Komentarze
- 7 milionów na remont Oranżerii przepadło
Czy jestem homo sapiens, nie wiem, nie sprawdzałem. Sprawdzałem jednak, że władze miasto mają narzęd...
- eSPe - 7 milionów na remont Oranżerii przepadło
espe skoro napisałeś komentarz to teoretycznie jesteś homo sapiens.Piszę ,,teoretycznie'' bo jakbyś ...
- bro51 - 7 milionów na remont Oranżerii przepadło
Kandydata PiS na burmistrza milczy. Szok, czy te 7 mln nie robi na nich wrażenia. I tak przy okazji....
- eSPe - 7 milionów na remont Oranżerii przepadło
Radzyń nie potrzebuje remontu Oranżerii - wiecie ile krzyży na różne rocznice można jeszcze postawić...
- ChosenPessimist - 7 milionów na remont Oranżerii przepadło
Remont ulicy można było przeprowadzić odcinkami a nie rozwalać całą ulicę.Zwłaszcza że już remont ki...
- Listopad1
Karp zapiekany w śmietanie |
Małgorzata Tokarska | |||
sobota, 22 grudnia 2012 18:37 | |||
Potrawa z tych bardziej efektownych i jeszcze prostszych w wykonaniu. Tchnąca duchem Wigilii i jeśli z grzybów leśnych, tchnąca powiewem ciepłych dni.... Składniki:
Sposób przygotowania:
Najpierw trzeba rybę potraktować sokiem z cytryny, filety myję, dokładnie suszę, skrapiam sokiem z cytryny. Odkładam na bok. Teraz cebula i grzyby. Cebulę obieram i kroję na raczej dużą kostkę. Jeśli mam pieczarki, obieram je i kroję na połówki [pieczarki są znacznie smaczniejsze, jeśli są w dużych kawałkach], jeśli zaś mrożone grzyby [wspaniałe są kurki i rydze] nic z nimi nie robię. Na oliwie podsmażam cebulę - smażę ja do lekkiego zeszklenia, następnie dodaję grzyby i na silnym ogniu smażę przez kilka minut do całkowitego odparowania soku. Wtedy dodaję masło i smażę jeszcze dwie, trzy minuty. Taki sposób smażenia grzybów wydobędzie z nich cały wspaniały smak i aromat. Teraz czas już na rybę. Usuwam z niej sok z cytryny, solę i pieprzę delikatnie i smażę przez dwie, trzy minuty na silnie rozgrzanej oliwie. Jeśli filety są ze skórą - pamiętajcie, by rybę wpierw kłaść na patelnie skórą! W naczyniu żaroodpornym układam filety, na nie układam grzyby z cebulą i wstawiam na 20 minut przed kolacją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 minutach pieczenia, kiedy ryba w środku już doskonała, a grzyby lekko spalone z wierchu, na potrawę wylewam śmietanę, wstawiam na pozostałe 5 minut do piekarnika! Ta śmietana, w tym momencie, to cale clou dania. Po wyjęciu z piekarnika rybę posypuję pietruszką!
Przepis przygotowała Małgorzata Tokarska - nauczyciel gastronomii w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Radzyniu Podlaskim
|