Komentarze
- Natalia Olszak Mistrzynią Europy !!!
gratulacje
- lemi - Wyniki głosowania na burmistrza Radzynia Podlaskie...
ja ten klucz widzę w innym miejscu. Nowy burmiś zobaczy niedoszacowany kosztorys i realne koszta sią...
- pioter - Wyniki głosowania na burmistrza Radzynia Podlaskie...
Podobno kluczem do rozwiązania zagadki takiego pośpiechu w remoncie ulicy jest osoba dostarczająca n...
- radzyniak13 - Wyniki głosowania na burmistrza Radzynia Podlaskie...
jest WIELKI !!! Panie Burmistrzu życzę Panu i wszystkim Radnym owocnej pracy dla naszego miasteczka ...
- cogito - Wyniki głosowania na burmistrza Radzynia Podlaskie...
Nie dziwi mnie to wcale. Słyszałem, że wiele osób "na stanowiskach" myśląc że będą wiecznie przy kor...
- P.K.
Pierogi z kapustą |
Małgorzata Tokarska | |||
sobota, 22 grudnia 2012 19:32 | |||
Ciasto:
Do mąki dodać masło i razem dobrze wymieszać, następnie dodać śmietankę oraz jajka i sól. Wyrobić jednolite ciasto. W ten sposób wyrobione ciasto wstawić na od 1,5 do 2 godzin do lodówki. Farsz:
Sposób przyrządzenia:
Grzyby zalać ciepłą wodą. Gdy zmiękną â odcedzić, następnie dodać do kapusty i ugotować. Po ugotowaniu kapustę z grzybami odcedzić i drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę. Posiekaną cebulę usmażyć na oleju i dodać do niej kapustę z grzybami. Wszystko podsmażyć. Doprawić do smaku kminkiem, solą i pieprzem. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części, jedną odstawić do miseczki, a drugą rozwałkować w kształt prostokąta i pokroić w małe kwadraty. Na środek każdego z nich położyć porcję farszu i po przekątnej skleić pieróg (może nam w tym pomóc posmarowanie brzegów odrobina wody). Wierzch posmarować mlekiem. Tak przygotowane pierogi ułożyć na blasze i upiec na złoty kolor.
Przepis przygotowała Małgorzata Tokarska - nauczyciel gastronomii w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Radzyniu Podlaskim
|