Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 16 kwietnia 2024 imieniny: Julii, Bernadetty

Reklama

Gotuj z Anią

Czas na sosy

Mariusz Szczygieł   
sobota, 20 maja 2017 00:33

Paweł nadal gotuje.

Pichcił nam tutaj co tydzień swoje przepyszne dania i dodawał jakichś sosów. Obiecywał też, że już niedługo poda ich skład. Dzisiaj właśnie przyszedł ten dzień, kiedy podzielił się z nami swoją tajemniczą recepturą. Smacznego!

 

Grillowana karkówka na majówkę

Mariusz Szczygieł   
niedziela, 07 maja 2017 16:47

 

A u Capa - Świnioburger!

Mariusz Szczygieł   
sobota, 22 kwietnia 2017 16:30

Już po świętach...

Sałatki zjedzone, wędzone mięsa też już się powoli kończą... Czas zjeść coś treściwego. Paweł Celiński proponuje nam świnioburgera. Co to takiego? Jak go robi Paweł? Zobaczcie na filmie.

 

Stek półkrwisty

Mariusz Szczygieł   
sobota, 01 kwietnia 2017 07:00

Po golonce, która przypadła Wam do gustu, przyszedł czas na kolejne pyszne danie.

Tym razem Paweł Celiński w swojej Kuchni Capa przyrządzi dla nas stek półkrwisty. On naprawdę wie, jak go zrobić i jeżeli będziecie mieli okazję skosztować go na żywo - PO - LE - CAM. Tymczasem zapraszam do oglądania Pawła i samodzielnego przygotowania tego pysznego dania. Smacznego!

 

A na weekend - golonka!

Mariusz Szczygieł   
sobota, 25 marca 2017 12:12

Jeszcze nie czas na grillowanie, ale na spotkanie ze znajomymy jak najbardziej.

Co podać? Może golonkę? Jak ją przygotować tak, żeby goście długo ją wspominali? O tym opowie nam dzisiaj Paweł Celiński - właściciel pubu "Stary Cap". Paweł zamierza częściej dzielić się z nami swoimi przepisami kulinarnymi, dlatego możecie się ich spodziewać na naszej stronie. Zapraszamy do oglądania. Smacznego :)

 

Pączki karnawałowe

Anna Matysiak   
środa, 26 lutego 2014 20:08

Pączki karnawałoweMamy Tłusty Czwartek.

Oto sprawdzony przepis na pyszne pączki, które przygotowała nasza kucharka Anna Matysiak. Bardzo miło poinformować nam, że Anna po długiej przerwie rozpoczęła ponownie publikowanie swoich przepisów na naszej stronie. Możecie je oczywiście znaleźć w dziale "Gotuj z nami", a jeśli macie własne, sprawdzone, wyjątkowe przepisy - śmiało! - przyślijcie je do nas.

Pączki karnawałowe:

1 kg mąki typ 450, 1/2 szklanki cukru, 100 g drożdży, 1/2 l mleka, 2 cukry wanilinowe, 10 żółtek, 1/2 łyżeczki soli, 100 g masła, 50 ml spirytusu, 1 cytryna, 2 l oleju do smażenia, marmolada lub powidła.

 

Sałatka brokułowa

Anna Matysiak   
poniedziałek, 10 lutego 2014 22:37

1 podzielony na różyczki i zblanszowany brokuł , 1/2 puszki kukurydzy, 200 g pokrojonej w kostkę i obsmażonej w ziołach prowansalskich piersi z kurczaka, 1/2 kostki sera feta pokrojenego w kostkę, 1/2 puszki fasoli czerwonej.

Składniki układamy w saleterce wg własnego uznania.

 

Rogaliki babci Tereski

Anna Matysiak   
poniedziałek, 10 lutego 2014 22:35

1 kg mąki, 1 kostka margaryny, 1 kostka smalcu, 3 żółtka, 2 jaja, 10 dkg drożdży, 1 szkl ciepłego mleka, 1 cukier wanilinowy, szczypta soli, 2 łyżki cukru.

Z drożdży, 1 łyżki mąki i cukru sporządzamy rozczyn i odstawiamy do ruszenia. Gdy rozczyn ruszy dodajemy resztę składników i dokładnie wyrabiamy ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Następnie bierzemy niewielką porcje ciasta wałkujemy i wycinamy okrąg, który dzielimy na 8 części- trójkątów (tak jak pizze). Każdy trójkąt cieniutko rozwałkowujemy, od szerszej strony nakładamy dżem i zwijamy ku stronie węższej. Tak przygotowane rogaliki smarujemy białkiem i obficie posypujemy cukrem kryształem. Pieczemy w temp 190 st C ok 25 min.

Smacznego.

 

Kurczak po chińsku

Anna Matysiak   
poniedziałek, 10 lutego 2014 22:34

2 kg kurczaka lub udek podzielić, posypać przyprawą do kurczaka, Vegetą i majerankiem- odstawić w chłodne miejsce na noc. Następnie podsmażyć na złoty kolor i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

5 cebul

30 dkg pieczarek

1 średni seler

 

Ryba z morelami

Anna Matysiak   
poniedziałek, 10 lutego 2014 22:33

1 kg filetów rybnych namoczyć na 1-2 godz. w jajku wymieszanym z 6 łyżkami mleka, 1 łyżeczką vegety i przyprawą do ryby. Następnie obtaczać w mące i smażyć na złoty kolor.

Sos:

3 duże cebule

2-3 papryki

30 dkg moreli

 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 następna > ostatnia >>

Strona 1 z 8