Już niedługo
Zobacz wszystkie
Reklama

Komentarze
- Z czego składa się opłata za śmieci
dawno temu jak wprowadzano segregację odpadów zapewniano że owszem to dodatkowa praca dla kazdego z ...
- winiek8 - Z czego składa się opłata za śmieci
mysle ze ten artykul( ni z gruszki ni z pietruszki) ma nas radzyniakow przygotowac na kolejna podwyz...
- daisy62 - Z czego składa się opłata za śmieci
Tych podwyżek śmieciowych ludzie wam nie zapomną! Zapłacimy je z nawiązką podczas wyborów! Pozdrawia...
- ardor - W Radzyniu Podlaskim powstał Różowy Patrol Gliss
Nie zaleca się mammografii a badanie organoleptyczne, im częściej tym lepiej.
- pioter - W Radzyniu Podlaskim powstał Różowy Patrol Gliss
Czy zaleca się mammografię jako dobry sposób profilaktyki bo niektórzy wręcz mówią że pobudza powsta...
- kinga75
Poznali tajniki przygotowania dobrego espresso |
Michał Maliszewski | |||
środa, 25 listopada 2015 07:00 | |||
Uczestnicy poznali podstawowe informacje na temat kawy, jej gatunków, metod produkcji oraz sposobów parzenia. Następnie teoria została wykorzystana w praktyce podczas przygotowywania espresso i cappuccino pod czujnym okiem mistrza-baristy. Na początek Arkadiusz Domurad omówił i zaprezentował trudną sztukę parzenia espresso, czyli małej kawy (20-35 ml) przygotowywanej w ekspresie ciśnieniowym w ciągu zaledwie 20-30 sekund. Wydawać się może, że nie ma w tym nic trudnego, ale jak przekonali się uczestnicy szkolenia, przy parzeniu tego rodzaju kawy każdy szczegół ma znaczenie. Gdy przygotowywanie espresso zostało opanowane, trener baristów pokazał jak prawidłowo zaparzyć cappuccino, czyli kawę na bazie espresso z dodatkiem spienionego mleka z charakterystyczną pianką grubości 1 cm. Każdy uczestnik przygotował powyższy rodzaj kawy, co nie okazało się takie łatwe, na jakie wyglądało w wykonaniu zawodowego baristy. Na koniec Arkadiusz Domurad wręczył dyplomy ukończenia szkolenia „Barista 1.0”, zachęcając do poszerzania wiedzy i zdobywania nowych umiejętności parzenia różnych rodzajów kawy. Warning: No images in given directory. Please check the directory!
|