Już niedługo
Zobacz wszystkie
Reklama
Komentarze
- Debata odbędzie się w pałacu
W Lipnie cztery kursy taxi = bilet miesięczny na komunikację miejską. Janek64 a jak ktoś nie jest ni...
- for_sale - Debata odbędzie się w pałacu
Jeśli chodzi o komunikacje Pan burmistrz ma dla osób niepełnosprawnych busa , odpowiednio przystosow...
- Janek64 - Debata odbędzie się w pałacu
komu ten autobus potrzebny , co pusty jezdzi ? Basen choć do niego trzeba dopłacić jest niezbędny. M...
- Janek64 - Debata odbędzie się w pałacu
Znakomitą kalkulacje kosztów funkcjonowania jednej linii komunikacji miejskiej przedstawił for_sale....
- zjp - Debata odbędzie się w pałacu
po co inwestować w autobusy, na taki Radzyń to wystarczy jedna prywatna marszutka, niech sobie jeźdz...
- P.K.
Andrzejkowy wykład o kawie w UTW |
Michał Maliszewski | |||
sobota, 29 listopada 2014 08:00 | |||
Studenci radzyńskiej filii Uniwersytetu Trzeciego Wieku na czwartkowej sesji poznali tajniki parzenia dobrej kawy. To wszystko za sprawą Jakuba Jakubowskiego – właściciela kawiarni i herbaciarni artystycznej Kofi & Ti, który specjalnie dla uczestników przygotował wykład o kawie. Właściciel kawiarni przypomniał historię powstania czarnego napoju, poinformował co daje jej energetyczną moc, a także jak jest parzona na różnych kontynentach. - Dzisiejszy wykład to będzie trochę opowieści i trochę praktyki – na wstępie mówił Kuba Jakubowski. – Ja nieczęsto o kawie opowiadam, lecz często kawę podaję. W pierwszym roku działalności kawiarni pracowałem za barem 14 godzin na dobę, więc nauczyłem się to robić całkiem dobrze, a nasza kawa jest bardzo smaczna. Dziś opowiem o tym, jak można zaparzyć dobrą kawę niekoniecznie posiadając dobry ekspres, a bazując na prostych i domowych sposobach. Opowiem również co dobrego i co złego jest w kawie - mówił. Wykład był podzielony na dwie części. Najpierw barista opowiedział o historii powstania kawy, a następnie o przygotowaniu jej w dobry i zdrowy sposób. Uczestnicy uważnie słuchali wykładu, a na koniec mogli porównać kawę rozpuszczalną i kawę świeżo mieloną, z ziaren z oddzielonymi fusami. Poniżej prezentujemy zdjęcia z wykładu. Zachęcamy do oglądania.
|
Komentarze