espresso, czyli małej kawy (20-35 ml) przygotowywanej w ekspresie ciśnieniowym w ciągu zaledwie 20-30 sekund. Wydawać się może, że nie ma w tym nic trudnego, ale jak przekonali się uczestnicy szkolenia, przy parzeniu tego rodzaju kawy każdy szczegół ma znaczenie. Gdy przygotowywanie espresso zostało opanowane, trener baristów pokazał jak prawidłowo zaparzyć cappuccino, czyli kawę na bazie espresso z dodatkiem spienionego mleka z charakterystyczną pianką grubości 1 cm. Każdy uczestnik przygotował powyższy rodzaj kawy, co nie okazało się takie łatwe, na jakie wyglądało w wykonaniu zawodowego baristy. Na koniec Arkadiusz Domurad wręczył dyplomy ukończenia szkolenia „Barista 1.0”, zachęcając do poszerzania wiedzy i zdobywania nowych umiejętności parzenia różnych rodzajów kawy. Warning: No images in given directory. Please check the directory!
|