Już niedługo
Zobacz wszystkie
Reklama

Komentarze
- Z czego składa się opłata za śmieci
dawno temu jak wprowadzano segregację odpadów zapewniano że owszem to dodatkowa praca dla kazdego z ...
- winiek8 - Z czego składa się opłata za śmieci
mysle ze ten artykul( ni z gruszki ni z pietruszki) ma nas radzyniakow przygotowac na kolejna podwyz...
- daisy62 - Z czego składa się opłata za śmieci
Tych podwyżek śmieciowych ludzie wam nie zapomną! Zapłacimy je z nawiązką podczas wyborów! Pozdrawia...
- ardor - W Radzyniu Podlaskim powstał Różowy Patrol Gliss
Nie zaleca się mammografii a badanie organoleptyczne, im częściej tym lepiej.
- pioter - W Radzyniu Podlaskim powstał Różowy Patrol Gliss
Czy zaleca się mammografię jako dobry sposób profilaktyki bo niektórzy wręcz mówią że pobudza powsta...
- kinga75
Sukces uczniów ZSP w konkursie „Lubelskie smaki” |
Michał Maliszewski | |||
środa, 24 czerwca 2015 07:00 | |||
Uczniowie w ciągu 90 minut musieli przygotować po 6 porcji przystawki oraz dania głównego, opartych na produktach regionalnej kuchni: wątróbce drobiowej, serze białym i truskawkach oraz pstrągu, kapuście białej i boczniakach. Ich kulinarne efekty oceniało profesjonalne jury w składzie: dr Josef Sadkiewicz - Euro-Toques Polska, Artur Świeżewski - Klub Szefów Kuchni, Kevin J. Aiston - autor książki „Kevin sam w... kuchni", Ivo Violante - Restauracja IVO (uczestnik programu Top Chef), Adam Kowalewski - Euro-Toques Polska, finalista I edycji Top Chef. Uczniowie ZSP im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim przygotowali: wątróbkę drobiową w szynce szwarcwaldzkiej z musem serowo-truskawkowym, baton z pstrąga z salsą z kapusty, boczniaków i pomidorów, wyborną wątróbkę drobiową z białym serem czereśniowym pod truskawkową pierzynką, „Przysmak Lipińskiego z Pstrąga” - filet z pstrąga w orzechach na modrej kapuście z kminkiem, blanszowaną komosą i grillowanymi boczniakami, grillowaną wątróbkę drobiową z nutą SERdeczności oraz gołąbki z Doliny Tyśmienicy. Za przygotowanie tych popisowych dań wszystkie trzy drużyny zajęły miejsca na podium: drugie, trzecie i czwarte. Uczniów do konkursu przygotowywali nauczyciele praktycznej nauki zawodu: Agnieszka Śledź i Jacek Michalak. Organizatorem konkursu „Lubelskie Smaki 2015" jest Departament Promocji i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego, a partnerem merytorycznym Stowarzyszenie Euro-Toques Polska. Głównym celem konkursu jest promocja kuchni regionu lubelskiego poprzez niezwykłe, a często zapomniane potrawy i smaki. Warning: No images in given directory. Please check the directory!
|