Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 26 grudnia 2024 imieniny: Dionizy, Szczepan

Relacja uczniów ZSP ze stażu zawodowego we Włoszech… od kuchni

Michał Maliszewski   
czwartek, 14 lipca 2016 07:00

DaniaO pracy w kuchni włoskiej restauracji opowiedzą Jarosław Ładny - tegoroczny absolwent Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim oraz Jakub Oniszczuk - uczeń klasy trzeciej Technikum ZSP w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.          

We Włoszech odbywamy staż zawodowy jako kucharze w restauracji Da Carmelo. Lokal serwuje potrawy z makaronów (pasty), dania z owoców morza i ryb oraz pizzę, a także różne rodzaje pieczywa. Nasz standardowy dzień praktyk zaczyna się od przygotowania stanowiska pracy i składników do produkcji potraw. W tym miejscu scharakteryzujemy kuchnię Sycylii, żeby czytelnicy mieli obraz na jakich produktach pracujemy na stażu. W kuchni sycylijskiej panują warzywa np. pomidory, bakłażany, cebula, czosnek, papryka, karczochy oraz ze względu na bliskość morza ryby (zwłaszcza miecznik, tuńczyk, dorada, sardynki) i owoce morza (krewetki, kalmary, ośmiornice, langusty, małże). Sycylijczycy częściej spożywają dania rybne i mączne niż mięsne, ale kiedy już sięgają po mięso jest to najczęściej wieprzowina, wołowina lub jagnięcina - drób nie jest tu tak popularny jak w Polsce. Oczywiście w kuchni włoskiej rządzi makaron od każdą postacią - gotowany, smażony, zapiekany, a kształty i dodatki są bardzo urozmaicone.

Kolejna popularna potrawa to pizza. Jak widać duża część naszej pracy na stażu to przygotowywanie warzyw, ryb, owoców morza, a także sporządzanie ciasta na pizzę i pieczywo. Podczas praktyk poznajemy nowe potrawy, smaki i produkty, które są mało dostępne lub niezbyt znane w Polsce, co jest cennym doświadczeniem dla techników żywienia. Wykorzystujemy umiejętności, które zdobyliśmy w szkole, a także sprawdzamy w praktyce wiedzę o kuchni włoskiej. Mamy już swoją ulubioną potrawę sycylijską, którą jest Pasta al forno, czyli zapiekany makaron z ragi (manneczka łękowata), szynką, groszkiem zielonym, bakłażanem, mozzarellą, mortadelą, jajkiem. Inne równie pyszne dania, które sporządzamy i serwujemy podczas stażu to:

- Peperonata- rodzaj sycylijskiego ratatui przygotowanego z papryki, cebuli i pomidorów, doprawione octem i ziołami- pieczone lub smażone może być podawane jako dodatek do obiadu, na kanapkach, na ciepło i zimno.

- Caponata- jest to bakłażan w sosie słodko-kwaśnym z  dodatkiem selera naciowego, cebuli, pomidorów, kaparów, przyprawiony octem, cukrem i oliwą. Podajemy na zimno jako przystawkę lub jako dodatek do dań głównych.

- Parmigiana- danie składa się ze smażonych plasterków bakłażana, które przekładane są sosem pomidorowym i serem, a potem pieczone w piecu.

W trakcie stażu poszerzamy swoje umiejętności gastronomiczne zdobyte w szkole, a także poznajemy dużo nowych produktów i smaków oraz uczymy się ciekawych technik i metod kulinarnych. Dodatkowo w czasie wolnym od praktyk zwiedzamy Sycylię, odpoczywamy nad morzem, korzystając ze słonecznej pogody.

Kolejna relacja z pobytu uczniów ZSP na praktykach zawodowych w Barcellona Pozzo di Gotto już niedługo.

1. jakub i jarek z szefem kuchni3. jarek przy pracy24. kuba przy pracy5. potrawa z owoców morza6. caponata7. pieczywo8. peperonata9. pizza

 

Komentarze  

 
#1 Ciekawy artykułhans 2016-07-14 07:42
Ciekawy artykuł.Można się czegoś nauczyć. Chyba trzeba wybrać się do Włoch.
 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.

noimage
działki
wtorek, 24 grudnia 2024
WyjÄtkowa oferta pożyczki
Wyjątkowa oferta pożyczki
poniedziałek, 16 grudnia 2024
noimage
Opony zimowe 185/65R15
niedziela, 15 grudnia 2024