Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 25 kwietnia 2024 imieniny: Marka, Jarosława

I miejsce dla uczniów Technikum Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w konkursie „Lubelskie smaki 2016 ”

Michał Maliszewski   
poniedziałek, 06 czerwca 2016 07:00

Zdjęcie grupowe4 czerwca na Placu Teatralnym w Lublinie odbyła się VIII edycja ogólnopolskiego konkursu „Lubelskie Smaki”. Hasło przewodnie tegorocznej edycji brzmiało „Kuchnia Polska”.

Do rywalizacji przystąpiły zakwalifikowane na podstawie zgłoszeń reprezentacje szkół gastronomicznych. Zawodnicy musieli wykazać się wiedzą i praktyką w przygotowaniu konkursowych potraw na bazie produktów charakterystycznych dla Lubelszczyzny, takich jak: policzki wieprzowe, kaszanka, maliny czy buraki czerwone. Jakość, smak i kreatywność uczestników oceniało profesjonalne międzynarodowe Jury w składzie: Marek Rybacki, Sebastian Humski, Silwia Castano z Finlandii, Danillo Galhardo z Brazylii, Wolfgang P. Menge z Niemiec, Wojciech Harapkiewiecz oraz Szymon Szlendak. Organizatorem „Lubelskich Smaków” jest Departament Promocji i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego, a doradcą merytorycznym konkursu jest Stowarzyszenie Kucharzy Euro-Toques Polska.

Do udziału w tegorocznej edycji konkursu zakwalifikowały się dwa zespoły dwuosobowe uczniów Technikum żywienia i usług gastronomicznych Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim:

1. Bartłomiej Lubczuk i Natalia Koczkodaj (kl. II tg), którzy przygotowali: danie główne - policzki wieprzowe w sosie z czarnego bzu, podane na pszenicy z blanszowaną komosą, grilowaną pieczarką, burakiem oprószonym świeżym chrzanem oraz przekąskę - kasztanki w płatkach migdałowych podane na sosie musztardowym z galaretką malinową.

2. Natalia Siwczuk i Maciej Strzelczyk (kl. III tg), którzy przygotowali danie główne - roladki z policzków wieprzowych faszerowane śliwkami w sosie czekoladowym z burakiem pieczonym, chipsami z topinamburu i kaszą owsianą z krwawnikiem oraz przekąskę-małże św. Jakuba z kaszanką i musem marchewkowo-imbirowym oraz sosem malinowo-miętowym.

Po zaciekłej rywalizacji kulinarnej jury za przygotowane potrawy przyznało 1 miejsce na podium Bartłomiejowi Lubczukowi i Natalii Koczkodaj!

Zakwalifikowane do konkursu drużyny przygotowywali nauczyciele praktycznej nauki zawodu ZSP im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim: Agnieszka Śledź i Jacek Michalak.

Gratulujemy sukcesu uczniom i nauczycielom oraz życzymy kolejnych!

160605-gastro-01160605-gastro-02160605-gastro-03160605-gastro-04160605-gastro-05160605-gastro-06160605-gastro-07160605-gastro-08160605-gastro-09160605-gastro-10160605-gastro-11160605-gastro-12160605-gastro-13160605-gastro-14160605-gastro-15160605-gastro-16

 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.

noimage
Sprzedam owies
poniedziałek, 22 kwietnia 2024
Garnitur BYTOM granat
Garnitur BYTOM granat
wtorek, 16 kwietnia 2024