Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 29 kwietnia 2024 imieniny: Piotra, Roberta

Sukces uczniów ZSP w konkursie „Lubelskie smaki”

Michał Maliszewski   
środa, 24 czerwca 2015 07:00

Uczennica ZSPDo udziału w tegorocznej XII edycji konkursu „Lubelskie smaki”, który odbył się 19 czerwca na Zamku Lubelskim zakwalifikowały się aż trzy zespoły dwuosobowe uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych ZSP im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim: Paulina Zdziennicka i Paweł Jabłoński (kl. III tfg), Klaudia Burczaniuk i Iwona Hukaluk (kl. II tg) oraz Natalia Siwczuk i Maciej Strzelczyk (kl. II tg).

Uczniowie w ciągu 90 minut musieli przygotować po 6 porcji przystawki oraz dania głównego, opartych na produktach regionalnej kuchni: wątróbce drobiowej, serze białym i truskawkach oraz pstrągu, kapuście białej i boczniakach. Ich kulinarne efekty oceniało profesjonalne jury w składzie: dr Josef Sadkiewicz - Euro-Toques Polska, Artur Świeżewski - Klub Szefów Kuchni, Kevin J. Aiston - autor książki „Kevin sam w... kuchni", Ivo Violante - Restauracja IVO (uczestnik programu Top Chef), Adam Kowalewski - Euro-Toques Polska, finalista I edycji Top Chef.

Uczniowie ZSP im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim przygotowali: wątróbkę drobiową  w szynce szwarcwaldzkiej z musem serowo-truskawkowym, baton z pstrąga z salsą z kapusty, boczniaków i pomidorów, wyborną wątróbkę drobiową z białym serem czereśniowym pod truskawkową pierzynką, „Przysmak Lipińskiego z Pstrąga” - filet z pstrąga w orzechach na modrej kapuście z kminkiem, blanszowaną komosą i grillowanymi boczniakami, grillowaną wątróbkę drobiową z nutą SERdeczności oraz gołąbki z Doliny Tyśmienicy. Za przygotowanie tych popisowych dań wszystkie trzy drużyny zajęły miejsca na podium: drugie, trzecie i czwarte. Uczniów do konkursu przygotowywali nauczyciele praktycznej nauki zawodu: Agnieszka Śledź i Jacek Michalak.

Organizatorem konkursu „Lubelskie Smaki 2015" jest Departament Promocji i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego, a partnerem merytorycznym Stowarzyszenie Euro-Toques Polska. Głównym celem konkursu jest promocja kuchni regionu lubelskiego poprzez niezwykłe, a często zapomniane potrawy i smaki.

Warning: No images in given directory. Please check the directory!

Debug: given directory - https://iledzisiaj.pl/images/stories/aktualnosci-15/150623-smaki

 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.

noimage
Murarz
piątek, 26 kwietnia 2024
noimage
GLAZURNIK
czwartek, 25 kwietnia 2024