Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 27 kwietnia 2024 imieniny: Zyty, Teofila

Sukces uczniów ZSP w konkursie „Lubelskie smaki”

Michał Maliszewski   
środa, 24 czerwca 2015 07:00

Uczennica ZSPDo udziału w tegorocznej XII edycji konkursu „Lubelskie smaki”, który odbył się 19 czerwca na Zamku Lubelskim zakwalifikowały się aż trzy zespoły dwuosobowe uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych ZSP im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim: Paulina Zdziennicka i Paweł Jabłoński (kl. III tfg), Klaudia Burczaniuk i Iwona Hukaluk (kl. II tg) oraz Natalia Siwczuk i Maciej Strzelczyk (kl. II tg).

Uczniowie w ciągu 90 minut musieli przygotować po 6 porcji przystawki oraz dania głównego, opartych na produktach regionalnej kuchni: wątróbce drobiowej, serze białym i truskawkach oraz pstrągu, kapuście białej i boczniakach. Ich kulinarne efekty oceniało profesjonalne jury w składzie: dr Josef Sadkiewicz - Euro-Toques Polska, Artur Świeżewski - Klub Szefów Kuchni, Kevin J. Aiston - autor książki „Kevin sam w... kuchni", Ivo Violante - Restauracja IVO (uczestnik programu Top Chef), Adam Kowalewski - Euro-Toques Polska, finalista I edycji Top Chef.

Uczniowie ZSP im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim przygotowali: wątróbkę drobiową  w szynce szwarcwaldzkiej z musem serowo-truskawkowym, baton z pstrąga z salsą z kapusty, boczniaków i pomidorów, wyborną wątróbkę drobiową z białym serem czereśniowym pod truskawkową pierzynką, „Przysmak Lipińskiego z Pstrąga” - filet z pstrąga w orzechach na modrej kapuście z kminkiem, blanszowaną komosą i grillowanymi boczniakami, grillowaną wątróbkę drobiową z nutą SERdeczności oraz gołąbki z Doliny Tyśmienicy. Za przygotowanie tych popisowych dań wszystkie trzy drużyny zajęły miejsca na podium: drugie, trzecie i czwarte. Uczniów do konkursu przygotowywali nauczyciele praktycznej nauki zawodu: Agnieszka Śledź i Jacek Michalak.

Organizatorem konkursu „Lubelskie Smaki 2015" jest Departament Promocji i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego, a partnerem merytorycznym Stowarzyszenie Euro-Toques Polska. Głównym celem konkursu jest promocja kuchni regionu lubelskiego poprzez niezwykłe, a często zapomniane potrawy i smaki.

Warning: No images in given directory. Please check the directory!

Debug: given directory - https://iledzisiaj.pl/images/stories/aktualnosci-15/150623-smaki

 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.

Sprzedam rower
Sprzedam rower
niedziela, 21 kwietnia 2024
noimage
owies
piątek, 19 kwietnia 2024
noimage
Sprzedam mieszkanie
wtorek, 16 kwietnia 2024