Anna Kowalczyk |
piątek, 13 lutego 2009 14:21 |
CIASTO 3 SZKL MĄKI 1 MARGARYNA 2 ŻÓŁTKA 1/2 SZKL. CUKRU PUDRU 2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA Z podanych składników zagnieść ciasto , podzielić na 4 części, cienko rozwałkować na blaszkę i upiec a złoty kolor. Trzeba uważać bo placki są bardzo kruche.
MASA 1/2 L MLEKA 1/2 SZKL CUKRU 1 DUŻY BUDYŃ ŚMIETANKOWY 1 MARGARYNA KASIA 2 SZKL ORZESZKÓW ZIEMNYCH NIESOLONYCH 3/4 SZKL KAWY CAPPUCCINO ORZECHOWEJ 2 ŁYŻKI ŻELATYNY Z mleka, cukru i budyniu i kawy cappuccino gotujemy masę, studzimy ją i rozkręcamy z margaryną. Następnie dodajemy zmielone orzeszki i żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szkl gorącej wody, wszystko razem miksujemy. Gotową masą przekładamy placki , na koniec polewamy polewą i posypujemy orzeszkami. Ciasto w smaku przypomina chałwę.
|