Już niedługo
Zobacz wszystkie
Reklama
Komentarze
- Policjanci zapraszają na Dzień Otwarty w radzyński...
mogą popełnić przestępstwo i dokonać donosu na samego siebie. Wtedy też będzie oprowadzony po komend...
- pioter - Policjanci zapraszają na Dzień Otwarty w radzyński...
Co z dorosłymi , którzy pracują ?
- falconetti - Anna Szymala nowym kierownikiem KRUS
nie pisz czegoś o czym nie masz pojecia.Robert mazurek nie chodził do technikum rybackiego w kocku!Z...
- bro51 - Anna Szymala nowym kierownikiem KRUS
Każdego dnia na stole 0.7 lytra takiego 70% eliksiru i ZUS poprowadzę lepiej niż spec Tomasz Stephan...
- Bycy - Anna Szymala nowym kierownikiem KRUS
Jezeli mowimy o firmie Plantwear to chyba przeciwko nim złozono grupowa sprawe o niewypłacanie wynag...
- radzyniak95
Sukces ZSP w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym |
Michał Maliszewski | |||
wtorek, 11 grudnia 2018 08:00 | |||
W piątek, 7 grudnia br. w Centrum Techniki Kulinarnej Doram w Warszawie odbył się X Jubileuszowy Ogólnopolski Konkurs „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2018”. Do finału konkursu zakwalifikowało się tylko 12 szkół z całej Polski, a wśród nich Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim. Szkołę reprezentowały uczennice klasy III ZSZ w zawodzie kucharz – Natalia Ochnio i Weronika Wachnik, nauczycielem praktycznej nauki zawodu jest Jacek Michalak, który przygotowywał uczennice do udziału w konkursie. Drużyna zajęła 2 miejsce na podium. Podczas zmagań konkursowych finaliści musieli wykazać się wiedzą, umiejętnościami oraz kreatywnością, wykonując zadanie techniczne polegające na przygotowaniu amuse bouche z wykorzystaniem śledzia – filet a'la matias oraz dania głównego z wykorzystaniem mięsa wołowego, a dokładniej górnej części zrazowej, ziemniaków oraz goździków, a także deseru, z użyciem sera twarogowego tłustego oraz czerwonego buraka. Konkursowe menu ZSP:
Ponadto uczennice zostały wyróżnione w szczególny sposób – otrzymały nominację do Kadry Narodowej Kucharzy Juniorów w Erfurt (Niemcy) w 2020 r., zatem przed nimi intensywny czas szkoleń pod okiem najlepszych mistrzów kuchni, m.in. Jarosława Uścińskiego – Prezesa Kapituły, który wręczył Natalii i Weronice to wyjątkowe wyróżnienie. Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
|