Już niedługo
Zobacz wszystkie
Reklama
Komentarze
- Anna Szymala nowym kierownikiem KRUS
Mi przeszkadzało i na pewno pisałem o tym na tym portalu. O to właśnie chodzi nie "wchodźmy w buty "...
- yzzum - Anna Szymala nowym kierownikiem KRUS
buteleczka 0.7 dla mnie, może być samogonik i ja też zajmę się KRUSem. w ramach tej akcji mogę za bu...
- Bycy - Anna Szymala nowym kierownikiem KRUS
A poprzedni burmistrz ilu pracowników przyniósł w teczce ... jakoś nikomu to nie przeszkadzało
- kavika - Anna Szymala nowym kierownikiem KRUS
Nie to żebym konkretnie czepiał się tej pani, bo jej nie znam. Bardziej chodzi mi o "system". Pan An...
- yzzum - Anna Szymala nowym kierownikiem KRUS
Tez bym tak sobie myślał gdybym wiedział że na którekolwiek stanowisko taka osoba wygrała "otwarty" ...
- yzzum
Uczniowie ze Szkoły Podstawowej w Domaszewnicy uczestnikami ogólnopolskiego programu „Od uprawy do potrawy” |
Zofia Szczuchniak | |||
środa, 31 maja 2017 07:00 | |||
25 i 26 maja b.r. wszyscy uczniowie klas I-V ze Szkoły Podstawowej w Domaszewnicy wraz z nauczycielami wzięli udział w wyjeździe edukacyjnym do TESCO w Radzyniu Podlaskim. Wyprawa pod nazwą Ekspedycja Smaków była dla nich niezwykłą przygodą i atrakcyjną lekcją poznawania zdrowego odżywiania od innej, nieznanej strony. Nową wiedzę najlepiej przyswajają uczniowie poprzez zabawę, dlatego też sklep stał się na czas wycieczki poligonem doświadczalnym i miejscem gry terenowej, podczas której mentorem i wspaniałym przewodnikiem okazała się Jolanta Rybak – kierownik zespołu ds. Obsługi Klienta. Realizując kolejne punkty specjalnie opracowanego bogatego scenariusza zajęć poprawnie odczytywano etykiety, śledzono niezwykłe historie – drogę przez ocean, jaką przebywają z różnych zakątków świata do naszego kraju niektóre owoce i warzywa, degustowano te mniej popularne. Poznawano też cykliczny proces wytwarzania wielu produktów od uprawy do potrawy. Ciekawym doświadczeniem było wyszukiwanie określonych asortymentów na półkach oraz ukrytych na hali sklepowej naklejek, które wykorzystano w jednym z ostatnich etapów wyprawy do wspólnego ułożenia poprawnej piramidy żywieniowej. Każdy uczeń podejmował też decyzję o swoim odżywianiu gromadząc określone produkty, które w specjalnie przygotowanym pomieszczeniu, zwanym Bazą, posłużyły mu do samodzielnego wykonania owocowego jogurtu. Na koniec ekspedycji wszyscy otrzymali na drogę małe paczki podróżnika ze zdrowymi produktami. Wycieczki były bardzo udane – podsumowała dyrektor szkoły Teresa Wierzchowska – Uczniowie ugruntowali swoją wiedzę na temat zdrowia i zdrowego odżywiania z nieco innego punktu widzenia, co w kontekście Szkoły Promującej Zdrowie jest pozytywnym bodźcem do wdrażania w codziennym życiu poprawnych nawyków żywieniowych. Dostarczyły one uczestnikom niezapomnianych wrażeń i inspiracji do wybierania pełnowartościowych produktów żywieniowych, a dodatkowo jeszcze Szkoła otrzymała pakiet edukacyjny wraz z materiałami do przeprowadzenia eksperymentów służących pogłębieniu wiedzy zdobytej w czasie wyjazdów. Dziękujemy TESCO w Radzyniu Podlaskim za umożliwienie naszej placówce udziału w tym bogatym programie edukacyjnym.
|