Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 24 kwietnia 2024 imieniny: Erwina, Horacego

Poznali tajniki przygotowania dobrego espresso

Michał Maliszewski   
środa, 25 listopada 2015 07:00

Barista z dyrektor Grażyną Dzidą22 listopada br. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim odbyło się szkolenie „Barista 1.0”, które przeprowadził trener Arkadiusz Domurad.

Uczestnicy poznali podstawowe informacje na temat kawy, jej gatunków, metod produkcji oraz sposobów parzenia. Następnie teoria została wykorzystana w praktyce podczas przygotowywania espresso i cappuccino pod czujnym okiem mistrza-baristy. Na początek Arkadiusz Domurad omówił i zaprezentował trudną sztukę parzenia espresso, czyli małej kawy (20-35 ml) przygotowywanej w ekspresie ciśnieniowym w ciągu zaledwie 20-30 sekund. Wydawać się może, że nie ma w tym nic trudnego, ale jak przekonali się uczestnicy szkolenia, przy parzeniu tego rodzaju kawy każdy szczegół ma znaczenie.

Gdy przygotowywanie espresso zostało opanowane, trener baristów pokazał jak prawidłowo zaparzyć cappuccino, czyli kawę na bazie espresso z dodatkiem spienionego mleka z charakterystyczną pianką grubości 1 cm. Każdy uczestnik przygotował powyższy rodzaj kawy, co nie okazało się takie łatwe, na jakie wyglądało w wykonaniu zawodowego baristy.

Na koniec Arkadiusz Domurad wręczył dyplomy ukończenia szkolenia „Barista 1.0”, zachęcając do poszerzania wiedzy i zdobywania nowych umiejętności parzenia różnych rodzajów kawy.

Warning: No images in given directory. Please check the directory!

Debug: given directory - https://iledzisiaj.pl/images/stories/aktualnosci-15/151124-gastro

 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.

noimage
Telewizory
piątek, 19 kwietnia 2024