Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 24 kwietnia 2024 imieniny: Erwina, Horacego

Kolejne sukcesy w ZSP!

Michał Maliszewski   
czwartek, 15 grudnia 2016 08:00

Wspólne zdjęcieUczniowie technikum ZSP im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim po raz kolejny zakwalifikowali się do finałów ogólnopolskich konkursów gastronomicznych i z sukcesami reprezentowali szkołę w Warszawie.

Pierwszy z nich „Kuchnia Polska na Mazowszu 2016” odbył się 18 listopada 2016 r., a jego organizatorem był Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie. W finale udział wzięły dwa zespoły w składzie: Maciej Strzelczyk i Anna Jezierska (konkurs gastronomiczny) oraz Natalia Siwczuk (konkurs kelnerski), a także Konrad Kozak i Patrycja Kieler (konkurs gastronomiczny) oraz Karol Łuba (konkurs kelnerski).

W konkursie gastronomicznym Maciej i Ania przygotowali dwie popisowe potrawy: udo z kurczaka faszerowane kaszą gryczaną, podane z musem z jarzębiny, makaronem z marchewki i chipsem z bursztyna, dorsz pod aromatyczną kruszonką z chleba razowego, z konfiturą gruszkowo-pigwową, sosem z czarnego bzu, piklowaną cebulką i pudrem cytrynowym, natomiast Konrad i Patrycja zaserwowali dorsza w ziołach pod orzechowa panierką na puree z białych warzyw, a także roladkę z kurczaka na kaszy pęczak w sosie z pomidorów koktajlowych z grillowaną pieczarką.

Jury konkursowe przyznało obu zespołom wyróżnienie.


W konkursie kelnerskim uczniowie wykazywali się wiedzą teoretyczną, umiejętnością nakrywania stołu i techniką przyrządzania koktajli.

9 grudnia uczniowie technikum uczestniczyli w kolejnym konkursie – VIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2016” oraz eliminacjach do II Ogólnopolskiej „Olimpiady Kawy” dla Szkół Gastronomicznych. Maciej Strzelczyk oraz Natalia Siwczuk przygotowali danie główne pierś z gęsi sous vide z sosem wiśniowym z gruszką korzenną i biszkoptem marchewkowo-imbirowym oraz przystawkę tatar ze śledzia z burakiem i pastą z awokado oraz galaretką ogórkową. W Olimpiadzie Kawy Kamil Kordula zmagał się z testem teoretycznym oraz przygotowywał i serwował kawę, a bardzo dobry wynik zagwarantował mu kwalifikację do finału podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro”, które odbędą się 7 kwietnia 2017 roku.

Do konkursów uczniów przygotowywali nauczyciele przedmiotów zawodowych: Agnieszka Śledź, Jacek Michalak oraz Monika Kitlińska.      

Zdaniem nauczycieli udział w tak prestiżowych konkursach to nie tylko promocja szkoły ale także cenne doświadczenie zawodowe oraz możliwość wymiany doświadczeń w gronie przedstawicieli różnych środowisk branży gastronomicznej z całej Polski.

Galeria z obu konkursów poniżej.

161204-zsp-01161204-zsp-02161204-zsp-03161204-zsp-04161204-zsp-05161204-zsp-06161204-zsp-07161204-zsp-08161204-zsp-09161204-zsp-10161204-zsp-11161204-zsp-12161204-zsp-13161204-zsp-14161204-zsp-15161204-zsp-16

 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.

KUPIÄ DREWNIANE ÅMIGÅO OD SAMOLOTU
KUPIĘ DREWNIANE ŚMIGŁO OD SAMOLOTU
piątek, 19 kwietnia 2024
Skuter.
Skuter.
sobota, 20 kwietnia 2024
noimage
Mechanik instalacji chłodniczych
piątek, 12 kwietnia 2024