Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 20 listopada 2017 imieniny: Edyta, Edmund, Anatol

Reklama

Rozkład jazdy autobusówOgłoszeniaImprezy i wydarzeniaCeny paliw

Na skróty

Forszmak z kluskami gotowanymi na parze

Anna Matysiak (kiedyś Kowalczyk)   
poniedziałek, 10 lutego 2014 22:18

Forszmak:

500 g pieczarek

8 ogórków konserwowych

2 czerwone papryki

2 udka z kurczaka

400 g filetu z kurczaka

100 g koncentratu pomidorowego

300 g włoszczyzny

2 łyżki mąki

2 łyżki masła

Sól, pieprz, majeranek, Vegeta

Sposób wykonania:

Z udek i rozdrobnionej włoszczyzny gotujemy rosół. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy pokrojony w paski filet z kurczaka, pokrojoną w paski paprykę oraz ogórki. Następnie osobno podsmażamy pokrojone pieczarki, aż płyn odparuje. Z ugotowanych udek obieramy mięso i dodajemy do rosołu wraz z pozostałymi składnikami. Gotujemy ok. 30 min. Do dania dodajemy koncentrat pomidorowy i zagęszczamy mąką rozmieszaną z niewielką ilością wody. Doprawiamy do smaku. Podajemy z jasnym pieczywem lub kluskami gotowanymi na parze.

 

Kluski gotowane na parze:

800g mąki pszennej

500 ml mleka

40 g drożdży

2 żółtka

1 jajo

1 łyżka cukru

3 łyżki oleju

Sól

Z drożdży, cukru, połowy mleka i 1 łyżki mąki sporządzić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać do miski, wybić jajo i żółtka, dodać sól, olej, pozostałe mleko i wyrośnięty rozczyn. Dokładnie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formować małe kulki i odłożyć do wyrośnięcia. Wyrośnięte kule parujemy w parowarze lub garnku do gotowania na parze ok. 6 min. Podajemy gorące.

 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.