Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 27 kwietnia 2024 imieniny: Zyty, Teofila

Sycylia od kuchni

Michał Maliszewski   
poniedziałek, 01 sierpnia 2016 07:00

Praca w kuchniWrażenia ze stażu zawodowego w ramach programu ERASMUS + „Praktyki dla przyszłości” opowie uczennica Technikum Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim - Katarzyna Adamowicz.  

Przyszły technik żywienia i usług gastronomicznych już osiąga sukcesy kulinarne - I miejsce w konkursie czasopisma „Mistrz Branży” za recepturę ciasta wielkanocnego 2016 r. Staż zawodowy we Włoszech realizuję na stanowisku kucharza w restauracji hotelu George Hotel. Szybko pokonałam barierę językową, a teraz szlifuję zarówno język włoski, jak i angielski.

Mój dzień praktyk zaczynam od przygotowania stanowiska pracy i składników do produkcji potraw, wykorzystując umiejętności, które zdobywam w szkole. Czasami oprócz pracy w kuchni, pomagam na sali konsumenckiej przy nakrywaniu stołów do posiłków i szykowaniu sztućców.

Wyjątkowo pracowitym dla mnie dniem był ubiegły czwartek – tego dnia przygotowaliśmy polskie dania. Zaczęło się od tego, że w czasie pobytu pierwszej grupy stażystów ZSP prezes EProjectConsult (organizator naszego pobytu) przyznał się do słabości do polskich pierogów. W związku z tym, przyjechaliśmy do Włoch zaopatrzeni w polski twaróg i zaprosiliśmy pracowników biura i hotelu na pierogową ucztę. Z tym, że uznaliśmy, że same pierogi to za mało i przygotowaliśmy również placki ziemniaczane, a z rozpędu usmażyliśmy jeszcze górę naleśników. Ponieważ jest nas tylko dwie osoby z klasy gastronomicznej o pomoc poprosiłyśmy koleżanki fryzjerki i pana Jacka Dębskiego, który miał nieoceniony wkład w przygotowaniu placków ziemniaczanych. Nasze wysiłki zostały docenione, dania zniknęły w błyskawicznym tempie, a zachwytów aż miło było słuchać.

Podczas praktyk poznaję nowe smaki, produkty, poszerzam swoje umiejętności gastronomiczne zdobyte w szkole oraz uczę się ciekawych technik i metod kulinarnych. Na przykład dzisiaj przygotowywałam prawdziwe tiramisu, które składa się z warstwy kremu z mascarpone i żółtek z rumem, biszkoptów nasączonych espresso, na które nakłada się kolejną warstwę kremu, śmietany, a całość posypuje się kakao. Deserem tym objadamy się od pierwszego dnia pobytu i codziennie chcemy więcej. I właśnie dlatego wyprosiliśmy u szefa kuchni jego przepis i czteroosobową grupą uczestniczyliśmy w przygotowaniu deseru – nie umknął nam żaden szczegół.


W czasie wolnym zwiedzam miasto Barcellona Pozzo di Goto, odpoczywam nad morzem, korzystając ze stale słonecznej pogody oraz jeżdżę na wycieczki w ciekawe miejsca np. na wulkan Etna. Na stażu bardzo mi się podoba, ponieważ poznaję interesujących ludzi, zdobywam cenne doświadczenie zawodowe a przy okazji zwiedzam świat.

160731-erasmus-01160731-erasmus-02160731-erasmus-03160731-erasmus-04160731-erasmus-05160731-erasmus-06160731-erasmus-07160731-erasmus-08160731-erasmus-09160731-erasmus-10160731-erasmus-11160731-erasmus-12160731-erasmus-13160731-erasmus-14160731-erasmus-15160731-erasmus-16

 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.

noimage
Wynajmę mieszkanie w Radzyniu Podl.
środa, 24 kwietnia 2024
noimage
Sprzedam
niedziela, 14 kwietnia 2024
Dom w Radzyniu Podlaskim
Dom w Radzyniu Podlaskim
czwartek, 18 kwietnia 2024