Komentarze
- W niedziele po kościele. Łajdactwo.
Kwiczą świnie rozpasane Od koryta oderwane Kiedy słucham ich narracji O gwałceniu demokracji To mnie...
- for_sale - W niedziele po kościele. Łajdactwo.
Art. 238. [Fałszywe zawiadomienie o przestępstwie] Kto zawiadamia o przestępstwie, lub o przestępstw...
- pioter - W niedziele po kościele. Łajdactwo.
Uczą się od najlepszych. Ktoś kiedyś pokazał jak się dzwoni do TVN i tak już ludziom weszło w krew.
- LomoZ - W niedziele po kościele. Łajdactwo.
Gdy patrzę na palący się znicz pamięć o najbliższych znów we mnie się budzi I pytanie do Ciebie Pani...
- Mar Pol - W niedziele po kościele. Łajdactwo.
To szczególny czas - to nie ,,łajdactwa czas'' Przechodniu - zatrzymaj się na chwilę … Zatrzymaj się...
- Mar Pol
Relacja uczniów ZSP ze stażu zawodowego we Włoszech… od kuchni |
Michał Maliszewski | |||
czwartek, 14 lipca 2016 07:00 | |||
O pracy w kuchni włoskiej restauracji opowiedzą Jarosław Ładny - tegoroczny absolwent Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim oraz Jakub Oniszczuk - uczeń klasy trzeciej Technikum ZSP w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. We Włoszech odbywamy staż zawodowy jako kucharze w restauracji Da Carmelo. Lokal serwuje potrawy z makaronów (pasty), dania z owoców morza i ryb oraz pizzę, a także różne rodzaje pieczywa. Nasz standardowy dzień praktyk zaczyna się od przygotowania stanowiska pracy i składników do produkcji potraw. W tym miejscu scharakteryzujemy kuchnię Sycylii, żeby czytelnicy mieli obraz na jakich produktach pracujemy na stażu. W kuchni sycylijskiej panują warzywa np. pomidory, bakłażany, cebula, czosnek, papryka, karczochy oraz ze względu na bliskość morza ryby (zwłaszcza miecznik, tuńczyk, dorada, sardynki) i owoce morza (krewetki, kalmary, ośmiornice, langusty, małże). Sycylijczycy częściej spożywają dania rybne i mączne niż mięsne, ale kiedy już sięgają po mięso jest to najczęściej wieprzowina, wołowina lub jagnięcina - drób nie jest tu tak popularny jak w Polsce. Oczywiście w kuchni włoskiej rządzi makaron od każdą postacią - gotowany, smażony, zapiekany, a kształty i dodatki są bardzo urozmaicone. Kolejna popularna potrawa to pizza. Jak widać duża część naszej pracy na stażu to przygotowywanie warzyw, ryb, owoców morza, a także sporządzanie ciasta na pizzę i pieczywo. Podczas praktyk poznajemy nowe potrawy, smaki i produkty, które są mało dostępne lub niezbyt znane w Polsce, co jest cennym doświadczeniem dla techników żywienia. Wykorzystujemy umiejętności, które zdobyliśmy w szkole, a także sprawdzamy w praktyce wiedzę o kuchni włoskiej. Mamy już swoją ulubioną potrawę sycylijską, którą jest Pasta al forno, czyli zapiekany makaron z ragi (manneczka łękowata), szynką, groszkiem zielonym, bakłażanem, mozzarellą, mortadelą, jajkiem. Inne równie pyszne dania, które sporządzamy i serwujemy podczas stażu to: - Peperonata- rodzaj sycylijskiego ratatui przygotowanego z papryki, cebuli i pomidorów, doprawione octem i ziołami- pieczone lub smażone może być podawane jako dodatek do obiadu, na kanapkach, na ciepło i zimno. - Caponata- jest to bakłażan w sosie słodko-kwaśnym z dodatkiem selera naciowego, cebuli, pomidorów, kaparów, przyprawiony octem, cukrem i oliwą. Podajemy na zimno jako przystawkę lub jako dodatek do dań głównych. - Parmigiana- danie składa się ze smażonych plasterków bakłażana, które przekładane są sosem pomidorowym i serem, a potem pieczone w piecu. W trakcie stażu poszerzamy swoje umiejętności gastronomiczne zdobyte w szkole, a także poznajemy dużo nowych produktów i smaków oraz uczymy się ciekawych technik i metod kulinarnych. Dodatkowo w czasie wolnym od praktyk zwiedzamy Sycylię, odpoczywamy nad morzem, korzystając ze słonecznej pogody. Kolejna relacja z pobytu uczniów ZSP na praktykach zawodowych w Barcellona Pozzo di Gotto już niedługo.
|
Komentarze