Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 24 lutego 2017 imieniny: Bogusza, Macieja * 2009 - Polska pokonała w Radzyniu 3:0 drużynę Włoch w tenisa stołowego, Andrzej Tarkowski został prezesem "Orląt"

Pomóż im!

Ósmy Kolor Tęczy
Radzyńskie Stowarzyszenie na Rzecz Zwierząt

Reklama

Rozkład jazdy autobusówOgłoszeniaImprezy i wydarzeniaCeny paliw

Na skróty

Śledziowa zapiekanka

Małgorzata Tokarska   
sobota, 22 grudnia 2012 18:46

Składniki:

  • 4 filety śledziowe (mogą  być solone ale najlepiej jeśli są świerze)
  • Przyprawa korzenna do piernika
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 30 g bułki tartej
  • 2 szkl mleka
  • Masło
  • 10 dag sera żółtego, najlepiej twardego
  • Oliwa z oliwek

Jak zrobić zapiekankę ze śledzia?

 

Jeżeli mamy solone filety śledzia moczymy je w wodzie przez 2 godz, co godzinę należy wymieniać wodę. Nastepnie odłożyć odsaczone śledzie do chłodnego miejsca np. do lodówki na ok. godz, potem moczyć  w mleku przez ok. 1,5 godz. Po odsączeniu filetów pokroić je na 3 części.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, następnie ostudzone obrać ze skórki i pokroić  w cienkie plasterki. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem ułożyć warstwowo ziemniaki i śledzie. Każdą warstwę posypać szczyptą przyprawy korzennej. Na wierzchu zapiekanki powinny znajdowac się ziemniaki. Wszystko oblać odrobiną oliwy, wierzch posypać startym serem i bułką tartą.
Zapiec aż ziemniaki się zrumienią.

 

Przepis przygotowała Małgorzata Tokarska - nauczyciel gastronomii w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Radzyniu Podlaskim

 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.