Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 24 lutego 2017 imieniny: Bogusza, Macieja * 2009 - Polska pokonała w Radzyniu 3:0 drużynę Włoch w tenisa stołowego, Andrzej Tarkowski został prezesem "Orląt"

Pomóż im!

Ósmy Kolor Tęczy
Radzyńskie Stowarzyszenie na Rzecz Zwierząt

Reklama

Rozkład jazdy autobusówOgłoszeniaImprezy i wydarzeniaCeny paliw

Na skróty

Śledzie w świątecznej zalewie śliwkowej - śledzie "z prądem"

Małgorzata Tokarska   
sobota, 22 grudnia 2012 18:46

Składniki:

  • 60 dag suszonej śliwki
  • 2/3 szkl cukru
  • 2 szkl śliwowicy (lub wódki)
  • 70 dag filetów sledziowych
  • 5 łyżek perłowych cebulek koktailowych
  • Pieprz

Jak zrobić śledzie w zalewie?

 

Jeżeli nie mamy śliwowicy, możemy zalać suszone śliwki wódką, ewentualnie spirytusem i zostawić na 2 dni. Jeżeli mamy śliwowicę to zalewamy śliwki ciepłą wodą aż zmiękną. Śledzie moczymy w mleku ok. 2 godz następnie kroimy każdy filet na 3 kawałki. Śliwki (nie muszą być dokładnie odsączone, odrobina płynu się przyda, aby się nie przypaliły) dusić w rondelku aż się rozpadną w części, dodać cebulki i pieprz. Na każdym kawałku sledzia ułożyć odrobine musu z śliwek i cebulek, delikatnie złozyć jak kieszonkę i zpiąć wykałaczką. Kieszonki ułozyc na głęgokim talerzu i zalać odsączona wcześniej śliwowicą tak, aby do 1/3 śledzie były zanurzone.

 

Przepis przygotowała Małgorzata Tokarska - nauczyciel gastronomii w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Radzyniu Podlaskim

 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.